Het is de meest gebruikte Social Media van Nederland.
Whatsapp.
Waarom? Omdat het dé manier is om met elkaar in contact te komen.
Al een geruime tijd heb een ik haat-liefdeverhouding met Whatsapp. Ik kan niet met en ik kan niet zonder. Ik vertel jou graag hoe ik deze haat-liefdeverhouding zo liefdevol mogelijk weet te houden.
De geëvolueerde postduif
Vroeger moest een brief worden geschreven en deze worden gebracht door iemand. Heel wat jaar geleden ging dit nog ter paard. Had je een belangrijke boodschap die naar de andere kant van Europa moest? Dan kostte dat minimaal een aantal dagen.
Het paard werd later overbodig en mensen bedachten dat het slimmer was berichten door de lucht te versturen. Daar gebruikten we eerst duiven voor, toen morscode en later radio.
En wat hebben we nu? De geëvolueerde postduif. Waarbij een bericht vroeger nog dagen nodig had om aan te komen kost het nu slechts een keer knipperen met je ogen.
Deze technologie heeft ons echt heel erg veel gebracht. Niet lang geleden kostte het nog aardig wat moeite om een lang bericht te smsen. Tegenwoordig kan je een hele liefdesbrief maken op bijna elke plek ter wereld en deze direct laten bezorgen bij je geliefde.
Het contact tussen mensen is daarmee groter dan ooit. Dit brengt ons als sociale wezens enorm veel geluk.
Maar heel eerlijk. Kan je nog zonder?
Ik niet.
Het voelt voor mij als een eerste levensbehoefte. Een dag zonder Whatsapp zou ik al moeilijk vinden. Meer dan een dag lijkt mij niet mogelijk.
Dit klinkt gewoon als een verslaving.
En alles wat verslavend is heeft een keerzijde. Zo ook Whatsapp.
Het gevaar van Whatsapp
Tijdens het typen van dit artikel heb ik het ook niet kunnen laten om even tussendoor op Whatsapp te kijken. Dat terwijl ik geen enkele notificatie ervoor aan heb staan.
Voor mij is Whatsapp de grootste afleiding van al mijn activiteiten. Elk moment dat ik even niets te doen heb voel ik de drang om te kijken.
Dit lijkt heel onschuldig, maar brengt wel degelijk gevaren met zich mee. Om er zo maar een aantal te noemen:
- Je komt niet meer in een focus, ook wel “deep work” of “flow” genoemd. Flow is je aandacht 100% focussen op één activiteit. Dit is de staat waarmee je het meest werk verzet en het meest geluk ervaart in wat je doet.
- Je verspilt tijd. 90% op Whatsapp levert niets op, het is puur een manier van tijd verdrijven. Als je dit graag wil doen, doe het dan met iets dat je meer geluk brengt. Vergeet niet dat je jouw tijd slechts een keer kan uitgeven.
- Grote kans op miscommunicatie. Communicatie is voor het grootste deel non-verbaal. Whatsapp is enkel tekst. Je kan vast nog wel de laatste keer herinneren dat iemand je niet goed begreep. Te veel communiceren via Whatsapp verbetert je relaties niet.
Als je wacht op het moment dat Whatsapp het makkelijker voor je gaat maken, dan kan je lang wachten. Mark Zuckerberg, de eigenaar van Whatsapp, heeft er namelijk geen baat bij om Whatsapp minder verslavend te maken. Hoe meer je zijn Social Media gebruikt, hoe meer geld zijn bedrijven verdienen en sterker zijn marktpositie wordt.
Wacht dus niet langer en pak zelf het initiatief om wat aan jouw Whatsapp gebruik te doen.
De 4 manieren hoe je Whatsapp goed gebruikt.
Over de laatste jaren heen heb ik een aantal manieren gevonden waardoor ik beter kan omgaan met Whatsapp. Natuurlijk is de makkelijkste manier om Whatsapp te verwijderen, maar dat is een verlies. En met onderstaande stappen kan jij alle voordelen uit Whatsapp halen.
1. Zet AL je notificaties uit
Ja.
Zet AL je notificaties voor Whatsapp uit, maar dan ook allemaal. Geen geluid, niet trillen, maar ook niets zichtbaar in je scherm. Geen rood bolletje. Gewoon niets.
Je wil niet meer dat Whatsapp voor jou bepaalt wanneer je moet kijken. Dit bepaal je zelf.
Ik heb dit al een hele lange tijd en het heeft mij enorm veel vrijheid gegeven. In het begin was ik bang dat ik iets belangrijks zou missen. Tot nu toe heb ik nog niets gemist.
En wat nou als het echt dringend is? Dan kunnen mensen je altijd nog bellen, daar is een telefoon in eerste instantie ook voor gemaakt.
2. Archiveer je chats
Misschien wel de beste tip die ik voor je heb die je nog niet hebt gehoord. Het heeft mij een enorme rust gecreëerd.
Het archiveren van chats.
Wat bedoel ik daar precies mee?
Elk moment dat ik heb gereageerd op een bericht of ik het gesprek is gestopt, dan archiveer ik dit gesprek. Waarom? Omdat het dan uit mijn lijst is. Dit geeft een opgeruimd gevoel. Op die manier weet ik precies waar ik nog iets mee moet. Als ik namelijk niets meer hoef te doen met een gesprek, dan staat deze er ook niet meer in.
Op deze manier hou ik mijn Whatsapp overzichtelijk.
Hoe je een gesprek archiveert? Kijk hier eens.
3. Maak whatsapp onzichtbaar
Wathsapp onzichtbaar maken?
Wat ik daarmee bedoel is dat je Whatsapp niet meer op je hoofdscherm hebt staan. Oftewel, dat je er bewust naar toe moet gaan om het te openen.
Dit principe werkt net als het bekende voorbeeld met de zak chips in huis. Als je het niet in huis hebt kan je het ook niet eten. Zo ook met Whatsapp. Als je het niet ziet staan, open je het ook niet onbewust of “per ongeluk”.
Zelf heb ik het Whatsapp icoontje op mijn tweede scherm staan. Op die manier kost het mij een extra handeling om naar Whatsapp te gaan. Uiteraard wen je hier snel aan, dus is het goed om Whatsapp af en toe op een andere plek te zetten. Zo blijf je bewust van de onbewuste momenten dat je Whatsapp wil aanklikken.
4. Zet “laatst gezien” uit.
Heb jij nog aanstaan wanneer iemand voor het laatst online was?
Zet dat heel snel uit.
Waarom wil je zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest? En waarom zou iemand moeten zien wanneer jij voor het laatst het niet kon laten om op Whatsapp te kijken?
Ik kan geen enkele goede reden bedenken.
Het maakt ons alleen een stukje afhankelijker dan nodig.
“Laatst gezien” is eenvoudig uit te zetten in de privacy instellingen binnen Whatsapp.
Begin direct!
Geen reden om hiermee te wachten. Begin direct! Met alle stappen kan je nu beginnen. Het geeft je direct meer tijd, rust en geluk.
Heerlijk!