fbpx

De belangrijkste afspraak die niet in je agenda staat

Heb jij een volle agenda?

Waarschijnlijk wel. En daarom vraag jij je natuurlijk af wat ik bedoel met deze titel. Je hebt al zoveel afspraken, moet daar nog een afspraak bijkomen?

Absoluut.

Ik kom namelijk niemand tegen die de allerbelangrijkste afspraak in zijn agenda heeft staan.

Wat staat er nu in je agenda?

De afspraken die nu in je agenda staan, vallen waarschijnlijk in een van deze categorieën:

  • Werk of studie
  • Deadlines
  • Sociale contacten
  • Verjaardagen
  • Reminders

Ik weet zeker dat meer dan 90% van je agenda in deze categorieën is neer te zetten. Het zijn stuk voor stuk belangrijke momenten die je ook zeker in je agenda moet hebben staan.

Hiervoor wil ik je allereerst een compliment geven. Je bent goed bezig! Een agenda bijhouden is voor veel mensen namelijk al te veel gevraagd. Die laten liever alles aan het toeval over of vinden het misschien fijner om dingen te vergeten.

Je bent dus goed op weg. Je bent op deze manier de regisseur van je eigen leven. Jij ziet wat er gaat komen en kan een planning maken.

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de belangrijkste afspraak toevoegen in je agenda.

De belangrijkste afspraak in je agenda

Je kan waarschijnlijk heel veel dingen noemen waar je graag meer tijd voor wil hebben. Stuk voor stuk dingen die wel heel belangrijk voor je zijn, maar niet direct actie vereisen. Stephen Covey noemt dit heel mooi in zijn boek “The 7 habits of highly effective people”.

De 4 kwadranten voor urgente en belangrijke dingen

De 4 kwadranten van Stephen Covey

Hij maakt een onderscheid in hoe belangrijk iets is en hoe dringend iets is. Wij denken vaak alleen in belangrijk en onbelangrijk. Op die manier missen we een dimensie en daardoor staat onze agenda vaak te vol met onbelangrijke dingen. We plannen namelijk te vaak afspraken in die wel dringend zijn, maar niet belangrijk.

Waarom zou je namelijk iets inplannen dat niet dringend is? Zo denk je altijd op de korte termijn, maar dit is enorm zonde als je kijkt naar de lange termijn. De belangrijkste activiteiten in het leven zijn namelijk wel belangrijk, maar vrijwel nooit dringend. Het gaat om de activiteiten in het groene vlak.

Het zijn de afspraken waarbij je tijd plant voor jezelf! Een afspraak met jezelf. Dat is dé belangrijkste afspraak die nu niet in je agenda staat!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende activiteiten:

  • Het uitvoeren van je passie
  • Tijd doorbrengen met de belangrijkste mensen in je leven
  • Echte ontspanning

Hoeveel van deze activiteiten staan in je agenda? Waarschijnlijk niet of nauwelijks.

Waarom je eerst aan jezelf moet denken

Als je een mooi leven voor jezelf en je omgeving wil hebben is het belangrijk dat je eerst aan jezelf denkt. Dit klinkt heel egoïstisch, maar dat is het juist niet.

Pas als je zelf iets hebt kan je het ook weggeven aan een ander. Dat geldt niet alleen voor spullen, maar eigenlijk voor alles in ons leven.

Je kan pas iemand liefde geven als je jezelf lief hebt.

Je kan pas iemand gelukkig maken als je zelf gelukkig bent.

Je kan pas iemand helpen als je zelf geholpen bent.

In de meest simpele vorm zie ik dit altijd terug in het vliegtuig. “In het vliegtuig?”, hoor ik je denken. Ja, op die slecht getekende veiligheidskaarten wordt dit heel mooi weergeven.

Zuurstofmasker opdoen bij kind

Als je eerder hebt gevlogen dan herken je het direct. Mocht de luchtdruk wegvallen in de cabine en je bent met een kind, dan zorg je altijd eerst dat je zelf je zuurstofmasker opzet. Bij ouders zal waarschijnlijk de eerste reactie zijn om hun kind te redden. Het gevaar is dan alleen dat je bewusteloos raakt en dat je het beiden niet redt.

Als je dus goed wil zijn voor een ander, wees dan in de eerste plaats goed voor jezelf. Zorg dus dat je afspraken met jezelf in je agenda zet. Op die manier raak je niet bewusteloos in het leven.

 Pak je agenda erbij en maak die afspraak!

Pak dus nu je agenda erbij en zet voor de komende weken een aantal afspraken in je agenda. Ook in de weken waar je nog veel vrije tijd hebt. Voor je het weet plan je deze dagen ook vol met andere afspraken en kom je er te laat achter dat je geen tijd meer hebt voor jezelf.

Waar wacht je nog op? Waarschijnlijk heb je jouw agenda binnen handbereik of zelfs al in je hand. Maak die afspraken voor komende weken en ontdek hoeveel mooier jouw leven wordt en die van mensen om je heen!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!