fbpx

3 gewoonten die jouw leven veranderen

Ben jij ervan bewust dat alles wat je denkt en doet het resultaat is van diepgewortelde gewoonten?

Dat je gewoonten van vandaag jouw succes van morgen bepalen?

Als je dit weet, dan weet je meer dan ik wist. Ik was ervan overtuigd dat elke keuze die ik maak vanuit mijzelf komt. Dat ik elk moment volledig zelf bepaal wat ik doe. Het zit alleen iets anders in elkaar…

Gewoonten vormen jouw dag. Elke ochtend sta je bijvoorbeeld op dezelfde manier op. Je leeft voor een groot deel op de automatische piloot en je doet dan alles vanuit gewoonten. Deze gewoonten herhaal je elke dag en dit bepaalt op de lange termijn hoe je leven eruit ziet.

Het besef van de impact van gewoonten…

Het moment dat je begint te beseffen dat gewoonten je leven bepalen kan heel pijnlijk zijn. Hoeveel vrijheid hebben we dan in ons leven?

Terecht punt. Wij kunnen alleen niet zonder gewoonten. Wat als je elke keer bewust moet nadenken hoe je een deur openmaakt of moet fietsen? Het zou ons leven onmogelijk maken.

Als we over elk moment bewust moeten nadenken, dan komen we ons huis niet meer uit.

Gewoonten zijn dus in principe een groot voordeel en zorgen ervoor dat we een goed leven te kunnen leiden. Door iets steeds weer te herhalen hoef je er steeds minder bewust bij na te denken tot het volledig vanzelf gaat. Als je nu een deur moet openmaken, dan doe je dat zonder erbij na te denken. Wat is ons lichaam toch geweldig!

Deze mogelijkheid om dingen zonder moeite te kunnen doen kan ook een groot nadeel zijn. Wat nou als we van de verkeerde handelingen een gewoonte maken?

Gelukkig kunnen wij wel zelf onze gewoonten vormen met de juiste inzet. Het kost heel veel energie om een gewoonte aan te leren of te veranderen. Het is dus belangrijk dat jij de juiste activiteiten kiest om daar een gewoonte van te maken. Ik neem je mee in de drie gewoonten die jouw leven veranderen.

1. Mediteren

Weet jij wat Oprah Winfrey, Katy Perry, Hugh Jackman, Angelina Jolie, Tim Ferriss, Madonna en nog vele anderen gemeen hebben?

Ze mediteren dagelijks.

Een overgroot deel van de meest invloedrijke mensen ter wereld heeft van mediteren een dagelijkse gewoonte gemaakt. Mediteren kan namelijk je leven compleet veranderen. En nee. Het is geen ‘vaag gedoe’.

Heb je door hoe vaak we aan het denken zijn? En weet je hoeveel invloed die gedachten hebben die we constant hebben? De hele dag er is er een oncontroleerbaar stemmetje in ons hoofd die tegen ons praat. Onze gedachten blijven maar gaan en we zijn niet bewust van wat we doen. We gaan als een zombie door ons leven.

Hoe bewust ben jij van je dagelijks leven? Van alle dingen die je doet?

Ik was zelf altijd heel sceptisch over mediteren en alles wat dat daarmee te maken had. Ik vond dat iets voor ‘vage’ mensen die niet volledig in de realiteit staan. Dit is voor mij veranderd toen ik een boek las van Tim Ferriss.

Tim Ferriss is een ondernemer uit Amerika en wordt gezien als het menselijk proefkonijn. Hij volgt de meest invloedrijke mensen van de wereld en probeert patronen te herkennen dus deze ‘top performers’. Zo ontdekte dat vrijwel al deze personen er een vorm van meditatie op nahoudt. Hierdoor is hij er zelf ook mee begonnen en ontdekte hij de grote voordelen die mediteren met zich meebrengt.

Hij maakte mij bewust van de voordelen die mediteren met zich meebrengt.

Professionals uit alle hoeken die allemaal mediteren…. Dat moest ik dus ook proberen!

Wat ben ik blij dat ik daar nu een dagelijkse gewoonte van heb gemaakt. Mediteren heeft ontelbaar veel voordelen. Ik ga je niet lastigvallen met grote uitleg wat mediteren voor je kan betekenen, dus hou ik het bij de grootste impact die mediteren je brengt:

  • Je geniet meer van het leven
  • Het brengt je zelfvertrouwen
  • Je immuunsysteem versterkt
  • Je krijgt een betere focus
  • Het brengt je rust in je hoofd
  • Je verouderingsproces wordt vertraagd
  • Het verlaagt de verkeerde stress

Deze punten zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwd.

Hoe werkt mediteren dan?

Mediteren is in principe niets anders dan het trainen van je ‘aandachtsspier’. Je leert te focussen op één punt bepaald punt. Voor mij is dit meestal mijn ademhaling.

In principe doe ik niets anders dan focussen op mijn ademhaling. Op het moment dat ik merk dat ik in gedachten ben verzonken, breng ik mijn focus weer naar mijn ademhaling. Dit doe ik in ieder geval elke ochtend voor 10-20 minuten direct nadat ik ben opgestaan.

Verplicht jezelf niet om direct elke dag 20 minuten te mediteren. Begin eens met 2 minuten. Deze 2 minuten hebben al een grote impact en zorgen ervoor dat het een gewoonte wordt.

Elk mens kan 2 minuten vrijmaken elke ochtend, ook jij. En geloof me, deze 2 minuten kunnen het begin zijn van een mooier leven.

2. Lezen

Hoeveel lees jij?

En dan bedoel ik niet het lezen van fictie. Niets mis met fictieve verhalen, maar hoeveel non-fictie lees jij? Boeken over productiviteit, openbaar spreken, management, zelfvertrouwen, leiderschap, optimisme of de kosmos?

Het lezen van zulke non-fictie heeft mijn leven compleet omgegooid. Het moment dat ik in Australië zat voor mijn stage heb ik deze omslag gemaakt. Mijn stage vond ik op dat moment verschrikkelijk en ik kon amper de motivatie vinden om mijn bed uit te komen. Ik haalde geen voldoening uit mijn dagelijkse werk en voelde mij opgesloten in de dagelijkse sleur. Hier heb ik de keuze gemaakt om zelf actie te ondernemen en begon ik met het lezen van een bijzonder boek.

Dit bijzondere boek was ‘The 4-hour workweek’ van Tim Ferriss. Een verzamelwerk met allemaal tips, trucs en adviezen voor de ultieme lifestyle design. Uit dit boek haalde ik belangrijke informatie die ik nog nooit op school of studie had gehoord. Informatie die direct een impact had en mij direct actie liet ondernemen.

Wat als één boek dit effect kan hebben kan hebben? Ik raakte geïnteresseerd in meer en heb van het lezen van non-fictie een gewoonte gemaakt.

Het zijn boeken waarin een specialist je meeneemt in zijn kennis en ervaringen en zijn strijd om tot de top te komen. Het zijn de ervaringen die je niet op school meekrijgt, maar wel van onschatbare waarde zijn. Je kan deze ervaringen natuurlijk ook zelf opdoen en vanaf 0 beginnen. Maar waarom zou je?

Op de wereld zijn vele mensen je voorgegaan die met liefde hun kennis delen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden om een specialist te worden. Gebruik het wiel van een ander en verbeter deze. Gebruik de kennis die al beschikbaar is op de wereld en voeg hier iets aan toe.

Het mooie aan deze tijd is dat deze waardevolle informatie een paar keer klikken van je verwijderd is. Boeken en blogs zijn binnen handbereik, het enige dat je moet doen is er een gewoonte van maken.

Nog geen één procent van je ‘concurrentie’ leest drie boeken over jullie gedeelde interesse. Als jij er een gewoonte van maakt om dit wel te doen, dan loop je al heel veel stappen voor. Sterker nog, je wordt gezien als een specialist en als specialist kan jij jouw leven en die van anderen veranderen.

Waar wacht je nog op?

Begin vandaag nog met lezen en zie hoe je leven verandert.

3. Fitness

Is het voor jou een gewoonte om naar de sportschool te gaan?

De laatste gewoonte die mijn leven heeft veranderd is je waarschijnlijk niet onbekend. De gewoonte om te fitnessen. Met fitness bedoel ik alles van hardlopen tot gewichtheffen. Iets waarbij je weerstand op je lichaam uitoefent en jezelf uitdaagt. Voor mij is dat momenteel Crossfit, maar was lange tijd gewichtheffen. Zolang het mij lichamelijk uitdaagt vind ik het interessant.

Met fitness stel ik voor mijzelf doelen en probeer ik op lichamelijk vlak alles uit mijzelf te halen. Dit werkt door in mijn hele leven. Ik ben gezonder, voel mij fitter en heb meer energie om mijn belangrijke taken in het leven uit te voeren.

Mijn leven speelt zich voornamelijk zittend af. Dit terwijl ons lichaam ervoor is gemaakt om te bewegen. Door voldoende te bewegen en gezond te eten zorg ik dat mijn lichaam zo gezond mogelijk blijft.

Als gezondheid geen belangrijke plaats in je leven inneemt, dan komt dat vroeg het vroeg of laat alsnog. Als je gezondheid niet op orde is, dan is het enorm lastig om meer uit het leven te halen. Alles begint bij gezondheid. Pas als je gezondheid op orde is ontstaat er ruimte voor andere dingen.

Maar het is wel lastig…

Het klinkt zo simpel. “Ga naar de sportschool en eet gezond”, maar het daadwerkelijk uitvoeren is enorm lastig. Maak er daarom een gewoonte van. Zorg ervoor dat het lastiger is om niet te gaan dan wel. Zet doelen voor jezelf die je alleen kan halen als je ook daadwerkelijk gaat. En bovenal, geniet van het proces.

Als je eenmaal in beweging bent, dan is het veel lastiger om te stoppen dan om door te gaan.

Naast een ‘kantoorbaan’ en mijn vele dromen is fitness voor mij niet weg te denken uit mijn leven. Zonder fitness heb ik de energie en kracht niet om achter mijn dromen aan te gaan.

Wil jij je dromen behalen in je leven? Dan is de gewoonte om je lichaam uit te dagen niet te vergeten.

De belangrijkste gewoonte om mee te beginnen…

En nu? Vandaag met alle drie gewoonten beginnen?

Nee… Het is onmogelijk om op een goede manier deze gewoonten direct toe te passen.

Start met één van de bovenstaande gewoonten. Laat het de basis zijn voor meer. Begin klein, waardoor het eenvoudiger is om er een gewoonte van te maken. Zelfs een kleine verandering is op de lange termijn heel groot.

Kies een gewoonte en begin. Niet volgende week, niet morgen, niet vandaag.

Begin nu!

Jos Loock

Jos Loock

He hallo! Mijn naam is Jos Loock en ik ben de oprichter van Leventje. Het is mijn doel om via Leventje jouw leven een stuk mooier te maken. Dit op een praktische manier. Simpel en vooral zonder bullshit, want daar staat het internet al vol mee. Inspiratie waar jij daadwerkelijk wat mee kan. Lees mijn verhaal

Wil je gratis tips persoonlijk van mij ontvangen?

Dit is je kans om onderdeel te worden van mijn inspiratiegroep. Naar deze groep stuur ik persoonlijk meer gratis tips om je leven nog mooier te maken.

Uiteraard stuur ik nooit spam. Nee, echt niet. ;)

De vervelende cookiemelding.... Deze website maakt gebruik van noodzakelijke cookies om te zorgen dat jij de beste website ervaring hebt!