Hoi! ik ben Jos Loock.

Foto van Jos Loock

Op deze pagina vind je mijn verhaal en ontstaan van leventje. Voor de mensen met minder tijd, dit is mijn verhaal in 30 seconden:

  • Mijn VWO gehaald op het Corderius College en Afgestudeerd aan de Hospitality Business School. 
  • Een stage van een half jaar gedaan in Australië, waar ik mezelf tegenkwam. Ik ontdekte wat eenzaamheid is en dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven. Hier ontstond mijn fascinatie voor zelfontwikkeling en het delen van mijn inzichten, zo startte ik mijn eerste blog. 
  • Voorzitter geweest bij een politieke jongerenorganisatie en daarmee veel geleerd over besturen en ons politiek systeem. Erachter gekomen dat ik binnen de politiek niet het verschil kan maken. 
  • Leventje.nl opgericht in 2017 na het “falen” van vele online projecten op het gebied van zelfontwikkeling. Leventje.nl begon met eenvoudige quotes via Instagram.
  • Ik breidde Leventje.nl uit naar podcasts, vlogs en artikelen. 
  • Mijn focus teruggebracht naar specifieke onderwerpen in de vorm van artikelen, om zo de fundering te maken voor het grote platform dat ik met leventje voor ogen heb. 
  • In het dagelijks leven werkzaam als zelfstandig ondernemer als consultant. Ik geef bedrijven advies in strategie en automatisering. Daarin ligt mijn expertise op het gebied van HRM & Payroll. Uiteraard neem ik daarin mijn inzichten vanuit leventje.nl mee naar deze bedrijven.

Mijn jaren voor Leventje.nl

Al sinds klein kind ben ik gefascineerd door de grote vragen van het leven en heel avontuurlijk en ondernemend ingesteld. Zo las ik al op jonge leeftijd liever de Quest dan de Donald Duck en wilde ik precies weten hoe de wereld in elkaar zit. 

Mijn interesse voor avontuur zette zich door in de jaren van mijn school en opleiding. Zo startte ik veel projecten en ondernemingen buiten het programma dat op school werd geboden. De meeste van deze projecten faalden glansrijk. Vaak gefaald, veel geleerd. 

Door mijn fascinatie voor de grote vragen van het leven kwam ik al in mijn tienerjaren in aanraking met de wereld van zelfontwikkeling. Ik was verbaasd dat ik zoveel belangrijke dingen leerde waar ik nooit op school over hoorde. Informatie die in mijn ogen noodzakelijk is voor een goed leven, maar waar geen woord over wordt gepraat in het schoolprogramma. 

Het ontstaan van Leventje.nl

De echt grote fascinatie voor zelfontwikkeling en het delen van mijn inzichten ontstond tijdens mijn stage in Australië. Vanuit Nederland leek het een fantastische mogelijkheid, in werkelijkheid bleek een eenzaam bestaan met verschrikkelijk werk.

Het werk in Australië bestond voor mij uit glazen halen. Dag in dag uit deed ik niets anders dan glazen opstapelen en afwassen. Ik had grootse plannen voor mijn leven en ik voelde mezelf te goed voor dit werk. 

Mijn slaapplek was niet veel beter dan mijn werk. Als ik mensen de foto’s laat zien dan dan vergelijken mensen het meestal met een scène uit Prison Break. 

De eerste weken zat ik eenzaam in mijn kamer, de dagen af te tellen. Ik weet nog goed wat mijn gedachten waren deze eerste weken:

Hoe kunnen mensen mij in deze situatie stoppen? Ik heb veel meer in mijn mars, waarom sta ik hier dom werk te doen om vervolgens eenzaam op een kamer te zitten? Waar heb ik dit aan verdiend? 

Ik stond voor de keuze. Teruggaan of mijn tijd volmaken. Ik koos voor een derde optie: het heft in eigen hand nemen en alles eruit halen wat mogelijk is. 

De weken die volgden zagen er heel anders uit. Aan de situatie was niets veranderd, maar wel aan mijzelf. Ik begon met het lezen van talloze boeken over het leven, deed veel nieuwe inzichten op en begon deze ook te delen. 

Ik startte een blog, keek serieus naar mijn gezondheid (ik startte bijvoorbeeld met Intermittent Fasting), nam met veel gekunstel filmpjes en schreef mij in voor een politieke jongerenorganisatie (waar ik uiteindelijk voorzitter werd).

Leventje.nl bestond nog niet als naam, maar het voorwerk was begonnen. Ik begon namelijk vanaf mijn tijd in Australië met het delen van mijn inzichten via het internet. 

Eenmaal terug in Nederland zette ik mijn fascinatie voor het opdoen en delen van inzichten voort. Ik leerde steeds meer over de mogelijkheden van het internet en zag een kans om een groot account te maken op Instagram. Ik zag het helemaal voor me, met een groot account kon ik namelijk veel meer mensen bereiken.

Het enige dat ik nog miste voor mijn Instagramaccount was een goede naam. Een naam die nog niet werd gebruikt, maar zo kort, krachtig, simpel en pakkend is dat iedereen verbaasd is dat niemand deze nog gebruikt. Zo lag ik op een avond in bed, na te denken over de perfecte naam. En alsof iemand een knopje in mijn hoofd omzette kwam de naam in mij op…

Leventje. 

Mijn visie voor leventje.nl 

Met leventje.nl werk ik aan onderwerpen die bijdragen aan een antwoord op de vraag: 

Hoe leven we ons mooiste leven?

Dit is de vraag die iedereen voor zichzelf moet kunnen beantwoorden. 

Ik vind het zonde om te zien dat onze maatschappij geen prioriteit geeft aan deze vraag. De focus lijkt altijd te liggen op het vergroten van onze economie. De enige reden hiervoor is dat wij onbewust geloven dat het vergroten van de economie zorgt voor het vergroten van ons geluk, wat ervoor zou moeten zorgen dat ons leven mooier wordt.

Doordat de focus van de maatschappij op onze economie ligt, is ons hele school- en werksysteem ook hierop gefocust. Er wordt mensen geleerd om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, niet hoe ze direct kunnen bijdragen aan hun eigen leven en die van anderen. 

Als je er goed over nadenkt is dat heel erg vreemd. We zijn van jongs af aan met een omweg op zoek naar iets wat we ook direct kunnen benaderen. 

Met Leventje.nl ga ik zonder omwegen direct op zoek naar dat waar we allemaal naar zoeken. Hierbij maak ik gebruik van verschillende disciplines zoals (neuro)psychologie, biologie en filosofie, om vervolgens het eerlijke antwoord te geven. Geen magische theorieën en bullshit waar het internet vol mee staat. 

In de kern werk ik dagelijks aan leventje om de volgende twee redenen: 

  1. Ik geloof dat ik mensen het eerlijke verhaal kan bieden die op zoek zijn naar het antwoord op: Hoe leven we ons mooiste leven? Het geeft mij veel voldoening dit te kunnen doen.
  2. Door leventje.nl maak ik mijn eigen leven mooier, doordat ik zelf leer van de inzichten die ik deel. De beste manier om iets te leren is namelijk door het te doceren. 

Mijn leventje buiten leventje

Mijn werk met leventje.nl draait allemaal om het leven en hoe we dit het mooist kunnen vormgeven. Dit is voor mij zo belangrijk dat het werk voor leventje.nl eigenlijk nooit ophoudt. 

Uiteraard ben ik niet altijd bezig met leventje.nl. Op dit moment verdien ik bijvoorbeeld geen cent aan leventje.nl, sterker nog, ik stop er alleen geld in. Hier kies ik bewust voor.

Wil je geen geld verdienen? Natuurlijk wel, geld verdienen is in onze maatschappij noodzakelijk, alleen op dit moment doe ik dat bewust niet via leventje.nl. De waarde van leventje.nl wordt minder als ik er geld uit ga knijpen.

Voor nu haal ik mijn waarde via leventje.nl uit meer dan geld. Zoals ik eerder aangaf geeft het werk aan leventje.nl mij voldoening en helpt het mijn eigen leven mooier te maken. 

Waar verdien ik dan wel mijn geld mee? Ik werk in het dagelijks leven als voor mijzelf als consultant. In dit mooie vak adviseer ik bedrijven (lees: mensen) op het gebied van strategie en automatisering binnen Marketing, HRM en Payroll. 

In probeer mijn werk via leventje.nl zoveel mogelijk te combineren met werk als consultant. Bedrijven zijn namelijk niets anders dan groepen mensen die samenwerken aan een doel. Het adviseren van mensen en bedrijven heeft daarom in mijn ogen heel veel overlapping met elkaar.