fbpx

Hoe je stopt met twijfelen en direct een keuze maakt

Twijfel je wat je moet doen? Geen idee welke keuze je moet maken? Het wordt dan tijd dat je stopt met twijfelen. 

We twijfelen wat af met elkaar. Twijfels over onszelf: “ben ik wel goed genoeg? Wat moet ik doen?” 

Twijfels over anderen: “Moet ik wel doorgaan met deze vriendschap?” 

Twijfels over keuzes in ons leven: “Doe ik vandaag die roze sokken aan of hou ik ze in de kast?”

Het lijkt een volksziekte. Het houdt mensen massaal tegen om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn. Kijk maar om je heen. Mensen willen heel veel, maar durven niet de keuze te maken. Ze zoeken naar nog meer informatie, om de onvindbare antwoorden te vinden die het twijfelen moet stoppen. 

Er is gelukkig een oplossing. Twijfelen is een gewoonte die je kan afleveren en ik leg je graag uit hoe je dit doet. 

Wat is twijfelen precies?

Als ik zoek naar de definitie van twijfelen, dan kom ik op de volgende:

  • Niet weten wat je moet doen of denken
  • Je bent onzeker en wacht nog even voordat je iets doet
  • Besluiteloos zijn

Deze definities geven duidelijker aan wat er echt speelt. Het laat zien dat het te maken heeft met onzekerheid en besluiteloosheid, terwijl ’twijfelen’ het idee geeft dat je actief bezig bent. 

‘Twijfelen’ klinkt heel onschuldig. Het geeft je de illusie dat je iets aan het doen bent, terwijl je in feite juist geen actie onderneemt.

Het enige wat je doet met twijfelen is het overmatig nadenken over opties. Je weegt de voors en tegens af. Meer dan dat is het niet. 

Waarom twijfelen we? 

Waarom twijfelen we massaal aan onszelf een aan anderen? Wat is het nut van twijfelen? 

Tot op zekere hoogte zijn twijfels goed. Het zorgt ervoor dat we vertragen en nadenken over wat we doen. Het wordt een probleem als het ons tot stilstand brengt. En dat is helaas wat bij de meeste mensen gebeurt. 

Als een twijfel opkomt, dan kan dat waardevol zijn. Als niemand ooit een twijfel voelde, dan wordt de wereld een zooitje. Door twijfels denken we serieus na over de opties die we hebben. 

Dit proces van twijfelen hoeft alleen niet lang te duren. Sterker nog, het mag niet lang duren. 

We maken in ons hoofd snel de illusie dat twijfelen ons uiteindelijk de oplossing brengt. Ik kan je verzekeren: twijfelen maakt de keuze alleen maar lastiger. Ik zeg altijd maar zo:

Als je ernstig twijfelt over de keuze die je moet maken, dan is er geen verkeerde keuze.

Waarom niet? Nou, simpel: als je slechts één goede optie had, dan was de keuze doodeenvoudig. Juist doordat alle opties net zo goed lijken, is de keuze lastig. 

En nee, je weet niet welke keuze beter is voordat je de keuze maakt. Je komt er alleen achter door een keuze te maken. Het enige verkeerde wat je kan doen is geen keuze maken en blijven twijfelen. 

Hoe stop je dan met twijfelen? 

Je moet helder krijgen dat er een verschil is tussen twijfels hebben en een twijfelaar zijn. 

Iedereen heeft zo nu en dan twijfels. Dat hoort nou eenmaal bij ons als mens. Het is iets wat verankerd zit in onze genen. 

Als je niet oppast worden twijfels steeds groter in je leven. Waarbij je als kind moest kiezen tussen een snicker of een mars, moet je nu kiezen over een baan. Een logisch gevolg is dat het twijfelen groter wordt. 

Hoe kan het dan dat er mensen zijn die makkelijker kiezen voor grote zaken in het leven, zoals het kiezen voor een baan, terwijl er (volwassen) kinderen zijn die al twijfelen over een snoepje?

Dat is het eerste wat je moet beseffen: twijfelen heeft niets te maken met de keuze, maar alles met de persoon die je bent. Twijfelen is een aangeleerde gewoonte. 

Het grote verschil tussen twijfelaars en besluitvaardige mensen  is dat de één toegeeft aan twijfels en de ander een keuze maakt ondanks de twijfels. Dat je twijfels ervaart, betekent niet dat je geen keuze kan maken. 

Het heeft dus geen zin om te wachten tot je twijfels spontaan overgaan. Dat moment komt niet. Je moet een persoon worden die leert omgaan met twijfels. 

Het stoppen met twijfelen los je alleen op door van kiezen een gewoonte te maken. Begin hierbij met de kleine zaken in het leven, waardoor het je het als vanzelf ook bij grotere zaken gaat doen. 

Om het concreet voor je te maken beschrijf ik hieronder hoe je om moet gaan met kleine twijfels en grote twijfels.

1. Stoppen met twijfels over de kleine zaken in het leven

Denk bij kleine twijfels aan de keuzes die je elke dag maakt. Van wat je draagt aan kleren tot aan wat je kiest om te eten in een restaurant. 

Dit zijn zaken waarbij twijfelen je niets brengt. Het zorgt er alleen voor dat je het gevoel krijgt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. 

Je lost dit op door bewust te worden van het moment dat je hierover twijfelt. Merk je het op? Forceer jezelf dan om binnen drie seconden een keuze te maken. 

Het gaat er niet om dat je de juiste keuze maakt. Weet je nog? De goede keuze bestaat niet, anders was de keuze heel makkelijk. 

Let voortaan op het moment dat je begint met twijfelen. Begin met aftellen in je hoofd en zorg dat je binnen drie seconden de keuze hebt gemaakt. Doe dit vaak genoeg en je maakt van kiezen een gewoonte. 

2. Stoppen met Twijfels over de grote zaken in het leven

Door een gewoonte aan te leren van keuzes maken in de kleine dingen, ga je dit automatisch doen met grotere zaken. 

Het is logisch dat het met grote zaken iets langer kan duren om een keuze te maken. Dit brengt het risico met zich mee dat je te lang blijven hangen in de keuze en een twijfelaar wordt.

Tegenwoordig heb ik hier nooit meer last van. Elke keuze die gemaakt moet worden maak ik dezelfde dag nog. Voor mensen waar dit (nog) niet lukt, stel ik altijd het volgende voor:

Zet een deadline in je agenda. Net zoals met het aftellen van drie seconden voor kleine keuzes, forceer je jezelf op die manier om de keuze te maken. 

Hoe langer je wacht, hoe meer tijd je verliest. En mocht je het nog niet beseffen: tijd is je meest kostbare bezit. Je kan het maar één keer uitgeven en niet terugverdienen. Zorg dat je niet langer bang bent om een verkeerde keuze te maken, zorg dat je bang wordt om tijd te verliezen. Ik hou mijzelf daarom altijd voor: 

Met twijfelen maak je meer kapot dan met fouten.

Twijfel je nog? Zet nu die deadline in je agenda, of:

3…..2….1….. maak je keuze!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!