fbpx

Thuiswerken Volhouden? De 3 belangrijkste Technieken

Vind je het lastig om het thuiswerken vol te houden? Heb je het gevoel als een zombie door het huis te gaan? Mooi. Want dan ben je op de juiste plek. Hopelijk nog voordat je een beeldscherm uit het raam hebt gegooid.

Het thuiswerken is het nieuwe normaal. Of je het nou wil of niet. Zowel werkgevers als medewerkers zien de voordelen in van het thuiswerken. Dus is het belangrijk dat je het thuiswerken blijft volhouden.

Ik neem de drie belangrijke technieken met je door. Hiermee hou je het thuiswerken makkelijk vol. En met een beetje geluk wil je nooit meer terug naar kantoor. 

1. Werk in tijdsblokken en korte sprints

We zijn er niet voor gemaakt om eindeloos door te werken. Ons hoofd heeft rust en afleiding nodig. Geef je jouw hoofd die afleiding niet? Dan raak je vanzelf afgeleid zonder dat je het door hebt. Met een reeks kattenfilmpjes als gevolg.

Wil je een hele dag thuiswerken volhouden? Werk dan in korte sprints. Een goede techniek is de pomodoro methode. Hiermee werk je in tijdsblokken van 25 minuten, gevolgd door vijf minuten rust. 

Met korte sprints blijf je maximale concentratie houden. Het voorkomt dat je uitgeblust raakt en over een langere periode kan doorgaan.  

Een ander voordeel is dat sprints zorgen voor tijdsdruk. En je kent het waarschijnlijk wel: onder tijdsdruk werk je efficiënter en effectiever. Je zet voor elke sprint een ‘mini-doel’ die je wilt afronden. Hierdoor blijf je gefocust op je taak. Wat is nou 25 minuten focussen? 

2. Zorg voor beweging tussendoor

Als je naar een lezing gaat van dé hersenonderzoeker van Nederland, Erik Scherder, dan hoor je hem vooral praten over beweging. Beweging zorgt ervoor dat je brein optimaal functioneert. Juist als je met je hoofd werkt is beweging belangrijk. Ons brein is geen los onderdeel van ons lichaam.

Pas je de eerste techniek al toe die ik noemde? Dan werk je al korte sprints mét pauzes. Die pauzes zijn perfect om in te bewegen. Je kan kort wat oefeningen doen om je hartslag omhoog te krijgen. 

Maar die pauze was toch maar vijf minuten? Klopt. Daarin kan je prima iets doen. Sterker nog, het kan al in één minuut. Kijk maar naar de uitslover hieronder.

3. Bouw een optimale ochtendroutine 

Je kent het wel. Je bent pas een paar minuten wakker en alles zit al tegen. Je kan al raden hoe de rest van je dag verloopt. Niet veel beter.  

Hoe je jouw dag start bepaalt voor een groot deel hoe je dag eindigt. Daarom is het zo belangrijk om jouw dag op een juiste manier te beginnen. Dat doe je met een ochtendroutine. 

Door een ijzersterke ochtendroutine laat je jouw ochtend niet aan het toeval over. Je doet elke ochtend dezelfde acties waarvan je weet dat ze werken. Acties die ervoor zorgen dat je met de juiste mindset je dag start. En je zorgt dat je helder hebt hoe jouw dat verloopt. 

Onderdelen van een ochtendroutine zijn bijvoorbeeld:

  1. Starten met een koude douche
  2. Een meditatie waarmee je de dag helder en ‘in het nu’ begint
  3. Voordat je begint met werken een planning maken met een dagindeling

Mijn ochtendroutine duurt bijna een uur. Dat is niet nodig. Voor iedereen werkt het anders. Daarbij is het belangrijk om klein te beginnen. Maar één ding is zeker: een ochtendroutine werkt. 

Neem jezelf voor om morgenochtend te starten met jouw nieuwe ochtendroutine. Kies één actie uit waar je een gewoonte van wilt maken. 

Van thuiswerken volhouden naar thuiswerk motivatie

Zoals ik al schreef: het thuiswerken blijft. Het is daarom belangrijk dat je het vol blijft houden. Of beter nog: dat je zelfs gemotiveerd raakt. 

Wil je van thuiswerken volhouden naar thuiswerken vol motivatie gaan? Lees dan ook mijn artikel over gemotiveerd blijven tijdens het thuiswerken

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!