fbpx

Dromen najagen – 5 antwoorden op 5 excuses waarom je niet je dromen najaagt

Heb jij weleens een excuus waarom je niet je dromen najaagt?

Ik betrap mijzelf er soms op en probeer daar dan direct iets aan te doen. Ook hoor ik van anderen de meest bijzondere excuses voorbij komen waarom ze niet hun droom kunnen najagen.

Het is niet gek als je het niet doet. In de tijd waarin we leven zijn er veel redenen waarom we niet onze dromen najagen.  Ze klinken misschien geloofwaardig, maar als je er goed naar luistert hoor je niets anders dan een excuus. We maken ons daar allemaal wel eens schuldig aan. We herhalen het excuus zo vaak dat we er zelf in beginnen te geloven. Wat begint als een klein leugentje wordt opeens een grote reden waarom we niet in actie komen. Of erger nog, we geloven zelfs dat we genoeg redenen hebben om onze droom niet na te jagen!

De meest bijzondere excuses die ik ben tegengekomen heb ik hier op een rijtje gezet. Aan sommige van deze heb ik mij ook schuldig gemaakt. Door ze zo onder elkaar te zetten hoop ik je wakker te kunnen schudden, want ik weet zeker dat jij minimaal een excuus gebruikt die hieronder staat. En ja, ook voor jou is dit echt een excuus en geen goede reden om niet je droom na te jagen!

Onder elk excuus heb ik ook direct neergezet waarom dit excuus onzin is. Mocht je jezelf of een ander dus ooit op zo’n excuus betrappen, dan heb je nu ook direct een antwoord!

1. “Ik heb geen tijd”

Dit is absoluut het grootste excuus dat ik het meest om mij heen hoor. Het lijkt erop alsof niemand tijd heeft. Maar hoe kan het dan dat een aantal mensen het wel voor elkaar krijgen? Hebben deze mensen meer dan 24 uur in een dag?

Nee. Zij hebben net zoveel tijd als jij en ik. Het enige verschil is dat zij het anders aanpakken. Laat tijd nooit een excuus zijn voor je droom. Als je een droom hebt, dan zorg je wel dat je tijd maakt. In Nederland zijn er genoeg kansen om je droom na te jagen. Misschien niet elk uur van de dag, maar er zullen altijd uren zijn dat je wel de tijd hebt om aan je droom te werken.

Sta een uur eerder op of ga een uur later naar bed. Als het echt je droom is, dan kan je inleveren op slaap.

Sla een avondje gezelligheid over. Mensen die belangrijk voor je zijn snappen wel als je een avondje overslaat om je droom na te jagen.

Of leg je mobiel eens een dag weg. Kijk eens hoeveel tijd je opeens over hebt!

2. “Ik ben niet goed genoeg”

Goh…. Volgens mij ben je ook nooit begonnen! Zolang je niet begint met iets kan je er ook niet goed in worden. Er is maar een manier om ergens goed in te worden en dat is door het TE DOEN! Je blijven lezen of nadenken over iets, maar dit zorgt uiteindelijk niet voor het verschil.

Met alles in het leven moeten we vlieguren maken om ergens goed in te worden. We leven in een maatschappij waarin de focus veel te veel ligt op kennis.

3. “Ik ben te jong” of “Ik ben te oud”

Zolang je leeft is er geen moment dat je “te jong” of “te oud” bent. Er zijn bodybuilders te vinden van ouder dan 80 en grote ondernemers van onder de 20. Niets bewijst dat je te oud of te jong bent voor iets.

Natuurlijk zijn er leeftijden die beter passen bij iets, maar daardoor kan het ook juist een voordeel zijn om een hele andere leeftijd te hebben. Als je denkt dat je leeftijd anders is dan de anderen, doe er dan je voordeel mee!

4. “Ik heb geen geld”

Met die instelling krijg je het ook zeker niet. Misschien heb jij het geld niet, maar als jij een droom hebt dan zorg je wel dat je aan dat geld  komt. Als het een echte droom is dan zullen mensen in je geloven en jou helpen met het geld. De wereld zit vol met geld, vooral voor goede ideeën.

En wees eens eerlijk. Heb je er al alles aan gedaan om het geld te krijgen wat je nodig hebt?

5. “Het is niet het juiste moment”

Hoe weet je dat? Heb je een glazen bol? Het moment is nooit juist, zorg dus dat je het moment juist maakt. Elk moment is een moment waarin je kan beginnen.

Het “perfecte moment” wordt altijd achteraf bepaalt, nooit op het moment zelf. Als jij ervoor zorgt dat je alles uit dit moment haalt, dan zal iedereen zeggen dat dat het perfecte moment was. Waarom? Omdat jij het perfecte moment hebt gecreëerd. Wacht dus niet op dit moment, maak het moment!

Maar eigenlijk zit er iets anders achter het excuus…

Achter elk van deze excuses zit eigenlijk een hele andere reden. In vrijwel alle gevallen is dat een van deze twee:

  • Je wilt het werk niet verzetten. Het is daarom ook geen echte droom, maar eerder een vage wens. Het behalen van je droom lijkt je mooi, omdat anderen dan tegen je opkijken. Het in stilte werken zonder erkenning…. dat heb je er alleen niet voor over.
  • Je bent bang. Bang voor wat anderen zullen denken als je het niet haalt. Bang voor het onbekende. Nu heb je zekerheid, daar houd je dus liever aan vast.

Erken dat dit achter je excuus zit. Wees daar eerlijk in. Alleen op die manier kan je iets doen aan de echte oorzaak!

En nu?

Ik hoop dat je met deze tekst jezelf erop hebt kunnen betrappen dat je een of meerdere van deze excuses gebruikt.

Ik heb mijzelf erop betrapt en schrijf daarom dit artikel. Ik blijf mijzelf in de gaten houden om te voorkomen dat ik ooit nog een excuus gebruik voor mijn droom.

Ik adviseer je daarom om vanaf nu jezelf scherp in de gaten te houden. Mocht je jezelf erop betrappen dat je een van deze excuses gebruikt, gebruik dan een van mijn antwoorden. Erken vervolgens dat er een andere reden is dan je excuus. Waardoor laat je je tegenhouden? Zorg dat je daar iets aan doet!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!