fbpx

Het Grote Gevaar van de Populariteit voor Productiviteit

Elon Musk, Richard Branson, Steve Jobs, Walt Disney. Wat hebben al deze succesvolle mensen gemeen? Ze zijn allemaal productief! Dat moet dus het geheim zijn voor een succesvol leven. Klinkt logisch, toch? 

Maar hoe zit het dan met misschien wel de slechtste mens uit de geschiedenis: Adolf Hitler? Was Hitler ook niet heel erg productief? Uhh…. helaas wel, maar wij kunnen hem in ieder geval niet succesvol noemen. Misschien klinkt dit voorbeeld vreemd, maar dit illustreert heel duidelijk het probleem van productiviteit. 

Productiviteit en succes hebben namelijk geen direct verband met elkaar. Toch is het  idee dat dit verband er wel is populairder dan ooit. Dat is een groot gevaar.   

Waarom productiviteit zo populair is

We leven in maatschappij met meer keuzes en verantwoordelijkheden dan ooit tevoren. Al vanaf de basisschool worden kinderen opgezadeld met meer projecten dan onze voorouders in een heel leven hadden. In de jaren die volgen neemt die druk op mensen alleen maar toe. Voor sommige mensen loopt de druk zover op dat ze belanden in een burn-out en helemaal niets meer uit hun handen krijgen. 

Doordat de verantwoordelijkheden van mensen zich blijven opstapelen, ontstaat er tegelijkertijd een steeds grotere vraag naar productiviteit. Dat is een logisch gevolg. We moeten namelijk een manier vinden om al die taken die we hebben staan af te krijgen. We zijn allemaal op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik (nog) meer doen in minder tijd?

Inmiddels zijn er talloze boeken, blogs en video’s te vinden over het onderwerp productiviteit. Van simpele regeltjes tot complexe systemen, allemaal met als doel om meer te kunnen uitvoeren in zo min mogelijk tijd. 

De cruciale denkfout van productiviteit

Wij mensen zijn na-apers. En dat is niet negatief, want deze eigenschap heeft ervoor gezorgd dat onze soort zich ontzettend snel heeft kunnen ontwikkelen. Wij leren door anderen na te doen en kunnen op die manier heel snel voortbouwen op de kennis en vaardigheden van anderen. 

Van alle mensen die we kunnen na-apen zijn het succesvolle mensen waar wij het liefst naar kijken. Zij hebben namelijk bereikt wat wij ook willen bereiken: een succesvol leven.

Er zijn momenteel vele productiviteitsgoeroes te vinden die al het succes op de wereld verklaren aan de hand van productiviteit. Deze productiviteitsgoeroes wijzen jou graag op het succes van de grote namen in de wereld: Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Elon Musk. “Kijk! Deze mensen zijn allemaal mega succesvol en hebben een ding gemeen: ze zijn allemaal extreem productief. Als jij succesvol wil worden dan moet jij dus ook productief zijn!”

Het probleem hiervan is dat productiviteit als de belangrijkste of soms zelfs als de enige voorwaarde wordt gezien voor een succesvol leven. Maar als dat het geval zou zijn dan betekent dat ook dat een persoon als Adolf Hitler ook in dat rijtje thuis hoort. Hitler begon namelijk als een mislukte schilder en kreeg het voor elkaar om in hele korte tijd zijn meest bizarre ideeën te verwezenlijken. Als je over productiviteit spreekt dan hoort hij hier zeker bij, maar waarom horen wij de productiviteitsgoeroes niet over hem? Makkelijk antwoord, omdat Hitler nooit het voorbeeld mag zijn voor succes. En laat Hitler daarom juist hét voorbeeld zijn dat productiviteit nooit gelijk kan worden gesteld met succes. 

De belangrijke stap voordat jij begint met productiviteit 

Productiviteit is slechts een versnelling en verbetering van het uitvoeren van onze activiteiten. Het versnellen en verbeteren van de verkeerde activiteiten is daarom alleen maar het verslechteren van onszelf of de wereld om ons heen. Het is daarom cruciaal om voor jezelf eerst te bedenken welke activiteiten jij überhaupt kiest. Zonder de juiste activiteiten hoef je namelijk nog helemaal niet na te denken over versnellen en verbeteren. 

We zijn allemaal bezig om een manier te vinden om zo snel mogelijk de ladder op te klimmen, maar denken er niet over na of de ladder wel tegen de goede muur staat. 

Voordat jij jezelf gaat verdiepen in productiviteit komt in de eerste plaats het kiezen wat belangrijk voor jou is én belangrijk voor de wereld. Als je die zaken goed op een rijtje hebt, dan ontstaat er ruimte voor productiviteit. Als we eenmaal onze ladder tegen de goede muur hebben staan kunnen we bepalen hoe we sneller kunnen klimmen. 

Als je alleen nog de juiste activiteiten uitvoert, dan wordt productiviteit ook een stuk minder belangrijk. Waar anderen talloze activiteiten uitvoeren en vooral elke keer met nieuwe dingen beginnen kan jij rustig in je eigen tempo omhoog en altijd de rest voor blijven.

Daarbij is het mooie dat als jij jouw ladder tegen de juiste muur hebt staan dat je vanzelf sneller gaat klimmen. Je krijgt namelijk veel meer energie van iets dat belangrijk is voor jou en anderen. Daarbij zorgt het ook voor een focus, een van de belangrijkste dingen als het gaat om productiviteit. Productiviteit ontstaat dan bijna als vanzelf. 

Jouw eerste stap voordat je begint met productiviteit

Ben je inmiddels overtuigd dat productiviteit niet de belangrijkste stap is als het gaat om succes? Dan wordt het nu tijd om te bepalen tegen welke muur jouw ladder komt te staan. Maak dit vooral niet ingewikkelder dan nodig. Het begint allemaal met het stellen van de juiste vragen aan jezelf. Vragen zoals:

“Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven?”

Wat is mijn bijdrage aan de wereld?”

“Als ik nog maar een ding mocht doen van alle activiteiten die ik nu doe, welke zou dat dan zijn?”

“Als geld geen rol speelde, waar zou ik dan de rest van leven mijn tijd aan besteden?”

Neem direct tijd om een antwoord te geven op deze vragen. Starten met productiviteit voordat je antwoord hebt op deze vragen is namelijk zonde van je energie. Waarom zou je productiever willen zijn in iets waarvan je niet eens zeker weet of het wel belangrijk voor jou is en de mensen om je heen? 

Er is geen fout antwoord op deze vragen, ze geven je slechts een richting. Als je eenmaal de juiste richting hebt gevonden, dan is er slechts een ding dat je hoeft te doen. Je moet beginnen. Productiviteit volgt vanzelf. 

Ontdek mijn Inzicht van de Week.
Alleen voor de contacten van Leventje.

Jos Loock - Portret Foto

Benieuwd naar hét inzicht van de week voor je beste leven?

Als contact van Leventje krijg je de inspiratiemail met hét inzicht van de week. Dit is Exclusief voor de contacten van Leventje.
Je hebt er al een paar gemist… Doe je mee vanaf de volgende?

Je bent succesvol toegevoegd!