fbpx

Stop met druk maken wat anderen vinden – 3 unieke inzichten

Maak je jezelf weleens druk om wat anderen van je vinden? 

Je bent niet de enige. Mijn quotes hierover op Instagram zijn het meest populair. Het is iets waar we allemaal last van hebben: teveel bezig zijn met wat anderen vinden.

Maar waarom lijken sommige mensen dan geen last te hebben van de mening van een ander? Hoe zorgen ze ervoor dat zij zich minder druk maken om wat anderen vinden?

Ik heb drie inzichten die je laten zien hoe deze mensen dit doen. En wees niet bang. Ik ga je niet vertellen dat je gewoon “meer in jezelf moet geloven”. Of dat je gewoon moet “loslaten wat anderen vinden”. 

Klinkt leuk, doet niets. 

Nee. Ik geef je de — misschien wel pijnlijke en ongemakkelijke — waarheid die wel werkt. 

Heb je dit liever in video? Kijk dan de video hieronder. Anders gaat de tekst verder onder de video.

1. Beseffen waarom je jezelf druk maakt om de mening van een ander 

De meeste mensen beseffen zich wel dat ze zich te druk maken om wat een ander vindt. Maar wat doen ze vervolgens? Die maken zich daar ook nog eens druk over.

Je druk maken om het druk maken verdubbelt alleen het druk maken. Wil je stoppen met druk maken over wat anderen vinden? Dan is de eerste stap het stoppen met druk maken over het druk maken (wat anderen van je vinden). 

Dit kan je doen door een belangrijke vraag te beantwoorden:

Waarom maken we ons druk wat anderen vinden?

Dat heeft alles te maken met onze biologie en evolutie. Het ‘succes van de mens’ is te danken aan onze sociale capaciteiten. De mensen die het meest sociaal waren hebben hun genen doorgegeven. En dat DNA van die sociale voorouders zit in ons.

Een belangrijk onderdeel van die sociale capaciteiten is het inleven in wat anderen van ons vinden. Het is noodzakelijk om sociaal te zijn. 

Door er zo naar te kijken zie je dat het een unieke vaardigheid is. We kunnen niet zonder. Je mag dus dankbaar zijn dat je het hebt. Het maakt je een prachtig sociaal wezen. 

Merk je dus dat je jezelf druk maakt om wat een ander vindt? Mooi. Het maakt je een sociaal mens. Hoef je jezelf daar in ieder geval niet druk over te maken.

2. Comfortabel worden met de mening van anderen 

De mening van een ander kan je zien als een zwaar gewicht die je elke keer moet opvangen. Hoe word je daar beter in?

Niet door het elke keer uit de weg te gaan. Dan word je een slap patatje. Krijg je dan toch een keer het gewicht in handen, dan is het loeizwaar.

Je hebt het tegenovergestelde nodig: meer gewicht vangen. Met hoe meer gewicht je traint, hoe lichter het gewicht wordt.

Zo werkt het ook met de mening van een ander. Je moet het zien als een training. Leren comfortabel worden met het oncomfortabele gevoel van de mening van een ander. 

In plaats van het uit de weg gaan, zoek het op. 

Maak dat kunstwerk — al word je uitgelachen. 

Dans waar mensen bij staan — al struikel je over je eigen benen. 

Spreek jezelf uit in een vergadering — al kom je lastig uit je woorden. 

Ga elke mening van een ander zien als een workout. Hoe meer workouts je doet, hoe beter je erin wordt. 

Je zal niet stoppen met jezelf druk maken over de mening van een ander. Maar de mening van een ander stopt jou niet meer. 

3. Verleg je focus – Maak het resultaat belangrijker dan de mening van een ander

Is er dan helemaal geen manier om te stoppen met jezelf druk maken om de mening van een ander? Er is wel iets wat in de buurt komt. 

De mensen waarbij het lijkt alsof zij zich niet druk maken om de mening van een ander gebruiken dit inzicht maximaal. Wat deze mensen doen: 

Zij maken zich drukker om het resultaat wat zij voor ogen hebben, dan om de mening van een ander. 

Hoe dit principe werkt? Beeld je eens het volgende in:

Je loopt met mij in een drukke winkelstraat — ik hou niet van shoppen, maar even voor het voorbeeld. Ik vraag daar aan je om een dansje te doen. Gewoon tussen het winkelend publiek. Zou je het doen? 

Waarschijnlijk niet. Waarom zou je jezelf zomaar voor schut zetten op straat? Alle mensen in die straat vinden je waarschijnlijk vreemd. 

Ik weet alleen zeker dat ik je kan overhalen. Want wat als ik je 1000 euro geef? Niet genoeg? 5000 dan? Of als we tot een miljoen gaan?

En als geld je niets doet. Wat als je anders de liefde van je leven niet meer mag zien?

Ik weet zeker dat er iets komt waardoor je het wel doet. Wat ik je hiermee wil laten inzien: 

Als het resultaat belangrijk genoeg is, dan maakt de mening van een ander niets meer uit. 

Focus je dus niet op het stoppen met druk maken over wat een ander vindt. Focus op de uitkomst die je voor ogen hebt. Maak voor jezelf helder waarom je het doet. Wat je wilt bereiken. De mening van een ander wordt dan een bijzaak. 

Stoppen met druk maken over wat anderen vinden in de praktijk. 

Concreet samengevat. Wat moet je doen om te voorkomen dat je jezelf zo druk maakt om de mening van een ander?

  1. Merk het gevoel op en wees dankbaar. Dat gevoel bewijst dat je een sociaal wezen bent. Jij kan verbinding maken met anderen. Door hiervoor dankbaar te zijn, maak je jezelf minder druk. 
  2. In plaats van het uit de weg te gaan, zoek het op. Zie het als een workout. Je moet comfortabel worden met het oncomfortabele gevoel. 
  3. Verleg je focus naar het resultaat dat je wilt bereiken. Als het resultaat belangrijk genoeg is, dan maakt de mening van een ander niet uit. 

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!