fbpx

Geen Motivatie? Zo krijg je motivatie als je geen zin hebt

Ik had geen motivatie om dit artikel te schrijven. Ik voelde het niet en ik had er geen zin in. Toch schrijf ik deze woorden, ondanks dat ik geen motivatie heb.

Een van de grootste misvattingen over motivatie is dat het spontaan komt opzetten. We denken dat motivatie vooraf gaat aan de activiteit. 

Dus wat doen we? We wachten tot motivatie komt aanwaaien. We maken het tot een voorwaarde voordat we actie ondernemen. 

Komt het niet vanzelf? Dan starten we een motivatie-video of doen we iets anders wat ons inspiratie geeft. We consumeren informatie tot we het opeens ‘voelen’ en in actie komen. 

Ik hoop dat je hebt mogen ervaren dat deze techniek niet werkt. Ja, soms voel je het opeens, maar hoe lang blijft deze motivatie? En wil je altijd afhankelijk zijn van externe factoren voor je motivatie? Volgens mij niet. 

In dit artikel neem ik je neem in de vijf technieken die ik gebruik als ik geen motivatie heb. Deze zorgen ervoor dat ik direct motivatie krijg én motivatie blijf houden op de lange termijn. 

1. Focus op Actie

Waarom ben je op zoek naar motivatie? Als je hier goed over nadenkt, dan is er maar één antwoord mogelijk:

Je wilt een resultaat behalen. 

En dan is mijn volgende vraag: wat is de enige voorwaarde voor het behalen van resultaat? Daarop is ook maar één antwoord mogelijk: 

ACTIE.

Wat je dus nodig hebt, is actie. En weet je wat de grap is van actie? Als je eenmaal actie onderneemt, dan volgt motivatie vanzelf. Actie zorgt namelijk op zichzelf voor nieuwe inspiratie en motivatie. 

Dit herken je vast wel als je start met schoonmaken. Vooraf kon je nergens de motivatie vinden, ben je eenmaal begonnen, dan maak je zelfs meer schoon dan je vooraf wilde.  

Ben je benieuwd hoe dit principe precies werkt? Dan raad ik je aan om mijn artikel te lezen over het Motivatie Hart, waarin ik uitgebreid uitleg hoe dit werkt. Hierin ontdek je wat de kracht is van actie op je motivatie. Op die manier maak je motivatie ‘kloppend’. 

De vraag die dan nog blijft staan: hoe zorg je voor actie?

Wat we in ons hoofd te vaak doen is de actie heel groot maken. Op die manier is het logisch dat je geen actie onderneemt. Voor een berg aan actie heb je een minstens zo grote berg aan motivatie nodig. En het probleem is nu juist dat je die motivatie niet hebt. 

De motivatie komt pas als je in actie komt. Het maakt daarbij niet uit hoe groot de actie is. De vraag die ik altijd aan mensen stel als ze geen motivatie hebben is: 

“Wat is de kleinst denkbare actie die je nu kan uitvoeren?”

Maak de actie zo klein, dat je er geen nee tegen kan zeggen. Dat is precies hoe ik het heb aangepakt met het schrijven van dit artikel. Ik werk altijd in tijdsblokken van 25 minuten, volgens de Pomodoro Methode. Ik zeg dan tegen mezelf: “Ik schrijf één pomodoro (25 minuten) aan een nieuw artikel, daarna is het genoeg”. 

En wat is het gevolg? Doordat ik in actie ben gekomen, heb ik opeens zoveel motivatie dat ik het hele artikel wil afmaken. 

Kijk hierin wat voor jou werkt. Het belangrijkste is dat je het zo klein maakt, dat je begint. Moet je hardlopen? Neem dan voor om alleen je hardloopschoenen aan te doen en buiten te gaan staan. Grote kans dat je per ongeluk een paar kilometer gaat rennen. 

2. Zet motivatie in je agenda 

Heb jij ooit de motivatie om naar de dokter of tandarts te gaan? Waarschijnlijk niet. Hoe komt het dan dat je toch wel eens bij de dokter of tandarts naar binnenstapt? Daar is een simpele reden voor: je hebt een afspraak staan. 

De afspraak die je met je dokter of tandarts maakt, zet je in je agenda. Op het moment dat je er moet zijn denk je niet na over je motivatie, je zorgt gewoon dat je gaat. Motivatie is geen onderwerp waar je op dat moment over nadenkt. Misschien heb je geen zin, maar je gaat wel. 

Het probleem is dat we belangrijke zaken in ons leven niet inplannen. We zeggen tegen onszelf: “Als ik de motivatie heb, ga ik ermee starten”. Dat zijn andere woorden voor “ooit” en je weet heel goed dat “ooit” slechts één letter scheelt met “nooit”. 

De Eisenhower Matrix zet dit probleem mooi uiteen. Deze matrix laat zien dat de belangrijke zaken in ons leven vaak geen urgentie hebben. Dat betekent dat ze op de lange termijn wel belangrijk zijn, maar op de korte termijn niet dringend. Hierdoor schuif je ze altijd voor je uit. 

De enige oplossing is het inplannen in je agenda. Je hoeft op die manier niet te wachten op je motivatie, je hoeft alleen maar te zorgen dat je de afspraken nakomt in je agenda. Je motivatieprobleem is zo direct opgelost, je agenda neemt het over.  

3. Negeer je gevoelens 

Als je geen motivatie hebt, wat zegt je gevoel dan? Ik gok zoiets als:

“Bah, ik heb er geen zin in. Ik ‘voel’ het vandaag gewoon niet. Misschien morgen?”

Een van de grootste mythes van motivatie is dat we denken dat sommige mensen altijd gemotiveerd zijn. We zien mensen om ons heen die het een na het andere uitvoeren. Dit wekt de illusie dat deze mensen altijd gemotiveerd zijn. Laat ik je uit die droom helpen: deze mensen hebben net zo vaak geen zin als jij. Zij luisteren alleen niet naar dit gevoel. 

Waarom luisteren deze ‘gemotiveerde’ mensen niet naar hun gevoelens? Omdat onze gevoelens alle kanten opgaan. Het kan zomaar zijn dat je eerst absoluut geen zin hebt in iets, dan doe je het toch en opeens vind je het stiekem heel erg leuk. Ik zeg altijd dat je gevoelens ‘misleidende bitches’ zijn. Ze klinken heel geloofwaardig, maar ze draaien alle kanten op.  

Het mooiste voorbeeld dat iedereen wel kent, is sporten. De meeste mensen staan niet te springen voor een pittige work-out, de paar vreemde vogels daargelaten. Maar wat gebeurt er als we klaar zijn of zelfs al als we bezig zijn? Dan kan er zomaar een goed gevoel door ons heen gaan, terwijl dat daarvoor nergens te vinden was. 

In het begin van de week zegt je gevoel: “Ja! Deze week ga ik elke dag gezond eten!”. Je stuitert van de motivatie. Dan is het maandagmiddag, je hebt trek,  gaat naar de supermarkt en je staat opeens met een frikandelbroodje in je handen. Tot zover je goede gevoelens. 

Motivatie moet je zo zien: het is prettig als het er is, maar het is geen voorwaarde. Het is als de wind tijdens het fietsen. Met tegenwind hoef je niet opeens te stoppen, je moet alleen wat harder trappen. En als je wind mee hebt? Dan ga je gewoon wat harder. Maar uiteindelijk komt het erop neer dat je gewoon moet fietsen, hoe de wind ook waait. 

4. Voeg Extrinsieke motivatie toe 

Tot nu heb ik het vooral met je gehad over intrinsieke motivatie. Dat is de motivatie die ontstaat vanuit jezelf voor een activiteit. Er is nog een vorm van motivatie: extrinsieke motivatie. 

Extrinsieke motivatie is de motivatie die ontstaat door iets buiten onszelf en de activiteit om. Het is de motivatie die ontstaat door een beloning of het voorkomen van een straf.  Het liefst hebben we natuurlijk intrinsieke motivatie voor iets, maar als dit nergens te vinden is, dan kan extrinsieke motivatie ons de goede kant op duwen. 

Ik pas dit zelf toe door bijvoorbeeld naar muziek of een podcast te luisteren als ik een activiteit moet uitvoeren waar ik geen zin in heb. De was ophangen? Dat kan prima met een koptelefoon op een een luisterboek op. Dit artikel schrijven? Dan zet ik gewoon muziek op waar ik blij van word! 

Bedenk voor jezelf welke beloning of straf je kan koppelen aan de activiteit die je moet doen. Dit kan iets klein zijn, maar er zijn zelfs voorbeelden waar dit heel groot wordt gemaakt. Zo is er zelfs een website waarop je een contract kan sluiten met mensen om je te houden aan een activiteit. 

Mensen maken via deze website een afspraak met anderen dat er een beloning of straf is gekoppeld aan hun activiteit. Niet genoeg afgevallen? Dan gaat de foto online van je dikke buik. Niet op tijd je bed uitgekomen? Dan gaat er 10 euro naar een goed doel waar je een hekel aan hebt. Het blijkt dat de kans van slagen zo veel groter is.

Gebruik extrinsieke motivatie als een extra tool, maar zorg er uiteindelijk voor dat je voor de belangrijke zaken in het leven intrinsiek gemotiveerd bent. Dit leg ik verder uit in mijn artikel over de verschillen tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie

5.  Maak van motivatie een gewoonte 

De bovenstaande technieken werken allemaal, maar ze werken vooral op het moment zelf. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je motivatie blijvend is. Hier komt de kracht van gewoontes om de hoek kijken.

Ons leven is opgebouwd uit gewoontes. Wat we op dagelijkse basis doen is grotendeels, bewust of onbewust, vormgegeven door gewoontes. 

Als je op zoek gaat naar motivatie, dan is het voor iets wat nog geen gewoonte is. Het zijn de nieuwe dingen in ons leven waar we de motivatie voor zoeken. Of ben je elke dag nog op zoek naar motivatie om je tanden te poetsen? Nee, dit is zo’n gewoonte geworden dat we het op de automatische piloot doen. 

Hoe je gewoontes creëert in je leven, leg ik uitgebreid uit in mijn complete gids over gewoontes

Nu direct motivatie nodig?

Waarschijnlijk lees je dit artikel als je wel wat motivatie kan gebruiken. Daarom wil ik niet afsluiten voordat je weet hoe je op dit moment motivatie krijgt.

Van de vijf punten is het eerste punt, dat motivatie ontstaat door actie, de tip die je direct kan toepassen. Het enige wat nodig is om direct motivatie te krijgen is door te starten. Dus vraag ik je nogmaals:

“Wat is de kleinst denkbare actie die je nu kan uitvoeren?”

Begin daarmee en de motivatie komt vanzelf!

Hi, ik ben Jos Loock

Een ondernemer die gepassioneerd is over optimaal leven.

Via Leventje.nl deel ik mijn meest waardevolle inzichten na 10+ jaar onderzoek en €100.000+ aan investeringen in zelfontwikkeling. Deze haal ik vanuit tijdloze wijsheden zoals het stoïcisme, de beste mentoren en mijn ervaringen binnen het ondernemerschap. 

Buiten Leventje.nl ben ik oprichter en eindverantwoordelijke van Proces Bouwers. Hier houd ik me dagelijks bezig met het optimaliseren van grote organisaties.

Wil je als eerste mijn nieuwste inzichten ontvangen? Laat hieronder je mailadres achter. 

Jos Loock - Portret Foto

Mijn nieuwste inzichten ontvangen in je mail?

Mijn contacten ontvangen een mail als ik een nieuw inzicht heb. Wat mij uren heeft gekost, voor jou in minuten verwerkt. Je ontvangt nooit spam. 

Je bent succesvol toegevoegd!