fbpx

Waarom koud douchen? Dit is dé reden waarom ik koud douche

Het is een hype geworden: koud douchen. Grotendeels te danken aan “onze” Wim Hof, die het koud douchen wereldwijd op de kaart heeft gezet. Maar wat is de reden waarom mensen onder die koude douche stappen? 

Ik weet nog goed dat ik jaren geleden al getriggerd werd door het principe. Ik kwam een waslijst aan gezondheidsvoordelen tegen. En als je de lijst mag geloven, dan leek het alsof koud water je onsterfelijk maakt. 

Maandenlang ging ik elke ochtend met een ontzettende tegenzin onder de douche. Het was pure hel. De eerste stralen voelde als messen die over mijn lichaam gingen. Complete paniek en chaos in mijn hoofd.

En de gezondheidsvoordelen? Daar merkte ik weinig van. 

Jaren gingen voorbij zonder het koude water aan te raken. Tot ik door de adem expert van Nederland, Jerome Wehrens, in een ijsbad werd gezet. Het waren slechts twee minuten, maar de intense kou maakte iets in mij los. In dat moment werd mij duidelijk waarom het koude water zo waardevol is. 

Wat de koude douche in ons losmaakt 

Inmiddels pak ik dagelijks weer een koude douche en af en toe duik het natuurwater in. Niet langer om de gezondheidsvoordelen die het moet bieden. Als die er zijn, dan zijn ze mooi meegenomen. Nee, ik heb een andere reden gevonden waarom ik het blijf doen.

Voordat ik je dé reden geef waarom ik koud douche, moeten we eerst kijken naar wat de koude douche in ons losmaakt.

Als je voor het eerst in ijskoud water komt ontstaat er één ding in ieder geval:

Pure paniek.

Je hoofd gaat los.

“Wat is dit?@#! Dit is niet normaal. Nee. nee. neeeee. Stop. Laat het ophouden. Dit houdt een normaal mens niet vol. AU! Het doet gewoon pijn. Ik ga dit niet volhouden. Ik moet hier echt uit!”

Die paniek was voor mij jaren geleden de reden om te stoppen. En nu? Nu is het precies waar ik naar op zoek ben. Ik zoek de stem die los gaat in mijn hoofd.

Waarom? 

Omdat het dezelfde stem is die mij tegenhoudt op belangrijke momenten. De stem die tegen mij zegt dat ik het niet kan. Of mij weghoudt van een belangrijk moment. Het is de stem die mij probeert klein te houden. 

En ik weet dat jij die stem ook hebt. 

En als je naar die stem luistert, dan krijg je gegarandeerd spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Als die stem wint, dan verliezen we ons leven. 

Hoe de koude douche ons helpt de stem te verslaan

De meeste mensen vermijden hun hele leven die stem in hun hoofd. Ze proberen elke vorm van weerstand uit de weg te gaan.

Maar die stem verdwijnt nooit. Het ironische is dat het zelfs andersom werkt:

Hoe meer je de stem probeert te vermijden, hoe luider de stem wordt. 

Kijk maar om je heen. De mensen die elke vorm van weerstand ontwijken, ervaren uiteindelijk alles als weerstand. 

Doordat het niet werkt om de stem uit de weg te gaan, vinden we daar ook niet de oplossing. Als je van de stem wilt winnen moet je ‘m niet uit de weg gaan, maar zo hard mogelijk horen. 

En daarvoor is de koude douche de oplossing. Het is dé manier om de stem in ons hoofd los te maken. De koude stralen zorgen voor de weerstand die we nodig hebben. 

En door de stem zo hard te horen leren we ermee omgaan. Het is zoals sporten: hoe vaker we de weerstand opzoeken, hoe meer weerstand we aankunnen. 

Ditzelfde principe zie je terugkomen bij lange meditaties of het doorzetten tijdens intensief sporten. Ook daarin probeer je de stem onder controle te krijgen. Koud douchen heeft alleen twee belangrijke voordelen:

  1. Het kost weinig tijd. Het koude water is zo intens dat het stemmetje gelijk los gaat. 
  2. Douchen is al een gewoonte. Je hoeft alleen nog de kraan koud te draaien. 

Door elke keer met deze stem in aanraking te komen leer je ermee omgaan. De stem krijgt minder waarde. Je leert letterlijk je rust te bewaren in een stressvolle situatie. Dat werkt direct door in je hele leven.

Het stemmetje wat je normaal tegenhoudt in je leven heeft opeens minder kracht.  Je durft de dingen te zeggen en doen die je eerst niet deed. 

Starten met koud douchen in drie stappen

Mocht je nog weinig ervaring hebben met koud douchen, dan zegt het stemmetje in je hoofd waarschijnlijk:

“Dit klinkt goed. Hier ga ik ooit mee beginnen. Eerst eens uitzoeken hoe het precies werkt.” 

En dát is precies de stem die je verslaat met het koude douchen. De stem die je tegenhoudt. Want je hoeft niet meer uit te zoeken.

Je hebt maar drie stappen nodig en die geef ik je gratis mee:

  1. Draai je douche op de koudste stand
  2. Doe je douche aan
  3. Ga eronder staan 

Makkelijk hè! 

“Maar hoe lang moet ik er dan onder staan?”

In ieder geval tot je het stemmetje in je hoofd onder controle hebt. Daar zit je winst. En als je dat vaak genoeg doet, dan stel je niet langer dat soort vragen. Dan ga je er gewoon onder staan. 

“Wanneer moet ik dan beginnen?”

Je eerstvolgende douche. Want je hebt nu de reden waarom je koud moet douchen:

Door koud douchen leer je te winnen van de stem in je hoofd, waardoor je wint in het leven. 

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!