fbpx

Eenzaam Thuiswerken? 5 Beste Tips tegen Eenzaamheid met Thuiswerken

Last van eenzaamheid bij thuiswerken? Dan ben je niet de enige. Als er iets is wat we wel nog wel samen doen, dan is het eenzaam thuiswerken. 

Het thuiswerken verdwijnt niet meer. Ik kom bij grote organisaties (digitaal) over de vloer. En dan voornamelijk op de HR-afdelingen. Daar klinkt het al heel duidelijk: het thuiswerken wordt een standaard.

Bedrijven zien de voordelen in van het thuiswerken. Dat geldt niet alleen voor organisaties, maar ook voor veel werknemers. Zij vinden het heerlijk om zelf hun tijd te kunnen indelen. 

Maar zoals met alles. Wat een positieve impact maakt, heeft ook een keerzijde. Een van de belangrijkste hierin: 

Eenzaamheid.

Hieronder geef ik je mijn belangrijkste tips die gegarandeerd je eenzaamheid wegnemen. Misschien heb je er al aan gedacht. Maar heb je ze ook al geprobeerd? 

Lees deze tips aandachtig én geef ze een serieuze kans.

1. Sluit je aan bij een online community 

Online communities bestaan al lange tijd. En sinds we massaal thuiswerken worden zij meer gebruikt dan ooit. 

Online communities zijn de perfecte plek tegen eenzaamheid. In een community sta je dagelijks in contact met mensen met dezelfde interesses. Ideaal als je thuiswerkt. 

Door alle technieken is het steeds makkelijker om digitaal een band te kunnen opbouwen. Let maar op hoeveel liefdesrelaties tegenwoordig digitaal zijn begonnen.

Maar waar vind je een community die bij je past?

Tegenwoordig heb je voor alles wel een online community. Van een breiclub tot beleggers. Gelijkgestemden die elkaar online weten te vinden. Activiteiten en chats voor de hele groep tot aan een-op-een. 

Zolang je maar een hobby hebt is er wel een community voor je te vinden. En bestaat deze nog niet? Mooi! Dan kan je deze zelf opzetten. Heb je direct iets gevonden waarmee je van je passie je werk kan maken. 

2. Doe dagelijks een wandeling met iemand

Thuiswerken betekent niet dat je voordeur een gevangenisdeur is. Het is verstandig om wel je huis uit te komen. Bijvoorbeeld in de pauze een rondje lopen.

Maar waarom zou je dat alleen doen? Je kent vast wel mensen in de buurt die ook thuiswerken. Waarom stel je niet voor om samen een rondje te lopen tijdens je pauze?

Mocht je niemand in de buurt hebben. Dan nog kan je tegelijk lopen en bellen met iemand. 

Met het gezamenlijk lopen kom je direct aan je dagelijkse beweging. En een halfuurtje praten met een leuk persoon zorgt er direct voor dat je eenzaamheid vermindert.  

3. Werk samen thuis

Thuiswerken hoeft niet alleen werken te zijn. Waarom nodig je niet iemand uit om op een vaste dag samen te werken?

Gezellig de laptopjes naast elkaar en werken maar. 

En de koffie is toch lekkerder als een keer iemand anders die voor je haalt. 

4. Plan sociale activiteiten buiten het thuiswerken om

Mocht het je niet lukken om tijdens je werk verbinding te maken met anderen, waarom dan niet buiten je werk om? In onze maatschappij hebben we het geluk dat we nog genoeg vrije tijd hebben. Zorg dat je die tijd doorbrengt met anderen. 

Neem je sociale activiteiten net zo serieus als je werk. Neem het initiatief en spreek af met mensen. Dat je niets van een ander hoort betekent niet dat diegene er geen behoefte aan heeft. Trek ze uit hun ophokplicht en ga samen wat doen. 

5. Doe je vrije tijd activiteiten samen online

Wat doe je na het werk? Netflix kijken? Gamen? 

Waarom doe je dat alleen?

De meeste activiteiten kan je prima samen doen. Sterker nog, ze zijn veel leuker samen. 

Je maakt mij bijvoorbeeld niet blij met een computerspel. Maar laat je het mij (digitaal) doen met vrienden? Dan vind ik het opeens bijzonder leuk. 

Bonustip tegen eenzaam thuiswerken: ACTIE!

Nu heb ik je vijf tips gegeven waarmee je direct aan de slag kan. Misschien denk je wel: “dat had ik zelf ook wel kunnen bedenken….” 

In dat geval is mijn vraag aan jou:

Waarom doe je het dan niet?

Want dat is waar het uiteindelijk om draait. Er zijn genoeg dingen te verzinnen om te doen tegen eenzaamheid. Het maakt niet uit hoe goed het idee is. Zonder actie werken ze allemaal niet. 

Het belangrijkste is dus dat je overgaat tot actie. Kies gewoon iets uit en probeer het. Geen excuus daarvoor. 

Mijn advies? Begin gewoon bij mijn eerste tip en kijk of het werkt. Ga vervolgens naar de tweede. Je hebt niets te verliezen. Naja, één ding dan….

Eenzaamheid!

/

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!