Je hoeft maar even op Instagram rond te kijken en de coaches vliegen over je beeld. We leven blijkbaar in een tijd waarin meer coaches bestaan dan mensen die gecoacht willen worden.
De trend van coaches is niet zomaar ontstaan. Mensen zijn op zoek naar hulp in hun leven, anders was het beroep van coach snel weer uitgestorven. Het probleem is alleen dat er elke dag coaches bijkomen, waar je beter geen coaching van kan krijgen.
Laat ik direct duidelijk zijn voordat je daarover twijfelt: coaches kunnen enorm waardevol zijn. Zo is een leraar in principe ook een coach. En wat dacht je van een coach voor (top)sporters? We kunnen het er wel over eens zijn dat die mensen onmisbaar zijn.
Helaas zie ik steeds meer mensen zichzelf uit het niets uitroepen tot ‘life coach’. En ja, ze hebben alle recht om het te doen (het is geen beschermde titel), maar dit levert wel problemen op.
Zo zijn er life coaches die niet eens hun eigen leven op de rit hebben, maar wel jou vertellen hoe je het moet doen. Maar wat nou als je coaching zoekt? Hoe weet je dan wat een goede coach is?
En misschien heb je niet direct een coach nodig, dan is er altijd nog één coach die constant bij ons is: jijzelf. Je hele leven ben je bezig om jezelf de juiste richting op te wijzen. Die coaching naar jezelf toe werkt alleen als je weet hoe goede coaching eruit ziet.
Ik ben daarom op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: “Wat is het verschil tussen een goede en slechte coach?”
Wat je niet moet zoeken in een Coach
Stel je wilt afvallen. Dan hoef ik je niet te vertellen dat je geen coach moet zoeken die zelf overgewicht heeft. Deze ‘slechte’ coaches herkent iedereen.
Maar wat nou als je iemand hebt gevonden die precies heeft bereikt wat jij ook wil bereiken. Is dat dan een garantie voor een goede coach?
Nee. Deze persoon heeft misschien het resultaat wat jij zoekt, maar het is geen enkele garantie dat jij door die persoon hetzelfde bereikt.
Neem bijvoorbeeld een basisschoolleraar (een coach voor kinderen). De meeste mensen hebben de kennis die nodig is om een groep drie les te geven. Maar hoeveel mensen zijn in staat hun kennis over te brengen op die kinderen?
Kennis is slechts een minimale vereiste van een goede coach. Daarbij komt dat kennis steeds minder belangrijk wordt, omdat het overal vrij verkrijgbaar is.
Het belangrijkste wat een coach doet, is iemand begeleiden naar het gewenste resultaat. Bij een basisschoolleraar is dat de vaardigheid om kinderen te stimuleren, motiveren en vooruit te helpen. Dat is maar voor weinig mensen weggelegd.
Maar wat doen mensen als ze een coach zoeken? Ze kijken alleen naar de kennis van iemand, omdat ze denken dat het kennis is dat ze missen. Maar als je heel eerlijk bent, is het kennis wat je nodig hebt? Ik zeg altijd: “Je bent slechts één zoekopdracht verwijderd van elk antwoord” Wil je daarvoor een coach betalen?
Nee, kennis is niet wat je zoekt in een coach. Wat we zoeken is iemand die ons begeleidt naar het resultaat.
Wat een illusie ons leert over het verschil tussen goede en slechte coaches
Als je een coach zoekt, dan zoek je iemand die je helpt op weg naar resultaat. Je wilt op een nieuwe positie (resultaat) uitkomen. Hoe doet een goede coach dit?
Zoals je nu weet is het niet kennis wat je zoekt. Je moet leren hoe je meer kennis toepast, en daarvoor ben je op zoek naar een nieuw inzicht.
Je wilt het gevoel ervaren dat alles op z’n plek valt. Dit gevoel herken je vast wel met een illusie in een afbeelding. Zo zijn er plaatjes waar je meerdere afbeeldingen in één hebt.
Bij zo’n illusie zie je slechts één van de afbeeldingen. Als je eenmaal weet hoe je moet kijken, dan krijg je zo’n “aha, nu zie ik het!”-moment. Je ziet de twee afbeeldingen en blijft ze zien.
Hieronder zie je zo’n illusie, waarin twee afbeeldingen te zien zijn.
(Zie jij de 2 afbeeldingen hierin? Zo niet, geen probleem, ik help je zo verder)
Wat ik het mooiste vind aan zo’n illusie, is dat het in ons leven ook zo gaat. We krijgen te maken met vele uitdagingen en vraagstukken. We weten niet wat we moeten doen. We kunnen het niet zien. Dan leren we hoe we naar de situatie moeten kijken (eventueel door hulp van anderen) en weten we wat we moeten doen.
Goede coaching zorgt ervoor dat je de illusie doorkrijgt. Het helpt je om te laten zien wat je eerst niet zag. Ja dit kan je doen door jezelf te coachen, maar soms zie je het zelf niet.
Het probleem is alleen dat het voor onszelf lastiger is om te zien. We leven zelf midden in de illusie. Een buitenstaander kijkt vanaf afstand en ziet veel duidelijker wat er speelt. Daar komt dan de coaching van iemand anders om de hoek kijken, om ons te wijzen op onze blinde vlekken.
Wat zou een ‘slechte coach’ doen die alleen kennis heeft? In het voorbeeld van de illusie zou deze coach zeggen: “je moet een jonge vrouw en een oude vrouw zien in het plaatje”.
De coach heeft blijkbaar alle kennis in huis, maar kan je hier iets mee? Probeer het nog eens:
Je moet een jonge vrouw en een oude vrouw zien
Zoals je merkt, heb je weinig aan dit advies. Je weet wat het resultaat moet zijn, maar je weet niet hoe je daar komt. Het enige waar dit toe leidt, is frustratie: “$!%$#!, waarom zie ik het niet?”
Hoe pakt een goede coach dit aan?
Een goede coach geeft je niet het antwoord, maar wijst je op de weg naar het antwoord. Een goede coach zorgt dat je het zelf gaat zien. Als het om de illusie gaat, zegt een goede coach:
- “De ketting bij de jonge vrouw, is de mond van de oude vrouw”
- “De kin van de jonge vrouw, is de neus van de oude vrouw”
- “De hals van de jonge vrouw, is de kin van de oude vrouw”
Kijk nu nog eens goed naar het plaatje, zie je het nu wel met deze adviezen?
De ketting van de jonge vrouw, is de mond van de oude vrouw
Zelf zag ik de oude vrouw niet, tot ik de aanwijzingen kreeg. Sindsdien kan ik de afbeeldingen om en om zien. Door ‘coaching’ is de illusie mij helder geworden.
Dat brengt ons bij het verschil tussen een goede en slechte coach:
Een slechte coach vertelt jou (hooguit) wat het resultaat is. Een goede coach daarentegen brengt jou naar het juiste resultaat.
In het echte leven gaat het niet om plaatjes, maar om situaties en uitdagingen waarmee we te maken krijgen. Hoe zorgt een goede coach voor het inzicht dat helpt naar het resultaat in je leven?
Hoe een goede coach jou helpt naar resultaat in je leven
Je hebt nu ervaren dat een goede coach veel meer doet dan kennis geven. Een goede coach helpt je de kennis toepassen.
Er zijn maar weinig coaches die hier goed in zijn. Wat ik zelf ervaar, is dat de meeste coaches vooral graag praten. Ze vertellen veel over het resultaat, maar helpen jou niet om hier te komen.
Waar je dus naar op zoek moet is iemand die jou naar het antwoord wijst. Daarvoor is er één krachtige tool in ons taalgebruik, die extreem effectief is:
De juiste vragen stellen.
Als je denkt dat het niet zo simpel kan zijn, dan heb je de kracht nog niet ervaren van vragen. Door de juiste vraag te stellen en hier goed over na te denken, ga je dingen zien die je eerst niet zag.
Waarom werkt vragen stellen zo goed? Dat heeft te maken met hoe ons brein werkt. Onze hersenen zijn ervoor gemaakt om oplossingen te bedenken voor complexe vraagstukken.
Het probleem is dat we vaak in ons hoofd vastzitten. We zien de uitweg niet meer. Een vraag kan de eindeloze gedachtestroom doorbreken en wijzen naar de oplossing, zoals de aanwijzing in de illusie.
Wat je voortaan dus te doen staat is niet zoeken naar meer kennis. Het is de juiste vragen stellen. Maak er een gewoonte van om aan jezelf krachtige vragen te stellen. Zelf geef ik dagelijks antwoord op vragen (in mijn journal) die mij in de juiste richting wijzen. Vragen zoals:
- Waar ben ik vandaag dankbaar voor?
- Wat is mijn prioriteit voor vandaag?
- Wat werkte vandaag?
- Wat werkte vandaag niet?
- Wat kan ik verbeteren?
Kom je er zelf niet uit? Of vind je het lastig om eerlijk antwoord te geven? Dan kan een coach van pas komen. Niet iemand die alleen de kennis in huis heeft, maar iemand die jou dwingt eerlijk antwoord te geven op de juiste vragen.
Dit verhaal kan ik natuurlijk niet afsluiten zonder een vraag:
“Waar ga jij jezelf in (laten) coachen om vooruit te komen?”