fbpx

Tijd over? De 5 beste manieren om je vrije tijd te besteden

Als ik in februari dit artikel had geschreven, dan had iedereen mij uitgelachen. Tijd over? Wie heeft er in deze maatschappij nou tijd over? Werk, hobby’s, sport, projecten en alle sociale activiteiten, daar past niets meer bij.

Plotseling bevinden we ons in een situatie waarin verplichtingen zijn weggevallen. We hebben zeeën van tijd. Heb je er al eens over nagedacht hoeveel tijd hoeveel tijd is vrijgekomen? Alle activiteiten die we normaal doen zijn weggevallen of beperkt:

 • Werk of studie 
 • Reistijd naar werk of studie
 • Sportactiviteiten
 • Evenementen en feestjes
 • Hobby’s 
 • Afspraakjes met familie en vrienden 
 • Uitjes 

Het kan zomaar zijn dat je er tientallen uren bij hebt gekregen. Ons grootste excuus: ‘daar heb ik geen tijd voor!’, is in één klap van tafel geveegd. We hebben nu overal tijd voor, maar waar besteden we die tijd nu aan? 

We zijn heel goed in onze tijd opvullen. Waarschijnlijk heb je nog niet het gevoel gekregen dat je er tijd bij hebt gekregen. De tijd lijkt prima opgevuld te worden. Zelf merkte ik dit heel goed de eerste dagen. Mijn tijd werd direct opgeslokt door mijn smartphone. Ook mijn tv draaide plotseling overuren. 

De eerste dagen na de corana-uitbraak in Nederland begon ik zelfs fanatiek met het volgen van nieuws, iets wat ik jaren niet had gedaan. Ik wilde alles weten over de corana-crisis, geen informatie was te veel. Hier ben ik gelukkig mee gestopt. Mocht je zelf nog fanatiek het nieuws volgen, dan raad ik je aan om mijn artikel ‘ga direct in nieuwsquarantaine’ te lezen.

Inmiddels ben ik mijn tijd steeds beter aan het indelen. Alle tijd die ik over heb, wil ik zo goed mogelijk besteden. Ik stelde mijzelf de volgende vraag:

Besteed ik op dit moment mijn extra tijd op een manier die écht belangrijk voor me is?

Het antwoord was duidelijk ‘nee’. 

Het is logisch dat je zelf ook meer tijd ‘verspilt’ dan normaal. Besef je alleen dat deze situatie heel bijzonder is. Je hebt meer tijd gekregen dan waar je ooit van durfde dromen. Maar waar moet je nu beginnen? Ik geef je 5 ideeën om je extra tijd goed te besteden.

1. Zorg dat je zo fit mogelijk wordt

Dit is de beste kans ooit om fit te worden. Ja, de sportschool is dicht, maar heb je die nodig? Je kan nog steeds naar buiten om hard te lopen. Zelfs als je binnen blijft zijn er eindeloos veel oefeningen die je thuis kan doen. 

Heb je al nagedacht over je voeding? Je hebt geen verleidingen meer van etentjes en uitjes. Je eet standaard thuis. Het is makkelijker dan ooit om gezond te eten! 

En wat dacht je van slaap? Dat is essentieel voor je gezondheid. Elke dag ziet er hetzelfde uit én je kan langer in bed blijven. Een perfecte situatie voor een goede nachtrust. 

Je hebt nu dé tijd én mogelijkheden om fit te worden. Als het je nu niet lukt, dan zal het je waarschijnlijk nooit lukken.

2. Leer iets nieuws 

Als er iets is dat ons voldoening geeft in het leven, dan is het wel iets nieuws leren. Of het nou piano spelen is, een nieuwe taal of programmeren. Het is ontzettend goed voor ons én leuk om te leren. Pak de tijd die je nu hebt om iets te leren wat je altijd al wilde doen. 

3. Zorg voor (actief) vermaak 

Je hoeft niet al je tijd ‘nuttig’ te besteden. Sterker nog, het is belangrijk dat we ons bewust vermaken. Op die manier is het zelfs weer nuttig te noemen. Ben je de afgelopen tijd niet toegekomen aan vermaak? Dan is het nu tijd om jezelf eens goed te vermaken. Enkele voorbeelden hoe je jezelf kan vermaken:

 • Lees een boek 
 • Speel een spel met mensen in huis
 • Start met het kijken van een nieuwe film of serie 
 • Doe een spel online met vrienden 

4. Werk aan jezelf 

Het is altijd belangrijk om aan jezelf te werken, maar nu heb je meer mogelijkheden dan ooit. Lees een boek of volg een cursus over iets waarin je beter wil worden. In deze tijd kan het bijvoorbeeld heel waardevol zijn om uit je hoofd te komen. Start dan met meditatie en mindfulness, zonder het zweverig te maken

5. Gebruik je creativiteit – creëer iets nieuws

Als je aan iemand vraagt: ‘wat zou je als werk doen als geld geen rol speelde?’. Dan krijg je antwoorden als ‘muziek maken’, ‘taarten bakken’, ‘schrijven’ of ‘schilderen’. Creatieve activiteiten waarvan slechts weinig mensen erin slagen hun werk ervan te maken.

Dit is je kans om iets creatiefs op te pakken. En wie weet. Misschien ben je zo goed, dat als we weer naar buiten mogen, je er straks je geld mee kan verdienen.  

De belangrijkste stap om je tijd goed te besteden

Waarschijnlijk heb je nu enkele ideeën om je extra tijd goed te besteden. Deze keuzes kunnen niet fout zijn, want jij bepaalt zelf wat goed is. Wat wel fout kan gaan, is dat je niet doet wat je nu bedenkt. 

Of je nou het plan hebt om drie keer per week te sporten, een nieuwe taal wil leren of een creatief project wil starten. Het belangrijkste is dat je dat plan tot uitvoering brengt. Helaas zijn er maar weinig mensen die doen wat ze willen. 

Hier heb ik een simpele oplossing voor: gebruik geen takenlijst, maar zet het in je agenda. Maak een afspraak met jezelf. Op die manier heb je een specifieke tijd en tijdsduur wanneer je iets doet. 

Hoe vaak ben je bijvoorbeeld een sollicitatie vergeten? Waarschijnlijk nooit. Deze afspraak was belangrijk én had een hele specifieke tijd en tijdsduur. Ga zo ook om met de plannen die je hebt. Plan nu een moment in je agenda voor je nieuwe activiteit. Al is het een mooie serie die al een lange tijd op je lijstje staat om te kijken. 

Besef jezelf goed dat je een unieke kans hebt. Je hebt opeens een overvloed aan ons meest kostbare bezit: tijd. Besteed het goed! 

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!