fbpx

De belangrijkste stap naar een succesvol leven

We zijn allemaal op zoek naar dat succesvolle leven. Of het nou is in een mooie baan, een prachtige relatie of een bijzondere reis. Allemaal streven we naar dat moment waarop we het pure geluk ervaren.

Niet met mij eens? Think again. Als mensen zijn wij altijd op zoek naar geluk en in onze westerse wereld lijkt het nooit genoeg.

Op zich is er niets mis met het streven naar een mooier leven. Integendeel. Het is goed dat je alles uit het leven probeert te halen! Belangrijk is dan wel dat je geniet van je reis en om je heen kijkt op jouw eigen pad naar succes.

Ik zie om mij heen ook heel veel mensen die druk aan het wandelen zijn op hun pad naar succes. Misschien kan ik zelfs beter zeggen: zij sprinten op het pad naar succes. En toch lijkt het alsof bij elke stap die ze zetten hun doel twee stappen van ze wegloopt.

Het zijn enorm harde werkers. Een drukke baan met studie combineren, een vereniging ernaast, veel sociale contacten en geen kans voorbij laten gaan. Ze hebben alles wat je zou bestempelen als een succesvol leven. Maar zijn ze echt gelukkig? Misschien. Maar vaak zijn ze te druk om gelukkig te zijn.

Hoe komt het dat wij zo hard werken voor succes, alles hebben wat we kunnen wensen en toch niet gelukkig zijn?

Het antwoord is heel simpel. Zo simpel dat we er nooit bewust bij stil hebben gestaan. Het is een stap die we hebben overslagen.

Jaren geleden hebben wij deze stap al overgeslagen…

Vanaf dat we kind zijn hebben we geleerd om vooruit te kijken. Je doet alles om te leren en doelen te halen. Elke keer kijk je weer vooruit.

Goede cijfers halen voor een toets die eraan komt. Een project dat afgemaakt moet worden. Op een hoog niveau studeren.

Het enige wat je hoeft te doen is heel hard werken voor de doelen die anderen voor jou stellen.

Dit systeem werkt prima. Tot je klaar bent met studeren. Opeens staat er een wereld voor je open en heb je alle vrijheid om te doen wat je wil.

De begeleiding is weg. Niemand die meer doelen voor je stelt. Wat nu?

De vrijheid die wij opeens krijgen vinden we vaak maar eng. We kiezen snel voor de makkelijkste weg en laten vervolgens anderen weer grote doelen voor ons zetten. Waarom niet? Dat is tenslotte wat wij gewend zijn.

En nog steeds heb je die belangrijkste stap niet uitgevoerd…. De belangrijkste stap die iedereen overslaat.

Die belangrijkste stap is de eerste stap die je als mens moet zetten. Nog voordat je een doel stelt voor jezelf. Het is de stap waaruit alle andere dingen voortvloeien. De stap die de fundering vormt voor jouw geluk en succes. Deze belangrijkste bestaat maar uit een vraag. Sterker nog. Deze vraag bestaat uit een woord.

WAAROM?

Ja. Waarom?

Waarom doe jij wat je doet? Waarom jij je bed uit? Waarom kom jij in beweging? Waarom leef je?

Zolang jij de vraag van “waarom” niet hebt beantwoord is succes niet haalbaar. Zonder een duidelijk antwoord doe jij namelijk wat de wereld van jou vraagt in plaats in plaats van andersom.

Jij moet vragen van de wereld wat jij wil en de enige manier hoe je dit kan doen is door duidelijk voor ogen te hebben waarom je alles doet.

Pas als je jouw waarom duidelijk voor ogen hebt kan je beginnen met doelen stellen. Pas als je weet waarom je iets doet kan je bepalen waar je heen moet.

Als je duidelijk voor ogen hebt waarom je iets doet, dan rennen je doelen ook niet meer voor je uit. Met een duidelijke waarom kan je gelukkig zijn op elk moment. Als jouw waarom overeenkomt met wat je nu doet, dan ben je namelijk gelukkig. Je hoeft daarvoor niet eerst grote doelen te halen.

“It all starts with why” – Simon Sinek

Er is een bijzonder persoon op de wereld die het zijn levensmissie heeft gemaakt om deze vraag de wereld over te verspreiden. Zijn naam is Simon Sinek en in verschillende bijzondere speeches legt hij uit wat de kracht is van de why. Zijn motto? “It all starts with why”.

Hieronder zie je een van zijn meest inspirerende speeches.

Simon Sinek is ervan overtuigd dat de belangrijkste mensen en bedrijven op de wereld ook een hele duidelijke “why” hebben. Zij weten niet alleen wat ze doen en hoe zij het doen, zij weten vooral waarom ze het doen.

Op het moment dat je een waarom hebt dan zet je ook meer stappen dan ieder ander. Je hebt namelijk een motivatie die verder gaat dan ieder ander. En het mooiste van alles, je geniet van elk moment en niet alleen van het eindresultaat.

Ik daag je daarom uit om eens stil te staan bij jouw waarom. Waarom doe jij de dingen die je doet?

Hoe kom je achter je eigen waarom?

Een vraag roept vragen op.

De belangrijkste vraag voor “waarom?” is dan ook: hoe kom ik achter mijn waarom?

Om achter jouw waarom te komen zijn in mijn ogen twee stappen van groot belang. Ik zet ze als volgt neer in een zin:

“(1) nieuwe dingen uitproberen en (2) reflecteren

Niemand wordt geboren met een duidelijke waarom. Dit is iets dat je ontwikkelt in de loop van je leven. Het is afhankelijk van je persoonlijkheid en al je omstandigheden.

Om erachter te komen of iets bij je past moet je eerst ervaren hoe het is. Door nieuwe dingen uit te proberen kom je steeds meer achter jouw waarom. Je ontdekt waar je een echte passie voor hebt en waar je enthousiast van wordt.

Reflecteren hoort daar onlosmakelijk bij. Je gaat niet zomaar iets proberen. Je kijkt eerst goed naar jezelf. Wat heb je al mogen ervaren en wat neem je daaruit mee? Wat lijkt je heel erg leuk? Vervolgens maak je vanuit daar een keuze om weer iets nieuws te proberen.

Dit proces kan je oneindig lang herhalen. Hoe meer je het doet, hoe sneller je erachter komt waar je hart ligt. Je komt er daarmee achter wat jouw waarom is.

Formuleer jouw eerste waarom

Start dan ook nu. Maak een notitie waar je snel bij kan. Formuleer daar je eerste waarom. Wees vooral niet te perfectionistisch en schrijf op wat het eerste in je naar boven komt.

Het is niet makkelijk om jouw waarom te formuleren. Het is iets waar je constant mee bezig kan zijn. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen, hoe meer je ermee bezig bent, hoe mooier jouw leven wordt.

Laat je gedachten gaan. Wat zou je willen als er geen grenzen bestaan? Waar word je echt gelukkig van?

Neem deze onderdelen mee en gebruik zoveel mogelijk krachtige kernwoorden. Laat deze samenvloeien tot een of enkele zinnen.

Hou deze woorden altijd in de buurt en kijk er af en toe naar. Dit is waarom je doet wat je doet. Dit is waarom je leeft.

Stel vanuit hier je doelen. Maak je keuzes op basis van jouw waarom.

Als je eenmaal weet waarom, is je belangrijkste stap gezet!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!