fbpx

Hoe je tijdverspilling stopt en je tijd waardevol maakt

Is je weleens opgevallen hoeveel we allemaal zeggen: “Het leven is zo kort. De tijd gaat zo snel!” Terwijl we alle tijd hebben om als zombies uren door social media te scrollen en elke avond massaal aan het ‘Netflix-infuus’ gaan?

Ben jij er bewust van hoeveel tijd je verspilt? Ik kan je geruststellen: iedereen verspilt weleens tijd. Het wordt alleen een probleem als je hier niet bewust van bent. 

Is je huidige baan echt waardevol? Of is het stiekem een verspilling van je tijd? En de energie die je in die ene vriendschap stopt, is dat je tijd waard?

Het is belangrijk dat je bewust wordt van je tijdverspilling. Tijd moet onze prioriteit zijn. Het is het meest kostbare wat je hebt. Elke seconde kan je maar één keer uitgeven. Ben je hier wel genoeg bewust van?

De meeste mensen gaan van taak naar taak en denken niet na over hun tijd. Pas aan het eind van hun leven beseffen ze dat ze anders met hun tijd hadden moeten omgaan. Laat jou dit niet overkomen.

Ga ik je dan vertellen dat het makkelijk is hier iets aan te doen? Nee, het is niet makkelijk te stoppen met tijdverspilling. Alleen ik weet zeker dat jij het kan. Het is voor iedereen mogelijk zijn tijd waardevol te besteden. Je moet alleen weten waar je moet kijken. Dat laat ik je zien in dit artikel.   

Wanneer is iets tijdverspilling?

Een definitie voor tijdverspilling is: het zinloos ergens tijd aan besteden. De vraag die hieruit voortkomt is dan: wat maakt iets zinloos?

Of iets zinloos of zinvol is geen vast gegeven. Het is een (gedeelde) mening van mensen. Let op dat ik hier spreek over een ‘mening’. Zoals je weet van een mening, die verschillen behoorlijk tussen mensen. 

Jij hebt een eigen mening en dus geef je een eigen invulling aan wat zinloos en zinvol is. Jij bepaalt wat tijdverspilling is. Iemand anders bepaalt dit niet voor je.  

Het gevaar is dat je te weinig stilstaat bij wat voor jou zinvol is. Er is geen gevoel dat ons eraan herinnert hierover na te denken. En als we het ons al beseffen, dan zegt al snel een stemmetje in ons hoofd: “Het kan morgen ook nog!” 

Als het om tijdverspilling gaat denken we al snel aan activiteiten die ons afhouden van ons werk. De ‘leuke’ activiteiten die zorgen voor afleiding. En ja, dat zijn inderdaad activiteiten die tijdverspilling kunnen zijn, maar er zijn andere acties die een groter gevaar vormen. 

Zo zijn er activiteiten waar we geen plezier en energie uithalen en we als ‘werk’ zien. We hebben het gevoel dat ze ‘moeten’, maar als we heel kritisch zijn, dan zijn deze activiteiten niet zinvol. Ze houden ons bezig alleen dragen niet bij aan wat voor ons belangrijk is.  

Het is beter om de hele dag Netflix te kijken en ervan genieten, dan de hele dag hard werken, afzien en geen stap dichter bij je doel komen. 

Tijdverspilling is dus veel meer dan de activiteiten waar je het eerste aan denkt. Het gaat om alle activiteiten die voor jou niet zinvol zijn in het moment. En ja, dat zijn er ontzettend veel. 

Waarom verspillen we onze kostbare tijd?

De belangrijkste reden dat we zoveel tijd verspillen is een gebrek aan bewustzijn. Zoals ik aangaf is alles tijdverspilling wat voor ons zinloos is. Zolang je niet weet wat voor jou zinvol of zinloos is, weet je niet wanneer je tijd verspilt. 

Waarom hebben we bewustzijn nodig voor wat zinvol is? Waarom doen we überhaupt zinloze dingen en niet automatisch alleen zinvolle?

Dat heeft er alles mee te maken dat de meest zinvolle activiteiten in het moment niet zinvol zijn. Op de lange termijn zijn deze zeker zinvol als we er rationeel bij stil staan. In het moment ‘voelen’ we dat alleen niet zo. 

Neem bijvoorbeeld een gezond leven. Iedereen vindt zat zinvol. Alleen als we onbewust door het leven gaan, dan vindt ons hoofd die zak chips toch zinvoller dan de appel. 

Tijdverspilling komt door de acties die binnen onze comfortzone liggen. Zinvolle acties daarentegen liggen buiten je comfortzone. Zoals je zelf vast wel weet ga je niet ‘per ongeluk’ uit je comfortzone. Je moet hiervoor bewust kiezen. Als je op de automatische piloot leeft, doe je dus vooral zinloze dingen. Je verspilt van nature  je kostbare tijd. 

Hoe stop je met tijdverspilling? 

Een logische eerste stap tegen tijdverspilling is bewust worden van wat zinvol voor je is in het leven. Wat vind je echt belangrijk? Dit is niet iets wat vast staat. Je belangen veranderen door de jaren heen door alle nieuwe ervaringen die je opdoet, maar wat zijn de dingen die nu belangrijk voor je zijn om na te jagen?

Til hier niet te zwaar aan. Wat voor jou belangrijk is moet helder zijn, anders is het niet belangrijk genoeg. Zoals ik al zei, wat belangrijk voor je is verandert met de jaren. Zoek naar dingen die nu voor jou belangrijk zijn, door nieuwe ervaringen op te doen kom je er steeds meer achter wat écht belangrijk voor je is. 

Wanneer je helder hebt wat voor jou belangrijk is, dan is de volgende stap heldere doelen stellen. Wat wil je de komende tijd bereiken? Zonder helder doel weet je niet of je last hebt van tijdverspilling.  

De laatste stap is je doelen vertalen naar dagelijkse activiteiten. Wat doe je vandaag om ervoor te zorgen dat je een stapje dichter bij je doel komt? Welke kernacties zijn daarvoor nodig? Zo kom je erachter of je vandaag tijd verspilt. 

Wees hierin eerlijk. ‘Bezig zijn’ is heel iets anders dan productief zijn. Het gaat erom dat je de belangrijkste taken uitvoert. Druk zijn met activiteiten, terwijl je nog kernactiviteiten moet uitvoeren is net zo goed tijdverspilling. 

Vergeet niet dat activiteiten die je puur doet voor je plezier, geen tijdverspilling zijn. Sterker nog, het is een noodzakelijke afwisseling. Het leven vindt nu plaats, dus moet je ook nu plezier kunnen hebben in wat je doet. 

Wat alleen veel mensen vergeten is plezier inplannen in hun dagen. Als jij bewust je plezier inplant en hier goed van geniet, dan is het geen tijdverspilling. Het is belangrijk dat je hier momenten voor vrijmaakt en bepaalt wat je graag wil doen. Zo voorkom je dat je het gevoel dat je niet ‘mag’ genieten van leuke activiteiten. 

Hoe ziet bovenstaande er dan uit in de praktijk? Ik leg per stap uit hoe ik dat doe.  

1. Bepaal wat voor jou belangrijk is

De eerste stap is helder krijgen wat voor jou zinvol is. Wat zijn de zaken in jouw leven die echt belangrijk zijn? Wie zijn belangrijk in je leven? Wat zijn de activiteiten die je graag wil doen? Wat zijn waarden waar je jezelf aan wil houden? 

Ik denk hier geregeld over na. In mijn journal denk ik elke dag kort na over een ‘levensvraag’. Een van deze vragen gaat specifiek over wat belangrijk is:

“Wat is het belangrijkste in je leven?” 

Beantwoord deze vraag voor jezelf. Dit hoeft niet in één keer volledig te zijn. Kom hier geregeld op terug. 

2. Stel je doelen vast

Als je weet wat belangrijk voor je is, dan moet je dit vertalen in doelen. Wat wil je over een paar jaar bereikt hebben? Wat wil je het komende jaar bereiken? En wat wil je de komende maand en week doen? 

Voor mijzelf hou ik dit bij in mijn journal. Ik doe dit op wekelijkse basis, waarbij ik maandelijks naar de volgende maand kijk en één keer per jaar ver vooruit. 

Doelen hoeven niet alleen in de toekomst te liggen. Denk ook aan het doel om van iets een gewoonte te maken. Wat wil je dagelijks of wekelijks herhalen? Zo heb ik dagelijkse gewoontes voor dingen die voor mij belangrijk zijn. 

Zo heb ik bijvoorbeeld een dagelijkse gewoonte van Intermittent Fasting, journalling en meditatie. Daarbij heb ik een gewoonte om geregeld contact te hebben met de belangrijkste mensen voor  mij. 

3. Zorg voor dagelijkse kernactiviteiten

Wanneer je jouw doelen helder hebt vertaald naar een doel voor komende week, dan is het eenvoudig te bepalen wat je vandaag moet doen. 

Zelf doe ik dit door dagelijks te bepalen wat mijn prioriteiten zijn van de dag. Hier ben ik altijd erg kritisch in. Ik begin dan met het allerbelangrijkste. Op die manier weet ik zeker dat ik mijn dag waardevol begin. 

Start met een Journal tegen tijdverspilling

Zoals je hebt gelezen verwijs ik vaak naar mijn journal waarmee ik tijdverspilling voorkom. Ik hou mijn journal bij in de software Notion. Het is letterlijk mijn tweede brein. Op die manier hoef ik niets te onthouden en kan ik mijn brein gebruiken voor waar het goed in is: problemen oplossen. 

Ik raad je aan om met een journal te starten als je dat nog niet hebt. Sommige mensen vinden met papier werken fijner. Persoonlijk is dit voor mij te beperkt en gebruik ik liever een complete software zoals Notion die overal beschikbaar is. 

Met een journal krijg je grip op je tijd en voorkom je tijdverspilling. Het belangrijkste is dat je voor jezelf gaat vastleggen wat zinvol is in je leven. Pas als je dit helder hebt kan je eraan werken je tijd zinvol te besteden. 

Door hiermee aan de slag te gaan zeg je straks tegen jezelf: wat heb ik mijn tijd mooi waardevol op deze aardbol doorgebracht. 

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!