fbpx

Ga direct in ‘Nieuwsquarantaine’ – 3 redenen waarom je moet stoppen met Corona-nieuws

Leventje Podcast · Stop direct met het Corona Nieuws

Ik heb het gevoel dat ik de hele dag naar een film kijk. Ik zie beelden van militaire voertuigen die door straten rijden, mensen in witte pakken die openbare gelegenheden ontsmetten en onze eigen president een ‘address to the nation’ doen. 

Het is alleen geen film, het zijn beelden op het nieuws. Jaren geleden ben ik gestopt met het volgen van het nieuws, maar nu lijk ik er niet meer aan te ontkomen. Iedereen praat erover, social media staat er vol mee en ik kan het niet laten om af en toe even te googelen naar de nieuwste ontwikkelingen. 

Ik heb besloten om hiermee te stoppen. Ik ga in een ‘nieuwsquarantaine’. Niet omdat ik de situatie onderschat, maar juist omdat ik het heel serieus neem. Het op de voet volgen van het nieuws doet namelijk meer kwaad dan goed. 

Ik bespreek in dit artikelen de drie belangrijkste redenen om direct in nieuwsquarantaine te gaan. 

1. Corona-nieuws zorgt voor meer angst dan nodig 

De situatie op dit moment is ernstig, maar wat het nieuws laat zien is een vertekend beeld. Het nieuws laat je alleen de extreme situaties zien. De nadruk ligt op besmettingen, doden en de meest ontwrichtende situaties die ontstaan in de samenleving. 

Ja, het is waar wat ze zeggen op het nieuws, maar dit is het uiterste topje van de ijsberg. Voor de meeste mensen is het leven saaier dan ooit. Zoveel mogelijk binnen blijven en geen sociale contacten. Allemaal geen nieuwswaardige topics. 

Ik wil de situatie niet bagatelliseren. Het is belangrijker dan ooit om de richtlijnen van de overheid op te volgen. Wat we helaas zien is dat mensen het tegenovergestelde doen. Het advies is om niet te hamsteren, maar ik tref lege schappen. 

Deze paniekreactie van mensen wordt gevoed door het nieuws. Niet gek na de afschuwelijke beelden die we te zien krijgen. De positieve acties van mensen worden helaas onderbelicht. Gelukkig hebben we iemand als een Rutger Bregman die het tegengeluid laat horen. 

2. Het nieuws over Corona brengt de economie nog meer schade toe

De impact op bedrijven is enorm door de maatregelen van de overheid. Het wordt er niet beter van als we dit tientallen keren per dag langs zien komen. Het enige dat dit oplevert, is meer negativiteit, verlies van vertrouwen en daarmee verslechtering van de economie. 

Ja, we krijgen een flinke klap. Deze klap over-analyseren heeft geen zin. Wat we nodig hebben zijn mensen die hun handen uit de mouwen steken om dit te boven te komen. Maak jezelf nuttig en help de economie een handje. 

3 Het Corona nieuws volgen kost onnodig veel tijd 

Er wordt inmiddels zoveel nieuws gedeeld. Je hebt er een dagtaak aan om alles bij te houden. De ontwikkelingen gaan ook snel. Maar wees eens eerlijk, hoeveel verandert er nou elk uur? 

Het enige dat constant verandert zijn de details. De bizarre verhalen nemen toe. Verhalen die zorgen voor meer onnodige angst. En als je denkt dat je immuun bent voor die angst, dan nog is het je tijd niet waard. 

De tijd die je besteedt aan nieuws kun je veel nuttiger besteden. Stuur eens een bericht naar iemand die het nu goed kan gebruiken, doe een boodschap voor iemand of doe iets waar je afgelopen tijd niet aan toekwam. 

Tips over het omgaan met het Corona nieuws

Ik begrijp je gevoel heel goed als je het nieuws graag wil volgen. Het is een menselijke reactie. Ons brein is extra alert voor negativiteit en gevaar. 

De bovenstaande redenen zijn belangrijk om het wel te proberen. Hierbij enkele tips die je helpen bij het omgaan met het Corona-nieuws:

  • Neem jezelf voor om nog één keer per dag de updates te lezen. Doe dit niet via een nieuwsbron die al snel gekleurd zijn en belang hebben bij sensatie (en daardoor meer aandacht). Een bron die niet op zoek is naar sensatienieuws is bijvoorbeeld de website van het RIVM
  • Verwijder alle nieuwsapps van je telefoon. Deze nieuwsapps zorgen ervoor dat je te snel – door bijvoorbeeld pushmeldingen – het nieuws bekijkt. De ontwikkelingen gaan niet zo snel dat je het direct moet weten. 
  • Maak een plan voor je week en dag. Als je geen plan hebt, dan zoek je al snel afleiding in andere dingen en in dit geval het volgen van het Corona nieuws.  
  • Lees voor uitgebreide tips mijn handboek voor producitiviteit

En bovenal, help elkaar en vraag om hulp als je het nodig hebt. Ook al mogen we niet mét elkaar zijn, we moeten er wel vóór elkaar zijn. 

Ontdek mijn Inzicht van de Week.
Alleen voor de contacten van Leventje.

Jos Loock - Portret Foto

Benieuwd naar hét inzicht van de week voor je beste leven?

Als contact van Leventje krijg je de inspiratiemail met hét inzicht van de week. Dit is Exclusief voor de contacten van Leventje.
Je hebt er al een paar gemist… Doe je mee vanaf de volgende?

Je bent succesvol toegevoegd!