fbpx

Waarom je niet moet Opgeven

Vroeg of laat komt er een moment dat het voelt alsof er nog maar één optie is:

Opgeven. 

Het enige wat je voelt is pijn.

Het enige wat je proeft is tegenslag. 

En het enige wat je ziet is leegte. 

Bij de mensen om je heen lijkt het anders. Je ziet hun overwinningen en succes ontstaan zonder moeite.

Maar vraag jezelf dan ook af: zie je alleen de uitkomst of ook de tegenslag? Kijk je alleen naar het succes of zie je ook hun hele pad?

Een gevoel van opgeven is logisch, als je alleen de grote ijsbergen ziet van bovenaf, terwijl al hun werk heeft plaatsgevonden onder het oppervlak.  

Pas als je onderwater kijkt zie je wat deze hebben moeten doorstaan om te komen bovendrijven.

Als je wil meedrijven met het succes, laat opgeven nooit een optie zijn. 

Geef niet op bij een afwijzing. Als J.K. Rowling had geluisterd naar afwijzing, dan hadden we Harry Potter nooit gekend. Haar eerste boek werd afgewezen. Niet door één, maar twaalf uitgevers in totaal.  

Als een van de meest succesvolle boeken ooit twaalf keer wordt afgewezen. Waarom zou jij dan opgeven bij een eerste afwijzing? 

Vraag jezelf hierbij af, was het boek wat J.K. Rowling haar het succes bracht, of was het haar onuitputtelijke doorzettingskracht.  

Geef niet op bij een mislukking. Als Thomas Edison had opgegeven bij een mislukking, stond hij nu niet bekend als de meest succesvolle uitvinder ooit.  

Zo hebben we de gloeilamp aan hem te danken, die pas na 10.000 mislukkingen eindelijk slaagde. Toen Edison hiernaar werd gevraagd zei hij:  

“Ik heb niet 10.000 keer gefaald. Ik heb niet één keer gefaald. Ik ben erin geslaagd te bewijzen dat 10.000 manieren niet werken. Door de mogelijkheden te verwijderen die niet werken, vind ik de manier die wel werkt.”

Vraag jezelf dus altijd af, is het een mislukking of mijn volgende noodzakelijke stap? 

Geef niet op als mensen je niet willen. Als Oprah Winfrey was gestopt na haar ontslag, hadden we haar nooit gekend als de invloedrijkste vrouw in medialand.

Bij haar ontslag werd door haar producent gezegd dat ze niet geschikt was voor televisie. Wat aankwam als haar grootste tegenslag werd uiteindelijk de kans die ze nodig had. 

Blijf dus altijd onthouden: als een deur door iemand anders wordt gesloten, dan is het aan jou om de volgende te openen.  

Geef niet op als je werk niet wordt gezien. Als Vincent Van Gogh zijn succes had gemeten wat hij verkocht, was hij nooit de wereldwijd bekend geworden.

Hij verkocht in zijn leven slechts één schilderij, en dat aan een kennis. Dat weerhield hem er niet van om 800 schilderijen te maken. Uiteindelijk werd zijn werk pas na zijn dood groter dan zijn leven. 

Blijf daarom tegen jezelf zeggen dat alles wat je creëert een voedingsbodem is voor de toekomst. Pas als je opgeeft is het verspilde moeite.

Ja, deze mensen behoren tot de grootste succesverhalen. En ja, er zijn talloze mensen die net als hen niet opgaven, maar het ook niet mochten halen. Maar één ding is zeker:

Doorzetten is geen garantie voor succes, maar opgeven wel een zekerheid voor falen. 

Voordat opgeven een optie wordt, vraag jezelf dan altijd af of je het een echte kans hebt gegeven.

Je hoeft in ieder geval niet wachten te wachten op motivatie of een goed gevoel. De persoon die doorgaat voelt hetzelfde als wat jij nu voelt. Die persoon gaat door mét dat gevoel en laat zich niet tegenhouden dóór dat gevoel.

Het pijnlijke gevoel wat je nu hebt zal verdwijnen. Deze keuze die je nu maakt is blijvend. 

Omarm dat gevoel. Wees dankbaar dat je wilt opgeven.

Als het makkelijk is om door te gaan, is de uitkomst niets waard. Doorgaan wordt daarom pas waardevol, als opgeven een goede optie is.

Dat je alle recht hebt om op te geven en toch doorgaat, dat is wat de uitkomst zo mooi maakt. 

En vergeet niet, dat doorgaan niet betekent dat het vandaag af moet. Het betekent alleen dat je vandaag niet stopt.

Het enige wat je nu hoeft te doen is niet opgeven. Want zolang je nu niet opgeeft, hoef je nooit meer op te geven.

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!