fbpx

3 Levenslessen uit The Queen’s Gambit die je moet weten

The Queen’s Gambit is de serie die je gezien moet hebben. Het is misschien wel de beste serie van 2020, maar niet alleen daarom schrijf ik erover. The Queen’s Gambit biedt levenslessen die ik in geen andere serie zo sterk ben tegengekomen.  

The Queen’s Gambit speelt zich af in de jaren ‘50 en ‘60 waarin het leven wordt gevolgd van Beth Harmon, een meisje dat opgroeit in een weeshuis. Haar conciërge laat haar in aanraking komen met schaken en ze raakt gefascineerd. Ze blijkt talent te hebben en haar hele leven begint om het spel te draaien. 

Wat de serie zo uniek maakt, is dat het een eerlijk verhaal neerzet van iemand die vanuit een moeilijke jeugd naar succes toewerkt. Geen verheerlijking van succes of sprookjes als uitkomst zoals je in Disneyfilms ziet. Een oprecht verhaal van wat er bij komt kijken wanneer iemand  enkel leeft voor een passie. 

In The Queen’s Gambit kwam ik drie prachtige levenslessen tegen die ik graag met je wil delen. Mocht je de serie nog niet hebben gezien, wees niet bang, ik deel geen spoilers van het verhaal. 

1. Om de top te bereiken heb je een obsessie nodig

Wat in the Queen’s Gambit duidelijk naar voren komt, is dat Beth een obsessie heeft voor schaken. Haar hele leven draait om het spel. Zelfs grootmeesters die ze tegenkomt zijn verbaasd over haar enorme toewijding om succes te behalen. 

In de meeste series wordt succes neergezet als puur geluk of door groot talent. Ja, het wordt duidelijk dat Beth een groot talent heeft voor schaken, maar dit wordt slechts kort in beeld gebracht. Elke aflevering laat zien dat ze haar succes vooral te danken heeft aan haar enorme obsessie. 

Zo werkt Beth elke mogelijke schaakcombinatie uit in haar hoofd. Ze leest alles wat ze kan vinden. Ze wil niets anders leren dan schaken. Letterlijk alles moet wijken voor het schaken.  

Al snel wordt duidelijk wat deze obsessie Beth kost. Ze leeft een eenzaam bestaan, moet leren omgaan met verleidingen en levensgenot opofferen voor het schaken.

The Queen’s Gambit is geen verhaal waarin succes wordt verheerlijkt, maar juist een verhaal waarin één ding steeds naar voren komt: de weg naar succes is slechts voor weinig mensen de moeite waard. 

In de serie wordt door tegenspelers van Beth meermaals uitgesproken dat er meer is in het leven dan schaken. Voor Beth blijkt dit niet op te gaan. Haar leven ís schaken. Het wordt in de loop van de serie duidelijk dat Beth hier zelfs verder in gaat dan de grootmeesters in het schaken. Elk moment van de dag is ze bezig met schaken.

3 Levenslessen uit The Queen's Gambit die je moet weten

In ons leven is het niet anders als het om extreem succes gaat. Helaas krijgen we dit beeld in andere films en series niet duidelijk mee. Daar wordt de extreme obsessie vaak achterwege gelaten en zeker niet verteld wat deze obsessie iemand kost. The Queen’s Gambit laat dit meesterlijk mooi zien. 

2. Je kan het niet alleen, je hebt een team nodig 

Dit vind ik misschien wel de mooiste les uit The Queen’s Gambit: je hebt een team nodig. Zelfs voor schaken, wat je alleen speelt. 

Deze levensles wordt duidelijk voor Beth als haar wordt verteld waarom de Russen onverslaanbaar zijn. Ze blijken zo goed te zijn doordat zij het schaken zien als een teamsport en elkaar constant helpen beter te worden.

Dit is dé reden waarom het de Amerikanen niet lukt om te winnen. Amerikanen zijn gericht op het individu en persoonlijk succes. De Amerikaanse cultuur werkt door in het schaken. Iedereen speelt voor zichzelf. De communistische Russen daarentegen spelen voor het collectief. Zij doen het samen. 

Het wordt langzaamaan duidelijk voor Beth dat ze pas een kans maakt om te winnen als ze leert samenwerken met anderen. Anderen willen haar graag helpen, maar ze staat dit niet toe. Ze moet leren openstaan voor hulp als ze ooit wereldkampioen wil worden. 

The Queen's Gambit - hulp van anderen

In ons leven is dit niet anders. Wij zijn al snel geneigd om alles alleen te doen. We denken dat we het ‘zelf beter kunnen’ en daarom geen hulp nodig hebben. Dit wordt in The Queen’s Gambit prachtig ontkracht. 

Beth is misschien wel de beste speler, maar zelfs van anderen die minder goed zijn kan ze veel leren. Zij bekijken namelijk de situatie van buitenaf en zien daardoor meer dan Beth zelf kan zien.

Voor mij was dit een prachtige les. Hoe goed ik ook ergens in ben, als ik beter wil worden heb ik anderen nodig. De persoon die samenwerkt is altijd in het voordeel.

3. Je moet lezen om beter te worden

Ondanks dat Beth een natuurtalent is en ze constant oefent, kan ze niet zonder boeken. De grootste sprongen in haar spel maakt ze door te lezen over schaken.  Ze kruipt op die manier in het hoofd van andere grootmeesters en leert alle mogelijke zetten die er zijn. 

3 Levenslessen uit The Queen's Gambit die je moet weten

In eigenlijk elke aflevering zien we Beth wel terug met een boek. Er zijn zelfs scènes die specifiek gaan over de boeken die ze leest. Het laat duidelijk zien dat het een belangrijk onderdeel is van haar succes. 

Boeken zijn in ons leven minstens zo belangrijk als we ver willen komen. We denken al snel dat andere mensen gewoon talent hebben, veel oefenen of dat het aangeboren is. In werkelijkheid zijn dit mensen die constant blijven leren. De snelste manier om dit te doen is door kennis over te nemen van anderen. 

Nog steeds zijn boeken de belangrijkste bronnen van kennis. Zo kan in een boek een heel levenswerk van iemand staan. Neem bijvoorbeeld de werken van Einstein, die in enkele boeken verzameld zijn. Door die boeken te bestuderen kan jij in een relatief korte tijd net zoveel leren als waar Einstein een heel leven over deed.  

Deze opeenstapeling van kennis is wat de mens zoveel vooruitgang heeft gebracht. Dat is wat The Queen’s Gambit mooi laat zien. Beth hoeft het schaken niet opnieuw uit te vinden, maar borduurt voort op de kennis van grootmeesters die voor haar kwamen. 

Helaas zie ik nog steeds mensen om mij heen die dit concept niet snappen. Ze gaan naar school en als ze afgestudeerd zijn raken ze geen boek meer aan. Ze denken dat ze klaar zijn met leren. The Queen’s Gambit laat zien dat zelfs het grootste natuurtalent niet zonder boeken kan om beter te worden. 

Tijd om The Queen’s Gambit te kijken

Mocht je de serie nog niet gezien hebben, dan is het tijd dat je deze serie snel kijkt. Deze serie is een prachtige weergave van hoe een succesverhaal moet zijn. En mocht jij nog een levensles eruit halen die ik hier niet benoem, dan hoor ik dat graag van je!

Beelden van Phil Bray / Netflix

Ontdek mijn Inzicht van de Week.
Alleen voor de contacten van Leventje.

Jos Loock - Portret Foto

Benieuwd naar hét inzicht van de week voor je beste leven?

Als contact van Leventje krijg je de inspiratiemail met hét inzicht van de week. Dit is Exclusief voor de contacten van Leventje.
Je hebt er al een paar gemist… Doe je mee vanaf de volgende?

Je bent succesvol toegevoegd!