fbpx

Effectief of Efficiënt – Waarom je het verschil moet kennen

Leestijd: 5 minuten

Weet jij wat het verschil is tussen effectief en efficiënt? 

Ja. Ze hebben beiden met productiviteit te maken. Maar weet je wat ze zo verschillend maakt? 

Deze twee termen worden te pas en te onpas gebruikt om aan te geven dat iets productief wordt uitgevoerd. Maar niemand lijkt te kunnen uitleggen wat de betekenis precies is. Doodzonde! Door het verschil te kennen wordt je leven direct productiever. Dat ga je zelf ervaren door dit artikel. 

Zelf had ik lange tijd geen idee wat het verschil is. Ik wist hooguit dat het belangrijk is om zowel efficiënt als effectief te zijn.  Maar hoe? Geen idee. Pas toen ik erachter kwam wat het onderscheid is werd voor mij duidelijk hoe ik veel productiever kon worden. Sindsdien word ik door dit inzicht elke dag een stukje productiever. 

Laten we er snel induiken om jouw leven direct productiever te maken. 

Wat is efficiënt?

Als we het hebben over efficiënt, dan bedoelen we dat een doel wordt behaald met zo min mogelijk middelen. Dit gaat niet alleen op voor tijd, maar ook voor andere middelen zoals geld en energie. Efficiënt werken kan je ook wel zien als procesgericht. De definitie voor efficiënt luidt dan als volgt:

Hoe minder middelen je gebruikt om je doel te behalen, hoe efficiënter je bent. 

Als je door efficiëntie productiever wil worden dan betekent dit voornamelijk dat je minder tijd kwijt bent met wat je doet. Let erop dat efficiëntie niets zegt over wat je doet, alleen hoe je het doet. 

Wat is effectief?

We spreken van effectief als je de juiste doelen behaalt en belangrijkste taken uitvoert. Je kan het ook wel resultaatgericht noemen. Zo kunnen we de definitie als volgt vaststellen:

Hoe beter jij je gestelde doelen behaalt en de juiste resultaten, hoe effectiever je bent. 

Als je door effectiviteit productiever wil worden dan doe je dat door je focus te leggen op resultaat. Je voert zoveel mogelijk de belangrijkste taken uit die leiden tot het gewenste resultaat.  Let op dat effectiviteit niets zegt over hoe je jouw taken uitvoert, alleen over wat je doet en welk resultaat dit oplevert.

Het concrete verschil tussen effectief en efficiënt

Ondanks dat effectief en efficiëntie beiden invloed hebben op je productiviteit zijn het toch twee verschillende termen. Door de definities van hierboven samen te voegen komen we op het concrete verschil tussen de twee:

Efficiëntie zegt alleen wat over de manier waarop je iets uitvoert, maar niet over wat je uitvoert. Effectiviteit zegt alleen iets over wat je uitvoert en het resultaat daarvan, niets over de manier waarop je dit doet. 

Je bent efficiënt als je heel goed bent in een bepaalde taak, onafhankelijk of het belangrijk is. Als je Effectief bent dan doe je alleen wat belangrijk is, onafhankelijk hoe je dit uitvoert. 

Waarom we effectiviteit belangrijker moeten maken dan efficiëntie 

Onze maatschappij focust volledig op efficiëntie. We willen steeds meer doen, sneller en beter. Het lijkt nooit genoeg. Uren overwerken en die uren nog sneller werken waarbij we altijd een stap voor een burn-out proberen te blijven. 

Ik wil je graag laten ervaren waarom effectiviteit zoveel belangrijker is dan efficiëntie. Natuurlijk, het liefst hebben we ze beiden. Waarschijnlijk weet je al heel goed hoe je efficiënter moet werken, maar ben je te weinig bezig met effectiviteit. Om je mee te nemen in het belang van effectiviteit leg ik je graag mijn “creatieve” verhaaltje voor: 

Een slak en een cheetah besluiten om een wedstrijd te sprinten. De cheetah is het snelste landdier ter wereld. De slak wordt vaak neergezet als het meest slome dier ter wereld.  Iedereen gaat er dan ook vanuit dat de race al gelopen is. 

De slak en cheetah staan klaar bij de finish. De cheetah is al bijna uit het zicht als de slak net in beweging is gekomen.

Maar wacht eens. Waar is de finish eigenlijk? De slak is langzaam gestart,  maar krijgt duidelijk mee waar hij precies heen moet. De slak gaat recht – maar heel langzaam – op de finish af. Eenmaal bij de finish aangekomen is de Cheetah nergens te bekennen. 

Wat blijkt? De Cheetah is de verkeerde kant opgegaan en is nog steeds aan het rennen. De slak heeft de wedstrijd gewonnen!

Met dit verhaal wil ik je het verschil laten zien tussen effectiviteit(de slak) en efficiëntie (de cheetah) in de praktijk. Hoe snel (efficiënt) je ook bent, als je niet naar de finish rent (effectief) win je nooit. 

Je hebt pas iets aan efficiënt zijn als je in de eerste plaats effectief bent. Sterker nog, hoe effectiever je wordt, hoe minder efficiënt je hoeft te zijn. Volg je me nog? Zo niet, vervang de woorden anders eens door procesgericht (efficiënt) en resultaatgericht (effectief) . 

Er komt nog een ander mooi aspect in het verhaal naar voren. Mensen hebben veel meer vertrouwen in efficiëntie (de cheetah). We hebben van nature veel respect voor mensen die heel efficiënt werken. Kijk maar naar hoe mensen worden geprezen die lang op kantoor blijven of alle ballen in de lucht weten te houden. Niemand vraagt zich af het wel de juiste ballen zijn die iemand omhoog weet te houden. We lijken geen oog te hebben voor effectiviteit. Maar onthoud dus vanaf nu goed: 

Als je iets onbelangrijks heel goed doet, maakt dat het nog niet belangrijk. 

Hoe pas je effectiviteit en efficiëntie toe in de praktijk? 

Leuk, je weet weet nu wat het verschil is tussen efficiënt en effectief. Heel terecht als je jezelf nu afvraagt hoe je dit toepast in de praktijk. Hierin is mijn advies heel simpel:

Leg vanaf nu al je focus op effectiviteit. Vergeet efficiëntie. Pas als je zo effectief bent dat je tijd over hebt, ga dan kijken hoe je efficiënter kan werken.

In onze maatschappij ligt de focus automatisch al op efficiëntie. Geloof je me niet? Vraag jezelf dan eens af hoe vaak je een compliment krijgt over het feit dat je alleen kiest voor belangrijke zaken. Ik gok dat je vaker een compliment krijgt over hoe snel je werkt dan hoe goed je een taak hebt uitgekozen om aan te werken. 

Zorg dat je elke dag vaststelt wat echt belangrijk is. Je komt dan uiteindelijk tot de conclusie dat er maar heel weinig dingen echt belangrijk zijn. Zolang je dit gevoel nog niet hebt, dan ben je nog niet effectief genoeg. Het is een illusie dat er heel veel dingen belangrijk zijn. Door alles belangrijk te maken, maak je automatisch alles onbelangrijk. 

Wat voor mij heel effectief – jaja, effectief – werkt is het stellen van de juiste vragen aan mezelf. Ik stel mijzelf voortdurend enkele vragen. Deze vragen stel ik nu aan jou:

  • Als je slechts een project/doel/taak mag kiezen, welke kies je dan?
  • Welke taak zorgt ervoor dat alle andere taken makkelijker of overbodig worden?

Dit is belangrijk om vast te stellen waar jij aan moet werken. De rest doe je niets mee. Je kan slechts op één ding tegelijk focussen, kies er dus ook slechts één. Het is belangrijker om er een te kiezen dan om de juiste te kiezen. Maak voor jezelf duidelijk wat je belangrijkste project is en wat de eerstvolgende belangrijkste stap is. 

Een andere vraag die ik mezelf vaker op de dag stel is de volgende: 

  • Ben ik op dit moment bezig met mijn belangrijkste taak of houd ik mij vooral druk met andere taken?  

Dit maakt mij bewust van mijn activiteit op dit moment. Ik kan mijzelf het allerbeste voorliegen. Waarschijnlijk heb jij ook een groot talent om jezelf voor de gek te houden. Je maakt jezelf druk met tientallen taken op een dag en voor je gevoel ben je extreem productief.Hoe efficiënt dit ook is, het is totaal niet effectief. 

Door vragen aan mezelf te blijven stellen kan ik mijzelf scherp houden. Wat krijg je hiervoor terug? Veel meer resultaat én veel meer vrije tijd. Je kan nog zo hard de ladder opklimmen, maar als deze tegen de verkeerde muur staat, dan heb je hier niets aan. Als je ladder goed staat kan je rustig omhoog en ondertussen van het uitzicht genieten. 

Wil je een reactie geven op dit artikel? Dat ontvang ik graag! Stuur mij via deze link direct een bericht.

Jos Loock

Jos Loock

He hallo! Mijn naam is Jos Loock en ik ben de oprichter van Leventje. Het is mijn doel om via Leventje jouw leven een stuk mooier te maken. Dit op een praktische manier. Simpel en vooral zonder bullshit, want daar staat het internet al vol mee. Inspiratie waar jij daadwerkelijk wat mee kan. Lees mijn verhaal

Krijg exclusieve tips
Die ik alleen deel met
mijn whatsapp contacten

Via de knop stuur je mij een Whatsapp bericht, waardoor ik je kan toevoegen aan mijn contacten. 

De vervelende cookiemelding.... Deze website maakt gebruik van noodzakelijke cookies om te zorgen dat jij de beste website ervaring hebt!