fbpx

Ontdek jouw Levensmotto (+ 10 beste levensmotto’s)

Wat is jouw levensmotto? Heb je die vraag ooit gehad? Kleine kans. Toch hebben de belangrijkste organisaties en mensen een motto. Het helpt ze om op een goede manier door het leven te gaan.

“Het leven ten volste ervaren, terwijl ik het juiste doe en een inspiratiebron ben voor anderen”

Dat is mijn levensmotto. Ik lees deze elke ochtend als onderdeel van mijn ochtendroutine. Het is de samenvatting voor mij waarom ik leef.

Deze is niet uit de lucht komen vallen. Deze is vormgegeven door mijzelf belangrijke vragen te stellen en tijd te nemen deze te beantwoorden. Vervolgens heb ik steeds meer geschrapt tot de kern is overgebleven.

Ben je er klaar voor om jouw levensmotto te ontdekken? Ik help je zoeken.

Wat is een levensmotto?

Een motto is een kort stuk tekst die de kern aangeeft van waar iets of iemand voor staat. Het is een mantra voor de kernwaarden van (een groep) mensen.

Een motto kan op verschillende niveaus gebruikt worden, van landen, organisaties tot personen. Zie de term ‘motto’ als de voorloper van ‘de why’ en een ‘mission statement’, die populair zijn in zelfontwikkelingsland.

Zo worden motto’s als eeuwen gebruikt. Kijk maar naar oude gebouwen, daar zie je nog de wapenspreuken met motto’s van landen en adelijke families. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld het motto ‘Je Maintiendrai’ (ik zal handhaven) en België ‘L’union fait la force’ (eendracht maakt macht).

Een motto is iets van alle tijden. Als we het woord ‘leven’ ervoor plakken komen we op een levensmotto. Hiermee wordt de intentie of levenshouding van één persoon bedoeld. Een korte quote die beschrijft hoe je in het leven staat.

Waarom is een levensmotto belangrijk?

Er zijn twee redenen waarom een levensmotto belangrijk is:

  1. Het laat je zoeken naar belangrijke antwoorden
  2. Jouw levensmotto helpt je door het leven

Voordat je een levensmotto hebt, moet je zoeken naar wat belangrijk voor jou is. Dit is direct het eerste voordeel van een levensmotto. Nog voordat je een levensmotto hebt word je gedwongen te zoeken naar antwoorden op belangrijke vragen en jouw kernwaarden.

De meeste mensen staan hier nooit bij stil. Die gaan mee met de waan van de dag. Ze komen er nooit of te laat achter waarom ze doen wat ze doen.

Door op zoek te gaan naar jouw levensmotto voorkom je dat je doelloos door het leven gaat. Het dwingt je te kijken naar de kern van jouw bestaan. Ja dit is lastig, maar daardoor zo waardevol.

Heb je na lang bijschaven je levensmotto gevonden? Dan ontstaat het tweede voordeel. Je hebt nu een persoonlijk mantra die jou door het leven loodst.

Op momenten dat je een keuze moet maken of als je een moeilijke tijd hebt, helpt je levensmotto je vooruit. Het is jouw persoonlijke herinnering.

In tijden dat we het moeilijk hebben is het te laat om serieus na te denken over wat we moeten doen. Met een levensmotto heb je het nadenkwerk al gedaan. Je kan terugvallen op wat je eerder hebt uitgedacht. Het is je persoonlijke reminder voor jouw kernwaarden.

Voorbeelden van de beste levensmotto’s

De meest succesvolle mensen zijn niet zomaar succesvol geworden. Zij hadden helder wat voor hen belangrijk is. Zij waren tot de kern gekomen en hadden hun levensmotto helder.

Je kan de levensmotto’s van bekende mensen eenvoudig terugvinden. Gebruik dit in je voordeel. Zij hebben belangrijke zaken in het leven krachtig geformuleerd.

Je kan een levensmotto natuurlijk letterlijk overnemen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Maar mijn advies is om het vooral als inspiratie te gebruiken. Verzamel de belangrijkste uitspraken van mensen en haal eruit wat voor jou belangrijk is.

Wie een waarom heeft waarvoor hij leeft, kan bijna elk hoe verdragen.
Friedrich Nietzsche

Als je door een hel gaat, blijf gaan.
— Winston Churchill

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld
— Mohandas (Mahatma) Gandhi

De grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar in telkens weer opstaan.
— Nelson Mandela

De manier om te starten is door te stoppen met praten en starten met doen.
— Walt Disney

Geloof dat je het kan en je bent op de helft.
— Theodore Roosevelt

Zware tijden bereiden gewone mensen voor op uitzonderlijke bestemmingen.
— C.S. Lewis

Als je mensen beoordeelt, heb je geen tijd om van ze te houden.
— Mother Teresa

Het leven gaat niet over jezelf vinden. Het leven gaat om het creëren van jezelf.
— George Bernard Shaw

Het is beter om een kaars te branden dan het donker te vervloeken.
— Chinese uitspraak

Zo maak je een eigen levensmotto

Je weet inmiddels wat een levensmotto is, waarom het belangrijk is en je hebt voorbeelden gehad. Het is tijd om je eigen levensmotto te maken! Dit gaan we doen in drie stappen.

1. Geef antwoord op de belangrijkste vragen

Jouw levensmotto is een samenvatting van wat voor jou belangrijk is. Daarom moet je antwoord geven op een aantal belangrijke vragen. Vragen zoals:

  • Waarom leef ik?
  • Wat is belangrijk voor mij?
  • Waar sta ik voor?
  • Hoe wil ik handelen in het leven?

Hou jezelf hier niet in met hoeveel woorden je gebruikt. Het doel is hier om met antwoorden te komen, niet om al een levensmotto te maken.

Gebruik ook voorbeelden van andere levensmotto’s zoals ik hierboven heb neergezet. Verzamel de levensmotto’s die jou raken. Door een verzameling van deze levensmotto’s kan je patronen herkennen in wat voor jou belangrijk is.

2. Schrap tot de kern over blijft.

Je hebt nu meerdere teksten die aangeven wat belangrijk voor je is. De volgende stap is schrappen tot de kern over blijft.

Zoek naar teksten die op hetzelfde neerkomen. Bedenk of je deze korter en krachtiger kan verwoorden.

Blijf net zo lang doorgaan tot je een zin overhoudt die voor jou de kern samenvat. Hoe moeilijk het schrappen ook is, de kracht zit in de eenvoud. Het is niet erg als er zaken wegvallen. Het gaat erom dat een levensmotto voor jou een herinnering is aan alles wat voor jou belangrijk is.

3. Gebruik je levensmotto en blijf verbeteren

Heb je jouw levensmotto klaar? Mooi. Dan wordt het tijd om deze in de praktijk te brengen.

Zelf lees ik elke ochtend mijn levensmotto tijdens mijn ochtendroutine. Het kost me slechts vijf seconden, maar helpt mij enorm. Door dit elke dag te doen kan ik mijn levensmotto van voor naar achter dromen. Op die manier blijf ik herinnerd aan wat voor mij belangrijk is.

Het houdt hier alleen niet op. Blijf je levensmotto bijschaven. Is er een woord wat ontbreekt of misschien wel een woord te veel? Kijk af en toe kritisch naar je levensmotto en kijk of het beter kan.

In de loop van de tijd kan het ook zomaar gebeuren dat je waarden veranderen. Door een levensmotto ga je krachtiger door het leven, waardoor je nieuwe inzichten opdoet. Zo kan het gebeuren dat je levensmotto zichzelf aanpast in de praktijk.

Heb je de stappen goed uitgevoerd? Gefeliciteerd! Je hebt dan jouw persoonlijke levensmotto. Wie weet gebruiken anderen straks jouw levensmotto als hun voorbeeld.

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!