fbpx

Minder op je Smartphone: 5 unieke tips om je telefoon de baas te zijn

Hoeveel uur per dag zit jij op je telefoon? Waarschijnlijk meer dan je denkt. In een eerder artikel schreef ik over de 5 signalen van een smartphoneverslaving. Door dat artikel te schrijven kwam ik erachter dat ik flink verslaafd ben aan mijn telefoon.

Ondanks deze verslaving voor mijn telefoon, heb ik mijn telefoongebruik goed onder controle. Dit is niet zomaar ontstaan. Ik heb de afgelopen jaren vijf unieke trucs leren kennen, die mij elke dag helpen om mijn telefoon de baas te zijn. Door elke methode was ik direct minder met mijn telefoon bezig. 

Is het voor jou tijd om van je smartphone af te kicken? Laten we dan snel in mijn 5 krachtige tips duiken die jou direct helpen beter met je smartphone om te gaan.

1 Zet al je notificaties en meldingen uit 

Notificaties en meldingen zijn de belangrijkste redenen waarom we zoveel onze mobiel gebruiken. We worden constant afgeleid door het gebliep of getril van onze telefoon. Het is als een klein kind die niet stil is tot die je aandacht heeft. . 

Over deze notificaties en meldingen ben ik duidelijk: zet ze direct uit. Wat voor notificaties en meldingen bedoel ik dan? 

  • Geluiden, lichtjes en trillingen van meldingen 
  • Weergaves in je scherm van nieuwe berichten 
  • Die rode bolletjes die bij een app staan met hoeveel meldingen je hebt

Notificaties zorgen ervoor dat je constant afgeleid raakt van wat je nu aan het doen bent. Elke melding vraagt iets van je aandacht. Je focus wordt constant op de proef gesteld.

Je aandacht wisselen tussen taken kost je veel tijd. Dit is het welbekende ‘multitasken’. Onderzoekers zijn het er nog niet over eens hoeveel tijd het precies kost. Eén ding weten ze wel zeker: het effect is enorm. 

Als je jouw productiviteit, focus en rust belangrijk vindt, dan is het aanhouden van je notificaties geen optie. Als ik het voorstel aan mensen krijg ik altijd één opmerking naar mijn hoofd geslingerd: “Wat nou als ik belangrijke notificaties mis?!” In mijn ogen is dat een zelfopgelegde illusie. 

Mocht je het eens zijn met die opmerking van die mensen, wees dan eens kritisch. Hoeveel van de notificaties die je krijgt zijn echt belangrijk? Ik durf te stellen dat 99,9% van de notificaties die je krijgt niet direct een antwoord nodig hebben. En dan zit ik aan de voorzichtige kant. 

En die 0,1% dan? Wat nou als bijvoorbeeld je huis in de fik staat? Dat moet je toch direct weten? Dan is mijn vraag: denk je dat je zoiets via een notificatie binnenkrijgt? Ik kan je verzekeren dat je niet bang hoeft te zijn dat je dit via een statusupdate binnenkrijgt op Facebook. 

Als het echt belangrijk is, dan bellen mensen je. En dan bellen ze je niet één keer, ze bellen je tot je voicemail vol is. 

Er is geen enkele reden om je notificaties en meldingen aan te houden. Jij bepaalt wanneer je jouw smartphone nodig hebt, laat dat niet over aan je smartphone. 

2 Verstop je apps

Ik slaapwandel weleens door mijn mobiel. Dan word ik opeens ‘wakker’ in een app en vraag ik mij af: “Hoe ben ik hier in godsnaam terecht gekomen?”

Herken je dat? Dat je door je mobiel vliegt alsof iemand anders je handen bestuurt. Compleet gedachteloos ga je van app naar app. Dan gaat er een lichtje aan, en besef je wat je aan het doen bent. 

Dit ontstaat doordat ons onderbewuste precies weet waar elke app te vinden is. Zie het als een instrument leren spelen zoals de piano. In het begin moet je bewust nadenken over elke toets. Na elke keer die toetsen herhalen gaat het als vanzelf. Een ‘onzichtbare kracht’ heeft het overgenomen: je onderbewuste. 

Bij het gebruik van je smartphone is dit niet anders. Je onderbewuste weet waar vermaak (lees: afleiding) te vinden is. Je hebt deze handeling zo vaak uitgevoerd dat het een natuurlijke handeling is geworden. 

Waar we voor moeten waken, is dat je onderbewuste niet aan de haal gaat met je smartphone. We moeten het moeilijker maken. We moeten onze apps ‘verstoppen’. 

Ik heb bijna al mijn apps verstopt door ze van mijn hoofdscherm af te halen. Ik heb nog één hoofdscherm waarop enkele apps te zien zijn. Dit zijn apps waar ik niet bang voor ben dat ik ze open voor afleiding. Maar alle Social Media Apps? Daar vind je er niet een van op mijn hoofdscherm. 

Maar wat als ik een app nodig heb, die ik niet op mijn hoofdscherm heb staan? Die moet ik dan via de zoekfunctie op mijn telefoon zoeken. Ja, dit kost een paar seconden, maar dat is precies de bedoeling!

Wat gebeurt er als ik een app moet zoeken? Het bewuste deel van mijn brein wordt wakker. Ik denk opeens: “He! Wat ben ik nou aan het doen? Waarom zoek ik deze app? Heb ik die app nu echt nodig?” 

Door die  extra seconden in te bouwen en het ‘moeten zoeken’ van de app, maakt het bewuste deel van mijn brein wakker. Ik besef zo direct wat ik aan het doen ben. Die paar extra seconden besparen mij minuten aan gedachteloos scrollen door een timeline van Social Media. Wat denk jij? In mijn oren klinken die paar seconden opeens als een hele goede investering. 

3 Neem je telefoon niet op

“Neem jij standaard je telefoon op als je wordt gebeld?” 

Als ik deze vraag aan mensen stel dan is het antwoord: “Uh… ja? Waarom zou ik mijn telefoon niet opnemen?”

Mijn antwoord daarop is altijd:

“Je weet dus zeker dat het telefoontje wat je binnenkrijgt, belangrijker is dan wat je dan aan het doen bent?”

Dan valt het kwartje bij mensen. Ik hoop dat dit bij jou nu ook gebeurt. Voor de zekerheid leg ik het hieronder uit. 

We leven in een maatschappij waarin het normaal is geworden om altijd bereikbaar te zijn. Een beller gaat voor alles. Je móet de telefoon opnemen. 

Dit heeft te maken met de urgentie van een telefoontje. Als we te laat zijn, dan hebben we een ‘gemiste oproep’. De term alleen al geeft het gevoel dat we iets belangrijks missen. Het probleem dat hierin zit, is dat we ‘urgentie’ verwarren met ‘belangrijk’. Er is alleen een groot verschil tussen belangrijk en urgentie.

Dat een telefoontje urgent is, maakt het nog niet belangrijk. Denk maar eens goed na. Hoeveel belletjes van de afgelopen tijd had je echt niet mogen missen? Hoeveel waren zo belangrijk dat er geen seconde verloren mocht gaan? Die kans lijkt mij klein. 

Je moet beseffen dat elk telefoontje dat je binnenkrijgt een afleiding is van wat je nu aan het doen bent. Neem je de telefoon op, dan is dat telefoontje belangrijker dan wat je nu doet. Als je jouw dag goed indeelt, dan kies je bewust voor wat je op dat moment doet. Daar hoort een telefoontje niet tussen te komen.  

Wat ik meestal te horen krijg als ik dit voorstel, is zoiets als: “Het is toch onbeschoft om een telefoontje niet op te nemen?” Dat klinkt als een redelijk argument. Maar is dat werkelijk zo? Is het onbeschoft om niet op te nemen? Is het niet onbeschofter om iemand anders te bellen en in feite te zeggen: “Ik bel jou nu, omdat ik jou NU moet spreken, omdat ik NU het belangrijkste voor jou ben.” 

In werkelijkheid bellen mensen, omdat het ‘makkelijk is’. Ze willen ‘even snel iets afstemmen’. Dat is inderdaad makkelijk, als je het vooraf hebt gepland. Als het onverwacht komt, dan is het onwenselijk. 

Je moet voor de onverwachte telefoontjes een strategie hebben. Zo voorkom je dat je de hele dag van je werk wordt gehouden. 

Mijn oplossing is een ‘slimme voicemail’. In mijn eigen voicemail geef ik aan dat ik niet in de gelegenheid ben om op te nemen. Ik vraag om een Whatsappbericht te sturen en géén voicemail in te spreken. Waarom? Omdat een whatsappbericht korter is én sneller te controleren. 

En wat als het zo belangrijk is dat ik het direct moet weten? Eerlijk gezegd denk ik niet dat er dingen zijn die ik direct moet weten. Mochten die er wel zijn, dan word ik achter elkaar gebeld (ondanks mijn voicemail die zegt dat ze dat niet moeten doen) en weet ik dat ik écht moet opnemen. Tot de dag van vandaag is dat nog nooit gebeurd. 

4 Verwijder kleur uit je scherm

Wist je dat kleuren invloed hebben op je telefoongebruik? Ik was verbaasd toen ik dit voor het eerst hoorde. Het blijkt dat de kleuren op het scherm onze smartphone nog aantrekkelijker maken. Hoe los je dit op? 

Zelf gebruik ik ‘Whicons’. Hiermee maak je alle apps op je scherm wit. Dit zorgt ervoor dat je niet naar een app ‘toegetrokken’ wordt. Dit zijn er dan bijvoorbeeld zo uit:

Whicons Apps

Het nadeel is dat je meer moet zoeken naar de juiste app, ze lijken allemaal op elkaar. Persoonlijk vind ik dit een voordeel, omdat je niet als een zombie je apps opent. 

Wil je hierin nog verder gaan dan dat ik doe? Dan bestaat er een mogelijkheid om al je kleuren uit je smartphone te verwijderen. Je smartphone wordt er zo saai van dat je automatisch je telefoon een stuk minder gebruikt. 

5. Maak een strategie voor Whatsapp

Wees eens eerlijk. Wat is de app die je het meest gebruikt? Voor mij is dat Whatsapp. Het is in ieder geval het meest gebruikte social medium in Nederland. Niet gek, je bent een paar klikken verwijderd van een bericht naar wie je maar wilt.

Ik zie Whatsapp daarom als een verhaal apart binnen onze smartphone. Ik schreef in een eerder artikel al over de 4 gevaren van Whatsapp

Het is belangrijk om voor jezelf een strategie te hebben voor je Whatsappgebruik. Als je dit niet hebt, is de kans groot dat je de hele dag aanwezig bent op de app. 

Als je de eerste stap van dit artikel hebt gevolgd, dan krijg je geen notificaties meer van Whatsapp. Dat is een mooi begin. De volgende stap is zorgen dat je ongestoord Whatsapp kan controleren. Wat ik hiermee bedoel, is dat je Whatsapp opent, zonder dat mensen zien dat je dit doet.

Standaard geeft Whatsapp aan wanneer je de berichten voor het laatst hebt gezien. Waarom is het nodig dat mensen zien wanneer je voor het laatst de app opende? Het enige waar het voor zorgt, is frustratie: “Waarom antwoort die &$*#@ niet?” Dit wil je voorkomen. Laat jezelf niet dwingen om snel te antwoorden, zet daarom deze functie direct uit in de instellingen van Whatsapp. 

Nu mensen niet langer zien wanneer je de app opent, kan je de volgende strategie toepassen: maak er een gewoonte van om al je berichten in één keer te beantwoorden. Tussendoor kijk je alleen op de app om te kijken of er belangrijke berichten tussen zitten. Alleen met die berichten doe je direct iets, de rest laat je staan. 

Dan komt de belangrijkste stap: je chats archiveren als je hebt geantwoord. Wist je dat Whatsapp een mogelijkheid heeft om je berichten te archiveren? Nee, niet verwijderen, maar archiveren. Wat is het verschil met verwijderen? Met archiveren verdwijnen je berichten uit je lijst, alleen blijven ze wel bewaard. Dit ziet er zo uit:

Whatsapp Archiveren

Wat is het voordeel van archiveren? Door je chats te archiveren zorg je ervoor dat je precies weet met welke berichten je nog iets moet. Je laat de berichten openstaan waar je nog een antwoord op moet geven. Zo hoef je niet direct te reageren, vergeet je niet te reageren en houd je overzicht. Alles geantwoord? Mooi! Een lege lijst, dat geeft rust in je hoofd. 

Zo ziet mijn Whatsapp eruit als ik alles heb beantwoord. Ik kan eenvoudig via de zoekfunctie een nieuwe chat openen of al mijn berichten terugvinden via “gearchiveerde chats”. 

Direct je tijd op je telefoon verminderen

Je hebt een aantal mooie tips langs zien komen, maar nu moet je ze toepassen!

Elke tip die ik je heb gegeven kan je direct uitvoeren. Ja, het kost je een half uurtje om het allemaal uit te voeren, maar besef je goed hoeveel tijd dit je elke dag oplevert. 

Als je nog geen van deze tips gebruikt dan kan je eenvoudig de tijd op je telefoon halveren. Dat kan betekenen dat je een uur(!) van je tijd per dag terugkrijgt. Een half uurtje investering die ervoor zorgt dat je elke dag minimaal een uur terugkrijgt? Een makkelijke rekensom wat mij betreft.

Het belangrijkste is dat je er een gewoonte van maakt. Een gewoonte om bewust om te gaan met je smartphone. Alleen met gewoontes kan je dit soort tips blijvend in je leven veranderen. Hoe je een gewoonte maakt in je leven? Lees mijn complete gids over het bouwen van gewoontes

En het belangrijkste wat je nu direct kan doen? Beginnen met de eerste tip!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!