Om succesvol te worden, springen er constant twee onderwerpen uit: motivatie en discipline. We zien het beiden als bronnen voor actie in ons leven. Maar is motivatie belangrijker of toch discipline?
Lange tijd richtte ik mij op motivatie. Mijn veronderstelling was dat zolang ik gemotiveerd ben, ik alles voor elkaar krijg. Ik las een ontelbaar aantal zelfhulp-boeken om gemotiveerd te raken, luisterde naar honderden speeches en ging naar events voor een motivatie-injectie.
Alle motivatie die ik kreeg van deze activiteiten zorgden er niet voor dat ik mijn leven echt veranderde. Het waren korte momenten van intense motivatie, ik kwam daardoor in actie, maar al snel viel ik terug in oude patronen.
Pas nadacht ik de kracht van discipline ontdekte, begon mijn leven daadwerkelijk te veranderen. Voor het eerst merkte ik verschil. En het mooie van alles: ik kreeg als gevolg meer motivatie dan ooit.
Hoe komt het dat discipline zoveel beter werkt dan motivatie? En waarom blijft iedereen zich richten op motivatie, terwijl het niet lijkt te werken?
In dit artikel maak ik voor eens en altijd duidelijk waarom en hoe je moet shiften van motivatie naar discipline. Door deze shift ga jij je leven écht veranderen.
Het verschil tussen Motivatie en Discipline
Voordat ik je uitleg waarom discipline belangrijker is, moet je helder hebben wat het verschil is.
Wat is motivatie?
Motivatie is een gevoel van iets willen of niet willen.
Wat is discipline?
Discipline is een karaktereigenschap van een persoon die doet wat hij of zij moet doen.
Het verschil wordt helder als we ze samenvoegen:
Als je motivatie hebt, dan heb je het gevoel iets te willen doen. Waarbij je met discipline doet wat gedaan moet worden, ondanks wat je gevoel erover is.
Motivatie is een gevoel en discipline een manier van leven. Met dit verschil helder voor ogen, kunnen we bepalen waarom motivatie zoveel populairder is dan discipline.
Waarom Motivatie populairder is dan Discipline
De hele wereld richt zich op motivatie. De zogeheten “Motivational Speakers” vliegen je om de oren met “Motivational Videos” en “Life f*cking Transformational Events”.
Google Trends geeft het verschil duidelijk weer:
Hier zie je de wereldwijde zoekopdrachten naar motivatie (blauw) en discipline (rood) per periode. Mensen zoeken gemiddeld drie keer zo vaak op motivatie.
Hoe komt het dat mensen meer richten op motivatie? Dat heeft alles te maken met het goede gevoel dat motivatie ons brengt. Het geeft ons energie, vertrouwen en moed om actie te ondernemen. Wie wil dat niet?
Voor mensen is het leven een zoektocht naar goede gevoelens. In de westerse wereld lijkt het mantra zelfs te zijn: Als het “niet goed voelt”, dan doe ik het niet. Discipline hoort daar niet bij, want dat heeft niets met een goed gevoel te maken.
Het probleem van motivatie
Wat is de reden dat je zoekt naar motivatie? Dit begint bij de wens om resultaat te behalen. Je wil graag iets bereiken.
Je weet wat ervoor nodig is om dat resultaat te behalen. Je moet in actie komen. Wil je leren piano spelen? Dan moet je spelen. Wil je een examen halen? Dan moet je leren. Wil je een nieuwe baan? Dan moet je solliciteren. Tot hier bedenk je alles vanuit logica.
Zo simpel blijft het alleen niet. Nee, je moet natuurlijk wel ‘het gevoel’ hebben dat je actie wilt ondernemen. Dit goede gevoel noemen we motivatie. Dit ziet er dan zo uit:
Motivatie -> Actie -> Resultaat
Het klinkt misschien logisch om op zoek te gaan naar motivatie (een goed gevoel). Dit goede gevoel heeft er namelijk altijd voor gezorgd dat je in actie komt.
Maar zoals je vast wel herkent: gevoelens komen en gaan. Je hebt slechts beperkt invloed op je gevoel en daardoor beperkt invloed op motivatie. Hoeveel motivatie video’s je ook kijkt, soms is het gevoel niet op te roepen.
Dit is het probleem van motivatie. Je laat de gevoelens van ‘het moment’ de voorwaarde zijn voor je acties en daarmee je resultaat. Het resultaat en de acties die je vanuit je logica voor ogen had, worden tegengehouden door je gevoelens in het moment dat actie nodig is. Het gevolg is minder resultaat dan je had gepland.
En wat gebeurt er als je geen resultaat behaalt? Je gaat je steeds slechter voelen, waardoor je de volgende keer nog minder motivatie (goede gevoelens) hebt. Je doet daardoor nog minder en bereikt weer minder. Een negatieve spiraal is het gevolg. Dit wordt ook wel uitstelgedrag genoemd.
Het belang van discipline
Zoals je nu hopelijk beseft werkt motivatie niet als voorwaarde voor succes. We moeten kijken hoe we zorgen voor resultaat, of we nu wel of niet gemotiveerd zijn.
Want nogmaals: waarom zoek je motivatie? Je wilt resultaat behalen. En wat is de enige voorwaarde voor resultaat?
Actie.
Heb je daadwerkelijk motivatie nodig om actie te ondernemen? Nee. Breng jij dansend en zingend vol motivatie je vuilniszakken naar buiten? Misschien leuk voor je buren, maar waarschijnlijk sta je niet te springen van de motivatie. Ondanks dat je motivatie ver te zoeken is, doe je het toch. Gewoon, omdat je het resultaat wil van een opgeruimd huis.
Nu komen we op iets bijzonders. Is je weleens opgevallen dat actie en resultaat zorgen voor een goed gevoel? Je had geen zin om te sporten, gaat toch, en tijdens de activiteit en achteraf voelt het best lekker. Of je had geen zin om te werken en achteraf gezien was het best een leuke dag?
Deze gevoelens zijn nieuwe motivatie die je krijgt. Ja, deze gevoelens komen pas als je actie uitvoert. Dit principe beschrijf ik in het ‘Motivatie Hart’ en ziet er zo uit:
Actie is de bron van motivatie, niet andersom. Wil je graag een gemotiveerd gevoel hebben? Dan moet je actie ondernemen, dat is het enige wat gegarandeerd werkt.
Je moet een persoon worden die actie onderneemt voor het resultaat dat je voor ogen hebt. Ongeacht wat je gevoel is op het moment dat je de actie moet ondernemen. En je raadt het al hoe we het noemen als je dat doet. Dat is discipline.
Hoe krijg en ontwikkel je Discipline?
Nu je weet dat je discipline moet ontwikkelen blijft natuurlijk nog wel de vraag staan: hoe ontwikkel je discipline?
We kijken naar gedisciplineerde mensen alsof het machines zijn. We zien het als mensen met uitzonderlijk veel wilskracht. Ik kan je verzekeren: dat is niet het geval.
Mensen met discipline zijn net zoals ieder ander. Ja, misschien heeft een enkeling van nature iets meer wilskracht, maar in de meeste gevallen is het aangeleerd. Wat gedisciplineerde mensen anders maakt, is dat zij bewust hebben gekozen hoe zij hun leven indelen.
Stel dat je iemand ziet die elk onderdeel van het leven op orde heeft. Die staat iedere dag om 05:00 uur op, dan mediteert, sport en werkt hij of zij extreem productief. Dat zien we als een gedisciplineerd mens. Wat we alleen niet zien is dat dit een lange weg is geweest. Zoiets ontstaat niet in één dag.
Iemand met discipline heeft elke keer genoeg wilskracht om één onderdeel in het leven te veranderen. Door dit keer op keer te herhalen wordt de actie een gewoonte. Eén gewoonte doet nog niet zoveel, maar de opeenstapeling van gewoontes maakt discipline.
Ik kan mij voorstellen dat je direct wilt weten hoe je discipline ontwikkelt. De belangrijkste gewoonte die je hiervoor kan leren is een ‘gewoonte maken van gewoontes’. Dit doe je door een gewoonte te maken van ‘starten’, ongeacht hoe je jezelf voelt. Door constant met iets te starten, wordt het vanzelf een gewoonte en heb je amper wilskracht meer nodig.
Wat je hiervoor moet doen is de actie zo klein maken dat je er geen nee tegen kan zeggen. Het enige dat telt, is dat je start. De kans dat je doorgaat is namelijk groot. Zeg niet tegen jezelf: ik moet nu 20 kilometer hardlopen. Nee, zeg tegen jezelf dat je je hardloopschoenen aan doet en in ieder geval een klein rondje maakt.
Ik stel jou nu een belangrijke vraag, zodat je het direct kan toepassen:
Wat is het resultaat dat je wilt behalen en wat is de kleinst denkbare actie die je nu kan doen die je helpt naar dit resultaat?
Doe die actie, hoe je jezelf ook voelt. Blijf dat doen tot het een gewoonte is. Zorg voor steeds meer goede gewoontes en je wordt een gedisciplineerd mens die niet langer motivatie nodig heeft.