Hoe heerlijk zou het zijn om lui te zijn én toch veel voor elkaar te krijgen? Wat als ik je vertel dat dit mogelijk is? Dat je gewoontes overneemt van luie mensen en zo meer voor elkaar krijgt.
We denken als maatschappij dat als je productief bent, je zoveel mogelijk taken aftikt. Hoe meer je doet, hoe productiever je bent. Klinkt logisch toch? Meer uren en meer energie ergens in stoppen om meer voor elkaar te krijgen?
Wees eens eerlijk. Denk je dat harder werken zorgt voor meer resultaat in je leven? Doe je nou echt te weinig?
De misvatting is dat productiviteit draait om ‘meer doen’, terwijl het in werkelijkheid draait om ‘meer resultaat’ behalen met minimale tijd en energie. Hoe krijg je dit voor elkaar?
Misschien wordt het tijd dat je eens een ander systeem gebruikt. Niet weer een trucje gebruiken van iemand die zich over de kop werkt, maar juist van iemand die het tegenoverstelde doet: een lui persoon. Bill Gates is hier in ieder geval fan van, zo is een bekende uitspraak van hem:
Ik kies een lui persoon om een moeilijke taak te doen, omdat een lui persoon een makkelijke manier vindt om een moeilijke taak uit te voeren.
We zeggen al snel dat iemand lui is als iemand weinig doet. Maar als iemand veel resultaat behaalt en daarbij weinig doet, is dat dan lui of gewoon heel slim?
Zo bestaan er gewoontes die ‘lui’ lijken, maar juist productief zijn. Deze gewoontes lijken lui, omdat ze weinig actie kosten. In werkelijkheid zijn dit hele bewuste keuzes van succesvolle mensen.
Ik heb 9 van deze gewoontes voor je verzameld die onze maatschappij ziet als ‘lui’, terwijl ze in werkelijkheid juist zorgen voor productiviteit. Deze gewoontes brengen je meer tijd, energie én resultaat.
1. Lekker delegeren! Anderen jouw taken laten doen
Luie mensen laten liever een ander iets doen, zodat zij het zelf niet hoeven te doen. Waarom iets zelf doen als een ander de taak net zo goed (of zelfs beter) uitvoert?
Elk moment dat je aan iets werkt, kan je ondertussen niets anders doen. Je moet keuzes maken. Als je geen keuze kan maken tussen taken, waarom een ander dan niet één van die taken laten doen?
De vraag die je jezelf moet stellen: moet ik dit echt zelf doen of durf ik het niet uit handen te geven? Waar het namelijk op neerkomt, is dat we anderen niet vertrouwen iets te doen.
We verschuilen ons erachter dat we het ‘zelf beter kunnen’ of ‘niet lui zijn’ en het prima zelf kunnen. Wees kritisch en besteed taken uit, zodat jij je kan richten op de belangrijkste zaken in je leven.
2. Elke nacht een heerlijke volledige nacht slapen
Het is toch stoer om minder te slapen? Misschien. Het is in ieder geval ontzettend dom.
Er zijn inmiddels een ontelbaar aantal onderzoeken[mfn]Kijk bijvoorbeeld bij 1, 2, 3[/mfn] die uitwijzen dat slaaptekort funest is voor je prestaties. Nee, niet een klein beetje, maar écht dramatisch. Door slaaptekort presteer je op alle onderdelen in je leven slechter.
Wil je een productief leven? Dan moet slaap je prioriteit zijn. Klinkt lui, maar het zorgt ervoor dat je het meeste uit je dagen haalt.
3. Zo min mogelijk werken en elke dag op tijd stoppen
Moet jij altijd overwerken? Een lui mens laat dat nooit gebeuren. Die werkt liever zo min mogelijk.
Het probleem van standaard overwerken is dat je niet kritisch naar je taken kijkt. Er is altijd slechts een handjevol taken dat het verschil maakt. Je moet helder voor jezelf hebben wat je prioriteiten zijn.
Hoe langer je werkt, hoe minder je energie wordt en hoe minder je uit elke minuut haalt. Je productiviteit neemt zelfs af als je te lang werkt. Door jezelf te dwingen op tijd te stoppen word je vanzelf productiever.
4. Altijd één ding tegelijk doen
Zie je luie mensen ooit multitasken? Nee, die doen één ding tegelijk.
Het lijkt heel productief om met verschillende taken tegelijk bezig te zijn. Het werkt alleen niet. Hoe moeilijker de taken, hoe lastiger het is om onze aandacht te verdelen.
Luie mensen doen nooit van alles tegelijk. Zij willen geen energie verspillen. Dat is namelijk wat je doet als je multitaskt, je bent minder efficiënt én effectief. Je werkt het meest productief als je slechts één taak tegelijk uitvoert.
5. Even niets doen om ‘na te denken’
Luie mensen nemen genoeg tijd om na te denken. Ze lopen een rondje door het park om tot een oplossing te komen. Hoe kan dat nou productief zijn?
Is je weleens opgevallen met wat voor goede ideeën je komt buiten je werk om? Je staat lekker te douchen en opeens popt een goed idee op.
Dit heeft alles te maken dat je brein in zulke situaties anders werkt. Je komt in een andere toestand, waarbij je creatiever bent en met betere oplossingen komt.
Loop je een keer vast? Dan is het juist productief om een rondje te lopen in plaats van naar je scherm te blijven staren.
6. Een dutje doen
Het kan toch niet dat je op een werkdag een dutje doet? Dat is echt alleen iets voor luie mensen? Als je inderdaad denkt dat dutjes alleen voor luie mensen zijn, dan wil ik je het volgende vragen:
Waarom is ‘een dutje’ bij topatleten een onderdeel van hun dagprogramma? En waarom hebben de meest succesvolle bedrijven zoals Google, Samsung en Nasa “sleeping pods”[mfn]Kijk maar eens hier.[/mfn] op kantoor?
Het antwoord is simpel. Onderzoek wijst uit dat er grote voordelen zitten aan een dutje. Door een korte investering van 20 minuten krijg je enorm veel energie terug.
Dus, last van een middagdipje? Wees eens productief en doe een dutje.
7. Nee zeggen tegen mooie kansen
Waarom zou je ooit “nee” zeggen tegen een prachtige kans? Dan moet je wel echt lui zijn, zou je denken. Maar wist je dat de meest succesvolle mensen constant nee zeggen tegen unieke kansen?
Als je nooit “ja” zegt op mooie kansen is dat natuurlijk een slecht teken. Wat we alleen vergeten is dat tegenover elke “ja” ook een “nee” staat. Elk project dat je aanpakt kost tijd.
We kunnen onze tijd slechts één keer uitgeven. Het is daarom belangrijk dat we bewust kiezen voor wat we doen. Dat betekent ook dat je ook “nee” moet zeggen. En hoe verder je komt in het leven, hoe vaker dit moet als je kansen niet alleen wil starten, maar ook afmaken.
8. Met vaste regelmaat pauze en vakantie nemen
We zien hard werkende mensen als mensen die nooit pauze en vakantie nemen. Dit zijn helaas ook de mensen die in een burn-out belanden.
De belangrijkste projecten in ons leven zijn geen sprint maar een marathon. Het is belangrijker dat je doorgaat dan dat je helemaal stopt.
Daarbij zorgt een pauze of vakantie voor nieuwe inspiratie. Je komt even uit de ‘rat race’ en kijkt vanaf een afstand naar je leven.
9. Leven in het nu
Luie mensen denken niet ver vooruit. Ze leven vooral in het nu.
Mensen die productief zijn kijken ver vooruit. Ze zijn altijd bezig met hun doelen en wat ze willen bereiken. Dit is een belangrijk onderdeel. Je hebt doelen nodig om een richting op te gaan.
Wat we alleen vergeten, is dat elk moment dat je aan je toekomst denkt, je niet aan het werken bent aan je toekomst. Het enige moment dat je ooit aan je toekomst bouwt is nu. Het moment ‘nu’ is het enige dat je ooit in je leven hebt.
Door meer in het nu te leven krijg je veel meer voor elkaar. Daar kunnen we oprecht wat van leren van luie mensen.
Deze gewoontes zijn stiekem niet lui
Als je de gewoontes goed hebt gelezen dan snap je dat ze niet lui zijn. Ja, luie mensen hebben deze gewoontes ook, maar voor ambitieuze mensen zijn ze ontzettend lastig.
Als je iets wil bereiken dan leg je jezelf heel veel op. Je doet er alles aan om goed voor de dag te komen. Je moet hier alleen hard en eerlijk in zijn. Het gaat om resultaat en niet hoe productief je eruit ziet. De vraag die je jezelf moet stellen is:
Doe ik het voor hoe (ik denk dat) een ander mij ziet, of doe ik datgene wat werkt?
De bovenstaande gewoontes werken. Kies er een uit en voeg deze komende tijd toe aan je leven. Ontdek zo hoe je met minder, meer bereikt dan ooit.