fbpx

Motivatie nodig tijdens Thuiswerken? 7 Unieke Technieken voor Thuiswerk Motivatie

Vind je het lastig om motivatie te vinden tijdens het thuiswerken? Dan ben je niet de enige. Steeds vaker krijg ik van mensen te horen dat ze moeite hebben gemotiveerd te blijven als ze thuiswerken. Dat is niet gek, want er zijn genoeg redenen waardoor motivatie vinden lastig is:

  • Thuis heb je normaal geen ‘werk mindset’
  • Je hebt meer te maken met afleidingen
  • Je voelt geen sociale druk om iets te doen

Ik noem dit gebrek aan motivatie door thuiswerken ook wel het gevaar van de thuiswerk zombie. Je motivatie neemt zoveel af dat je als een zombie door je huis gaat. Je loopt passieloos rond en vraagt je af waarom je het allemaal doet.

Herken je dit gevoel? Dan ben je met dit artikel op de juiste plek.

Ik zal alleen met de deur in huis vallen: het thuiswerken gaat niet meer verdwijnen. Het is een vast een onderdeel in je carrière geworden. Dus je er langer tegen verzetten heeft geen zin. Wat je nodig hebt zijn de juiste technieken, waardoor motivatie voor het thuiswerken een logisch gevolg is.

Hieronder deel ik de zeven beste thuiswerk technieken die zorgen voor motivatie. Hiermee versla jij de thuiswerk-zombie en word je een echte thuiswerk-held.

Bekijk je dit liever in video? Bekijk dan de video hieronder:

1. Zoek niet langer naar motivatie, maar start met discipline

Motivatie is niets waard. Zo, dat is eruit.

Maar dit artikel ging toch over motivatie? Ja, ik weet dat je motivatie mist en hier niet komt voor een preek over discipline. Maar als je motivatie zoekt, dan weet je inmiddels ook dat het niet makkelijk is om zomaar motivatie te krijgen. Anders had je dit artikel niet nodig.

Motivatie is niets anders dan een lekker gevoel door inspiratie. Je hebt zin om te werken, doordat je inspiratie hebt gevonden. Op deze inspiratie kan je alleen niet bouwen. Soms voel je het, soms niet. Is de inspiratie weg? Dan vervliegt je motivatie en kom je uit bij een artikel als deze, in de hoop nieuwe inspiratie te vinden.

Je weet inmiddels dat deze strategie niet werkt. Wat werkt dan wel? Dat is slechts één ding:

Actie.

Door alleen te focussen op actie en je niet langer druk te maken hoe je hierover voelt, komt motivatie vanzelf terug. Ja, dat klinkt gek, maar geef het een kans.

Door actie ontstaat er namelijk iets bijzonders. Actie zorgt altijd voor resultaat. Nieuw resultaat zorgt ook altijd voor nieuwe inspiratie. En dat is precies wat je nodig had. Inspiratie zorgt voor nieuwe motivatie, die je nog meer actie laat uitvoeren. Zo maak je van actie de bron van motivatie.

Het Motivatie Hart

Ik noem dit ‘het motivatie hart’. De afbeelding hierboven laat goed zien waarom actie zo belangrijk is. Actie is de bron en als je hierop focust, dan laat je jouw motivatie hart kloppen.

Door je niet langer druk te maken over ‘wel of geen motivatie hebben’, maar alleen nog om actie, word je gemotiveerder dan wie dan ook.

Dan blijft de vraag: hoe zorg je dat je acties uitvoert zonder motivatie? Dat doe je door gedisciplineerd te worden. Hoe meer discipline je krijgt, hoe meer actie je uitvoert en gemotiveerder je wordt. Zoek je dus motivatie? Start dan met zoeken naar discipline en motivatie volgt vanzelf.

Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel: stop met motivatie en start met discipline.

2. Werk in sprints en tijdsblokken

Geloof je er nog in dat je uren achter elkaar kan doorwerken? Dan wordt het tijd dat je dit idee uit je hoofd zet als je gemotiveerd wilt blijven met het thuiswerken. Ons brein is er namelijk niet voor gemaakt om uren achter elkaar te focussen op een computerscherm.

Wat beter werkt is om je werk op te delen in korte tijdsblokken. In deze tijdsblokken werk je met volle focus aan één taak. Is de tijd op? Dan neem je kort rust tot je volgende sessie.

Deze manier van werken wordt ook wel de pomodoro techniek genoemd. De voordelen van deze manier van werken zijn:

  • Tijdsdruk zorgt ervoor dat je focus houdt.
  • Door diezelfde tijdsdruk word je gedwongen effectiever én efficiënter te werken
  • De rust zorgt ervoor dat je over langere periodes scherp kan blijven

Hoe begin je met deze pomodoro techniek? Dat is gelukkig makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is de keuze om dit onderdeel te maken van je werkroutine. Zet een timer aan voor maximaal een uur en ga aan de slag tot de timer afgaat. Neem vervolgens vijf tot tien minuten pauze en start erna een volgende sessie.

3. Bouw een specifieke werkplek

De eigenaar van de autogarage waar ik mijn onderhoud laat doen zei laatst iets moois tegen mij:

Ook al hoef ik alleen werk achter een laptop te doen, ik kan geen motivatie vinden om dit thuis te doen. Al doe ik mijn best om een dag thuis te werken, de motivatie komt niet. Dus wat doe ik? Ik reis drie kwartier naar mijn zaak, om vervolgens daar mijn laptop open te klappen. Het werk wat ik thuis niet voor elkaar kreeg, lukt mij dan opeens zonder moeite.

Dit is vast herkenbaar voor je. Op sommige plekken kost het je minder moeite om te werken dan op andere plekken. Dit ontstaat doordat je werkplek grote invloed heeft op je mindset.

Op de plekken waar je vaak komt voer je dezelfde acties uit. Doordat je die acties zo vaak hebt uitgevoerd is het een gewoonte geworden. Je hoofd verbindt die plek met specifieke acties. Als je op die plek bent start je automatisch met de acties die je normaal doet. Het is een gewoonte geworden.

Is dat niet een reden om überhaupt niet thuis te werken? Je wil toch je werk en privé gescheiden houden? Straks kom je niet meer los van je werk!

Dat zijn goede punten om rekening mee te houden. Maar je kan het ook in je voordeel gebruiken. Ga bijvoorbeeld niet je bed gebruiken om in te werken. Het is verstandig om voor je werk een specifieke plek in te richten. Het enige wat je op die plek doet is je werk, verder niets. Doe dit vaak genoeg en je kan hetzelfde effect creëren als het gevoel van een kantoor.

Heb je hier een groot huis voor nodig? Zeker niet. Ik heb in mijn woonkamer een werkhoek gemaakt wat hetzelfde effect heeft. Het moment dat ik daar ga zitten ga ik zonder moeite aan de slag met werk. Ga ik een paar meter verder zitten op de bank, dan kost hij mij moeite om aan de slag te gaan.

Zorg dus dat je bewust nadenkt over je werkplek. Het heeft grote invloed op je motivatie.

4. Haal afleidingen weg en zorg voor volledige focus

Een groot voordeel van thuiswerken is dat je een eigen kantoor kan creëren. Je hebt dus niet langer het excuus dat je overal afleidingen hebt. De afleidingen om je heen heb je in eigen hand.

Door afleidingen uit je omgeving te halen kan je in een diepe focus komen. In het Engels wordt dit heel mooi ‘deep work’ of ‘flow’ genoemd. Als je in deze flow zit werk je beter én ervaar je meer geluk tijdens het werk.

Doordat je betere resultaten behaalt en meer geluk ervaart neemt je motivatie vanzelf toe. Zie daarom alle afleidingen om je heen als motivatievreters. Hoe minder afleidingen je hebt, hoe groter de kans is dat je in een flow komt en meer motivatie ervaart.

Neem dus niet meer elk telefoontje op. Zorg voor aaneengesloten periodes waarin je ongestoord kan werken.

En de achtergrondgeluiden? Wat goed werkt voor mij is muziek luisteren met een koptelefoon. Je filtert dan niet alleen het geluid, maar het heeft nog een positief effect.

Muziek heeft een grote invloed op onze stemming, dus ook op onze motivatie. Door de juiste muziek op de achtergrond aan te zetten kan jij ervoor zorgen dat je in de juiste (werk)stemming komt en gemotiveerd blijft werken.

Let hierbij wel op wat voor muziek je aanzet. Als je belangrijk werk moet doen waar veel focus voor nodig is, dan werkt het beter om muziek te luisteren zonder zang. Zo luister ik bijvoorbeeld naar filmmuziek als ik geconcentreerd moet werken.

5. Bouw een ijzersterke ochtendroutine

Hoe je jouw dag begint bepaalt hoe je dag eruit ziet. Begin jij je dag vol stress en tegenzin? Kleine kans dat het een goede dag wordt. Begin jij je dag vol energie en goede moed? Grote kans dat de rest van je dag ook goed is.

Onze ochtend zet de toon voor de dag. Dit wil je niet aan het toeval overlaten. Daarom is het noodzakelijk dat je werkt aan een ijzersterke ochtendroutine. Een ochtendroutine met gewoontes die belangrijk voor je zijn en zorgen voor motivatie.

Enkele voorbeelden van mijn ochtendroutine zijn:

  • Ik spring direct mijn bed uit en maak mijn bed op. Op die manier begin ik mijn dag met energie en een uitgevoerde taak.
  • Een koude douche. Dit is gezond, maar doe ik vooral voor mindset.
  • Een meditatiesessie om te zorgen dat ik ‘in het nu’ kom.
  • Een stuk lezen uit een boek die een mindset beschrijft die ik najaag.
  • Mijn visie doornemen voor de komende jaren.
  • Negatieve visualisatie die aangesloten wordt met dankbaarheid, zodat ik meer geniet van wat ik nu heb.
  • De acties van vandaag prioriteren.

Jouw ideale ochtendroutine maak je niet in een ochtend. Begin met één nieuwe gewoonte die je toevoegt aan je ochtend die voor jou belangrijk is. Focus daarop tot het een gewoonte is en voeg dan iets nieuws toe.

Consistente groei is beter dan intense ups en downs. Zorg dus dat je een routine bouwt die je elke ochtend kan doen.

6. Werk met doelen en een planning

Resultaat zorgt voor nieuwe inspiratie en daarmee voor motivatie. Het is daarom belangrijk dat je ziet dat wekelijks en dagelijks resultaten behaalt.

Er is niets meer demotiverend dan een dag hard werken, zonder dat je het gevoel hebt dat je vooruit bent gekomen. Daarom zijn heldere doelen belangrijk, zodat je weet welke taken prioriteiten zijn en welke niet.

Het probleem is alleen dat je minder motivatie krijgt van doelen die verder in de toekomst liggen. Het is daarom belangrijk dat je deze doelen uitwerkt in weekdoelen en dagdoelen.

Motivatie is een gevoel en gevoelens ontstaan over wat nu gebeurt, niet over drie jaar. Daarom wil je vandaag resultaten zien. Deze resultaten zie je alleen als je doelen hebt gesteld voor vandaag en die behaalt.

Vraag jezelf dus elke week af wat je voor die komende week wil behalen, gebaseerd op je doelen voor de verre toekomst. Op deze weekdoelen baseer je vervolgens je dagdoelen. Doordat je met deze techniek je grote doelen helemaal doortrekt naar acties van vandaag, zorg je ervoor dat elke actie belangrijk wordt. En belangrijke acties uitvoeren brengt je de motivatie die je nodig hebt.

Bij grote doelen heb ik niet alleen over doelen zoals ‘10.000 euro gespaard hebben’. Het kan ook een doel zijn als ‘een leven vol rust in mijn kop’. Dit is geen doel voor één moment, maar iets voor de lange termijn. Dan is een gewoonte als ‘10 minuten mediteren’ een actie die direct bijdraagt aan je grotere doel. Voer je die actie netjes uit elke dag, dan zorgt dat direct voor nieuwe motivatie.

7. Zorg voor beweging tussendoor

Het menselijk lichaam heeft beweging nodig. Dat hoef ik je niet uit te leggen. Maar wist je ook dat beweging grote invloed heeft op je brein en daarmee je motivatie voor het thuiswerken?

Het is belangrijk dat je elke dag voldoende beweegt. En niet alleen even sporten na je werkdag, maar ook tussen je werkmomenten door.

Zo sport ik bijvoorbeeld elke dag, maar heb ik er ook de gewoonte van gemaakt om tussen mijn werkmomenten door te bewegen. Al is het even een korte oefening om mijn lichaam in een andere houding te krijgen en mijn hartslag omhoog.

Wat ook heel goed is, is om tussen het werk door een wandeling te maken. Zo is Erik Scherder, dé brein onderzoeker van Nederland, groot fan van wandelen. Hij legt in onderstaand filmpje prachtig uit wat wandelen doet voor je brein.

Dus wil je meer motivatie? Blijf er niet over nadenken, maar kom in beweging!

Direct motivatie krijgen voor het thuiswerken

Als je met één ding weggaat na dit artikel, laat het dan dit zijn:

Actie is de bron van motivatie, niet andersom. 

Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk in actie komt. Door erover na te denken word je niet gemotiveerder. Met de bovenstaande technieken heb je in ieder geval genoeg inspiratie om in actie te komen.

Kies één van de bovenstaande technieken uit en maak die onderdeel van je thuiswerkroutine. En voor je het weet ben je zo gemotiveerd dat je thuiswerk-held bent.

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!