fbpx

5 dagelijkse gewoontes met grote impact op je leven

Je dagelijkse gewoontes vormen de belangrijkste factor voor de resultaten in je leven. Het gaat niet om één grote doorbraak of één magisch moment. Het is wat je keer op keer doet dat het verschil maakt. 

In de Ultieme Gewoonte Gids vind je alles terug over gewoontes. In dit artikel neem ik je mee in vijf dagelijkse gewoontes, die elke dag een grote impact maken in mijn leven. 

Het zijn simpele gewoontes waar je direct mee kan starten. Stuk voor stuk zijn het gewoontes waarvan de positieve effecten wetenschappelijk bewezen zijn. Laten we er snel induiken.  

1. Zorg elke nacht voor een volledige nachtrust

Deze impact van deze gewoonte is zwaar onderschat. We leven in een maatschappij waarin weinig aandacht gaat naar slaaptekort. Sterker nog, voor sommige mensen is het zelfs ‘stoer’ om op weinig slaap te functioneren. 

Matthew Walker geeft in zijn boek ‘Why we Sleep’ aan dat de wetenschap hier keihard in is. Slaaptekort is funest voor je gezondheid en functioneren. Voldoende slaap is een van de meest essentiële activiteiten voor een goed functionerend lichaam. 

Hoeveel uur je precies aan slaap nodig hebt, is per persoon verschillend. Bijna iedereen heeft ongeveer zeven tot acht uur slaap nodig per nacht. Er is een enkeling die genetisch gezien met minder dan zeven uur 100% functioneert. Dit komt heel zelden voor. 

Voor mijzelf heb ik als doel om zonder wekker, dus uit mijzelf, wakker te worden. Hierdoor weet ik zeker dat ik alle slaap krijg die ik nodig heb. Heb jij altijd een wekker nodig om wakker te worden? Ga dan vroeger naar bed, het kan zomaar zijn dat je slaaptekort hebt. 

Maak vanaf nu van een goede nachtrust je prioriteit. Het is een eerste levensbehoefte. Zoals slaaponderzoeker Matthew walker zegt: 

Slaap is de belangrijkste pilaar voor je gezondheid’. 

Alles begint bij een goede nachtrust. Hier bouw je alle andere gewoontes voor je gezondheid op. De belangrijkste acties voor een goede nachtrust:

  • Zorg voor een vaste avondroutine, zodat je lichaam weet dat het tijd is om te slapen
  • Ga op een vaste tijd naar bed
  • Beperk of vermijd activiteiten die je actief maken in de avond. 

2. Start met Intermittent Fasting 

Meer dan vijf jaar geleden ben ik gestart met Intermittent Fasting. Deze dagelijks gewoonte heeft ervoor gezorgd dat ik mijn gewicht eenvoudig onder controle hou, gezonder ben én meer energie heb

Voor mij houdt Intermittent Fasting in dat ik elke dag al mijn calorieën in een tijdsperiode van acht uur binnenkrijg. Dit komt erop neer dat ik mijn ontbijt oversla, mijn eerste maaltijd eet met de lunch en mijn laatste met het avondeten. 

Ik heb een complete gids voor beginner over Intermittent Fasting geschreven. Hierin leg ik alles uit wat je moet weten over Intermittent Fasting. 

3. Beweeg elke dag 

Deze klinkt als het goed is bekend. We horen het vaak om ons heen hoe belangrijk beweging is. Tussen weten en doen zit alleen een groot verschil. Dat was bij deze gewoonte bij mij lange tijd het geval.  

Voor mij was het belang van elke dag bewegen bekend. Alsnog deed ik het niet. Ik sportte wel netjes drie tot vijf keer per week, maar op de dagen zonder sport kwam ik niet aan beweging toe.

Pas toen ik besloot om elke dag te bewegen, merkte ik wat de impact hiervan is. Ons lichaam heeft beweging nodig. 

Een simpele zoekopdracht via Google geeft je een lange lijst aan positieve effecten van elke dag bewegen. De belangrijkste om mee te nemen die je direct ervaart: je voelt je beter, waardoor alles beter wordt in je leven

4. Mediteer dagelijks 

Meditatie is net als slapen een zwaar onderschatte gewoonte. De lijst aan positieve effecten is enorm en de investering heel klein. 

Meditatie zorgt ervoor dat je meer ‘mindful’ door het leven gaat. In mijn artikel over mindfulness leg ik alles uit wat je hierover moet weten. 

Heb je het idee dan meditatie niets voor jou is? Dan raad ik je zeker aan om hier eens in te verdiepen. Juist de mensen die heel sceptisch zijn, zitten veel in hun hoofd. Door meditatie kom je meer uit je hoofd en meer in je leven. 

Een groot bezwaar dat ik vroeger had om te beginnen was het ‘zweverige’ karakter dat meditatie heeft. Het klopt dat veel mensen het zweverig maken, maar dat is meditatie zelf niet. Zorg dat je de juiste mensen volgt die over meditatie spreken en schrijven. Mijn inspiratiebron voor meditatie is Sam Harris. 

5. Leer elke dag iets nieuws 

Elke dag is een kans om iets nieuws te leren. Op scholen is dit normaal. Elke dag komt er kennis bij en kom je iets verder. Dit houdt op na onze schooltijd. Zoals Charlie Munger, de zakenpartner van Waren Buffet, zegt:

‘Ga slimmer naar bed, dan toen je wakker werd’

Door nieuwe dingen te leren kom je verder in het leven. Het zorgt voor groei en alles wat groeit, is vol in leven. Neem dus elke dag de tijd om iets nieuws te leren. 

Zelf doe ik dit door elke dag een stuk van een boek te lezen (of luisteren), een podcast te luisteren of video te kijken. 

Bedenk jezelf altijd: kennis is pas macht, als je het daadwerkelijk toepast. Zorg dus dat je ook iets doet met de kennis die je opdoet. Beter om één pagina van een boek te lezen én gebruiken, dan een boek per dag en niets mee doen. 

Starten met deze dagelijkse gewoontes 

Zoals ik in de Ultieme Gewoonte Gids uitleg moet je altijd beginnen met kleine stapjes bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Doe dat ook bij de bovenstaande vijf gewoontes.

Kies er eerst één uit en maak hierin een eerste kleine stap. Stel dat je wil beginnen met mediteren, begin dan eens met één minuut elke dag, het liefst op een vaste tijd. 

En onthoud: je gewoontes maken je leven! 

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!