fbpx

Hoe Ongeduldige mensen met Geduld succesvol worden

Ik wilde altijd ontzettend veel. Ik had grote dromen en wensen. Ik wilde mijzelf en de wereld veranderen. Ik noemde het ambitieus, maar je mag het best ongeduldig noemen. Ik wilde zoveel, en het liefst allemaal nu. “Waarom wachten als ik het ook nu kan hebben?”, was mijn redenatie. 

We zien het ongeduld steeds meer terugkomen in onze wereld. Kijk maar om je heen naar bedrijven die de laatste jaren groot zijn geworden. Uber, Thuisbezorgd en Netflix. Ze spelen allemaal op onze grote ongeduld in. We willen iets hebben en er vooral niet op hoeven wachten. 

De laatste jaren heb ik steeds meer geleerd om geduldig te worden. Waarschijnlijk herken je dit advies wel: “Wees gewoon wat geduldiger”. Een rake boodschap, maar wat moet je ermee? Wat is geduld dan precies? Hoe kan je geduld hebben als je een ongeduldig mens bent in een ongeduldige wereld? 

Ik ben erachter gekomen dat we een verkeerd beeld hebben van geduld en ongeduld. Het is geen keuze tussen een van de twee. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als je ze weet te combineren, dan staat een succesvol leven je te wachten. 

Het verschil tussen geduld en ongeduld

Ik was er lange tijd van overtuigd dat geduld het ontbreken van ongeduld is. Ik zag het als een knipperlicht: je bent óf ongeduldig óf geduldig. Beiden tegelijk zijn is niet mogelijk. De oplossing tegen ongeduld was dan ook simpel in mijn hoofd: “Als ik maar geduldig word, dan ben ik niet langer ongeduldig!” Ik zat er alleen compleet naast. 

Deze misvatting is niet gek, want dit ontstaat al in het woordgebruik. Doordat we het hebben over “on”-geduld, denken we dat ongeduld het ontbreken van geduld is. Het wekt de illusie dat we eerst geduldig zijn en dan opeens ongeduldig worden. Dit ligt in werkelijkheid eerder andersom.

Als we het hebben over ‘ongeduldig zijn’ dan bedoelen we het ‘niet op iets kunnen wachten’. Het ontstaat door een geïrriteerd gevoel wanneer je iets wilt, wat je nu nog niet hebt. Met geduld bedoelen we dat iemand iets wilt en het vermogen heeft ‘ergens op te kunnen wachten’. 

Lees dat nog eens goed. Want zoals je in de betekenissen ziet, bestaat het beiden uit “op iets wachten”. Geduld en ongeduld hebben dezelfde oorsprong, er wordt op hetzelfde gewacht. 

Het verschil tussen geduld en ongeduld is de manier waarop met ‘het wachten’ wordt omgegaan. Als iemand ongeduldig is, dan lukt het niet om te wachten. Als iemand geduldig is, dan lukt het – ondanks de ongeduldige gevoelens – wel om te wachten. 

Let erop dat geduldige mensen óók ongeduldige gevoelens hebben. Als er geen enkele reden is om ongeduldig te zijn in een situatie, dan is geduldig zijn ook niet mogelijk. Denk maar aan iemand die lekker op het strand zit met een grote cocktail in de hand. Daar vragen we onszelf niet af of deze persoon ongeduldig of geduldig is. 

Welke mensen zijn dan wel geduldig? Dat zijn de mensen die alle reden hebben om ongeduldig te zijn, maar toch kiezen om te wachten. Iemand die bijvoorbeeld al weken wacht op een belangrijke uitslag, maar je niet hoort klagen. 

Onthoud dus dat geduld en ongeduld beiden beginnen bij ongeduldige gevoelens. Het gaat erom hoe we met die ongeduldige gevoelens omgaan. Dit bepaalt of we geduldig zijn of ongeduldig.  

Waarom ongeduld de oorsprong is van ons succes

Ongeduld is een belangrijke emotie vanuit onze evolutie. Stel je eens voor dat onze voorouders nooit ongeduldig waren geweest. Waarschijnlijk lagen ze dan nu nog op de savanne, al zonnend, te wachten op een revolutie. 

Het is het ongeduld dat voor alle vooruitgang heeft gezorgd. Het scherm waar je nu naar kijkt, de stoel waar je nu op zit of de grond waar je op staat, alles om ons heen. Het is stuk voor stuk voortgekomen vanuit een gevoel van ongeduld. We wilden iets wat we nu niet hebben, konden er niet op wachten en ondernamen actie. 

Onze genen waarmee wij zijn opgezadeld, komen vanuit onze voorouders die meer wilden. Het zijn de mensen die op ontdekkingstochten gingen en met innovatieve ideeën kwamen om te overleven. Ze waren ongeduldig. En hun ongeduld heeft zich doorgegeven aan ons. 

Ongeduld is iets menselijks. Het hoort bij je. Het is wat heeft gezorgd voor de prachtige ontwikkelingen van de mens — en alles om ons heen. Je mag er dankbaar voor zijn. Helaas kent ongeduld ook een andere kant. 

De valkuil van ongeduld  

Ongeduld zorgt ervoor dat we in beweging komen – het laat ons starten. Maar wat als we eenmaal in beweging zijn? Wat als we zijn gestart? Wat moeten we dan met ons ongeduld?

Het probleem van ongeduld is dat het er ook is als we het niet nodig hebben. Als we eenmaal op weg zijn naar wat we willen, dan wordt ongeduld onze valkuil. Het ongeduld dat ons in de eerste plaats liet starten, kan ons ook zomaar laten stoppen. Het duurt ons te lang, we zien iets nieuws langskomen, en starten met iets anders. 

Dit zorgt voor een probleem. Denk maar eens aan alle belangrijke dingen in het leven: je hobby’s, carrière en relaties. Ze kosten allemaal tijd en energie voordat het een succes wordt.  

Als je nog gelooft in één klap succesvol worden, dan moet ik je uit die droom helpen. Dat is een hoge uitzondering. Het probleem is dat je vooral die verhalen hoort, omdat we graag praten over uitzonderingen. In werkelijkheid is 99% van de succesverhalen een lange weg van iets willen en daar lange tijd voor werken. En dat is niet erg, want dat zijn de mooiste verhalen en geven de meeste voldoening. 

Mensen die heel ongeduldig zijn komen vaak met de mooiste ideeën. Ze hebben grootse plannen, ondernemen veel, maar dat is ook direct hun grootste valkuil. Ze zien constant nieuwe kansen, mogelijkheden en vinden alles leuk. Hun ongeduld zorgt ervoor dat ze het allemaal nu willen. 

Ongeduldige mensen zijn in potentie succesvol. Ze hebben alle middelen om iets te starten wat zorgt voor waarde in deze wereld. Het ‘enige’ wat ze nog missen is een manier om hun ongeduld te beteugelen. Ze moeten geduldig worden als ze uiteindelijk iets tot een succes willen maken. 

Hoe ongeduldige mensen met geduld succesvol worden

Als je op een gebied in je leven succes wilt bereiken, dan heb je eerst ongeduldige gevoelens nodig. Maar zoals je vast eerder in je leven hebt mogen ervaren, heb je niets aan je ongeduld zonder het nodige geduld. Je moet het zo zien:

“Door ongeduld start je, met geduld ga je door”. 

Doordat we van nature ongeduldig zijn – en het zelfs nodig hebben om in beweging te komen – hebben we niets aan adviezen als: “Wees gewoon niet zo ongeduldig”. De oplossing ligt niet in het wegtoveren van ongeduld. We moeten leren om ondanks onze ongeduldige gevoelens geduldig te kunnen zijn.

Geduld komt je niet aanwaaien. Ja, sommige mensen zijn van nature misschien geduldiger, maar uiteindelijk moet je het trainen. Als ongeduldig mens gebruik ik hiervoor drie technieken die mij dagelijks helpen. 

1. Bepaal je prioriteit 

Je kent de verhalen wel van mensen die jaren op hun geliefde wachten. Die mensen willen niets liever dan de liefde van hun leven weer zien. Ongeduldige gevoelens ten overvloede, maar toch kunnen ze het opbrengen te wachten, dag in dag uit. Iedereen ziet ze als de meest geduldige mensen.

Waarom zijn deze mensen zo geduldig? Simpel, de persoon op wie ze wachten is het belangrijkste in hun leven. Hoeveel ongeduldige gevoelens er ook opkomen, ze blijven wachten. 

De grootste reden dat mensen ongeduldig zijn, is dat ze geen idee hebben wat belangrijk voor ze is. Alles is belangrijk, waardoor automatisch niets belangrijk voor ze is. Het gevolg is dat er geen enkele reden is om op iets te wachten. 

De eerste stap om geduldig te worden is door te bepalen wat belangrijk voor je is. Je moet vaststellen wat jouw prioriteit is. Door te bepalen wat jouw prioriteit is, weet jij wat het waard is om op te wachten. 

2. Blijf gemotiveerd

Het grote gevaar van ongeduld is dat het wordt gevoed door inspiratie. We zien iets nieuws langskomen of komen met een nieuw idee. Deze ‘inspiratie-injectie’ zorgt voor een berg aan motivatie om te beginnen. 

Op zaken waar we geduld voor nodig hebben ontbreekt deze nieuwe inspiratie. We raken in een sleur en ervaren geen nieuwe motivatie. Alle nieuwe dingen die op ons afkomen brengen wél die nieuwe inspiratie en motivatie. Het is de kunst om jezelf te blijven motiveren voor wat belangrijk is.

De bron van je motivatie moet je vinden in je acties. Door altijd op zoek te gaan naar kleine acties en daar een gewoonte van te maken blijf je motivatie vinden. Hoe dit concept precies werkt, leg ik uitgebreid uit in mijn artikel over het Motivatie Hart

3. Negeer je gevoelens 

Wat de meeste mensen doen is handelen op wat ze voelen. Ja, gevoelens zijn belangrijk, maar in de meeste gevallen zijn het misleidende bitches. 

Je gevoelens ontstaan door een simpel mechanisme: het krijgen van genot en vermijden van pijn. Het probleem hierin is dat je gevoelens zijn afgesteld op wat nu gebeurt. Dat zesde wijntje is nog steeds heerlijk, maar de dag erna is het iets minder leuk. En die gewichten de lucht in gooien voelt nu vervelend, maar laat je in de toekomst beter voelen.

Ongeduld is een van die gevoelens. Zoals ik al zei, zorgt het er in de eerste plaats voor dat je in beweging komt, maar het is ook je grootste valkuil. Als je altijd luistert naar het gevoel van ongeduld, dan word je nooit geduldig. Zorg dat je leert om dat gevoel van ongeduld te negeren. Het zal niet weggaan, maar hoe vaker je het negeert, hoe stiller en geduldiger je wordt. 

Word een geduldig ongeduldig mens

Je weet nu dat je jouw ongeduldige gevoelens mag omarmen. Het maakt je tot mens en zorgt dat je met ideeën, inspiratie en motivatie komt voor verandering. Wees alleen wel bewust dat ongeduld ook de valkuil is van zichzelf. Wat je in het eerste geval liet starten, kan je zomaar weer laten stoppen en veranderen.  

Ik durf te stellen dat de meest ongeduldige mensen in potentie de meest succesvolle mensen zijn of de grootste mislukkingen. Het zijn die mensen die met de meest bijzondere ideeën komen, de meeste drive hebben — in het begin althans — en durven te starten. Het zijn ook de mensen die het snelste opgeven, stoppen en altijd met iets nieuws beginnen. 

Het is nu aan jou om te bepalen wat je nodig hebt. Iets meer ongeduld of wordt het tijd om geduldig te worden? 

Zolang je nog niet op de juiste weg zit, dan is het goed om je natuurlijke ongeduld lekker te laten gaan. Ervaar zoveel mogelijk dingen, start, onderneem actie. 

En heb je juiste gevonden? Dan wordt het tijd om geduldig te worden. Gebruik de stappen die ik beschreef: maak het je prioriteit, zorg dat je gemotiveerd blijft en negeer die ongeduldige gevoelens. Laat dat ongeduld niet voor niets zijn geweest!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!